fbpx
Szukaj
open close

Jak zrobić zupę dyniowo-marchewkową?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
jak-zrobic-zupe-dyniowo-marchewkowa.jpg

Kolejny ciekawy przepis na szybką i zdrową zupę – tym razem dyniowo-marchewkową. Paweł Jackowski pokazuje, jak smaczne i oszczędne jest gotowanie paleo.

Składniki:

  • ¼ dyni Hokkaido (210 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • 2 szklanki bulionu kostnego (500 ml)
  • 1 cm imbiru (1 g)
  • ¼ łyżeczki mielonego lub tartego cynamonu (2 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego, oleju kokosowego lub masła klarowanego ghee (15 g)

Sposób przygotowania:

  • Z dyni wydrążamy miąższ i pestki – wyrzucamy je.
  • Pozostałą dynię kroimy na mniejsze kawałki i obieramy nożykiem lub obieraczką do warzyw.
  • Obrane kawałki dyni kroimy w kostkę.
  • Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki.
  • Imbir obieramy i siekamy.
  • Czosnek obieramy.
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz.
  • Umieszczamy pokrojoną dynię i marchewkę.
  • Podsmażamy przez 2–3 minuty (mieszamy, by się nie przypaliło).
  • Dodajemy czosnek i imbir.
  • Podsmażamy przez 2 minuty (co jakiś czas mieszamy).
  • Zalewamy bulionem.
  • Dodajemy cynamon.
  • Gotujemy przez 30 minut.
  • Miksujemy blenderem.
  • Próbujemy, a jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Paweł Jackowski

Kolejny ciekawy przepis na szybką i zdrową zupę – tym razem dyniowo-marchewkową. Paweł Jackowski pokazuje, jak smaczne i oszczędne jest gotowanie paleo.

Składniki:

  • ¼ dyni Hokkaido (210 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • 2 szklanki bulionu kostnego (500 ml)
  • 1 cm imbiru (1 g)
  • ¼ łyżeczki mielonego lub tartego cynamonu (2 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego, oleju kokosowego lub masła klarowanego ghee (15 g)

Sposób przygotowania:

  • Z dyni wydrążamy miąższ i pestki – wyrzucamy je.
  • Pozostałą dynię kroimy na mniejsze kawałki i obieramy nożykiem lub obieraczką do warzyw.
  • Obrane kawałki dyni kroimy w kostkę.
  • Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki.
  • Imbir obieramy i siekamy.
  • Czosnek obieramy.
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz.
  • Umieszczamy pokrojoną dynię i marchewkę.
  • Podsmażamy przez 2–3 minuty (mieszamy, by się nie przypaliło).
  • Dodajemy czosnek i imbir.
  • Podsmażamy przez 2 minuty (co jakiś czas mieszamy).
  • Zalewamy bulionem.
  • Dodajemy cynamon.
  • Gotujemy przez 30 minut.
  • Miksujemy blenderem.
  • Próbujemy, a jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Paweł Jackowski
14 października 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Smoothie z pietruszki

Sprawdź bardzo prosty przepis na smoothie z pietruszki (natki), cytryn (obranych, ale całych) i gałązki mięty z łyżką miodu. Do podanych składników wystarczy dodać wodę, aby można było wszystko rozdrobnić. Taki napój to bogactwo witaminy…

WIĘCEJ >

Jak pakować mięso do mrożenia?

Jak pakować mięso do mrożenia? Szef kuchni Paweł Jackowski pokazuje, jak to zrobić. Niby wydaje się to bardzo proste, ale warto wiedzieć, jako można to sobie ułatwić. Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź: Potrawy z ryb…

WIĘCEJ >

Szaszłyk z sarny

Sprawdź, jak można zrobić szaszłyk z sarny. Potrzeba matką wynalazków. Podczas przygotowywania kolejnego dania okazało się, że brakuje patyczków do szaszłyków. Jednak nasz szef kuchni Paweł Jackowski znalazł bardzo proste rozwiązanie. Zobacz w poniższym filmie,…

WIĘCEJ >

Niezbędnik kuchenny

Niezbędnik kuchenny, czyli czego nie może zabraknąć w naszej kuchni. Sprawdź, jaki sprzęt jest konieczny, by szybko i sprawnie przygotowywać różne dania. Kuchnia – dla jednych jest to miejsce, gdzie „dostaje się jeść”, dla innych…

WIĘCEJ >