Makaron z cukinii to świetne rozwiązanie dla osób, które są np. na protokole autoimmunologicznym lub stosują dietę rozdzielną. Sprawdź, jak można go zrobić.
Spiromat
Na diecie paleo też możesz jeść makarony, jednak trochę inne niż te, o których właśnie pomyślałeś. Dobrym rozwiązaniem są makarony warzywne, które przygotowuje się na specjalnej maszynce. To urządzenie to spiromat, inaczej – tarka spiralna. Spiromat z jednej strony ma specjalne ostrze do szatkowania (np. kapusty), a z drugiej – rząd pionowych małych ostrzy, które kroją warzywo na cienkie paski. Żeby z warzywa zrobić makaron, trzeba wprowadzić je w ruch obrotowy. Na końcu tarki jest korbka, dzięki czemu w prosty sposób uzyskamy makaron spaghetti.
Z jakich warzyw można zrobić makaron?
W tym przypadku nie jest do końca ważne, jakiego warzywa chcemy użyć. Istotne jest co innego. Użyty materiał nie może być suchy, zwiotczały, złej jakości, ponieważ tarka nie da rady go pociąć. Tak samo nie można użyć roślin, które mają dużo wody i miękki miąższ (jak np. pomidory), lub które są puste w środku (np. papryka). A więc jakie wybrać?
Warzywa muszą być:
- jędrne,
- twarde,
- soczyste,
- zdrowe,
- ładne – bez zmian na skórce (plamek, przebarwień itd.).
Makaron można robić z takich warzyw, jak:
- cukinia,
- kalarepa,
- seler,
- biała rzodkiew,
- czarna rzepa,
- brukiew,
- marchew,
- pietruszka,
- pasternak.
Mamy makaron – i co dalej?
Tak przygotowany makaron nie wymaga specjalnej obróbki termicznej. Jeśli robimy go z takich surowców, jak cukinia czy kalarepa, to wystarczy go tylko podgrzać. Bierzemy gotowe danie lub sos, dokładamy makaron, doprowadzamy do wrzenia i nakładamy na talerz. Jeżeli mamy świeżo zagotowaną potrawę, to wystarczy tylko wrzucić makaron, zamieszać i można od razu nakładać. Co nam to da? Makaron będzie lekko twardawy, jak prawdziwy.
Kiedy użyjemy twardego warzywa, jak seler czy marchew, to można je trochę podgotować. Ale też niedługo! Po prostu wrzucamy taki makaron na wrzącą, lekko osoloną wodę, gotujemy minutę. Odcedzamy i dodajemy do dania. A jeśli mamy luźny sos, to po prostu lekko podgotujmy warzywa w sosie.
A jeśli nie mam tarki?
Makaron warzywny można przygotować nie tylko za pomocą spiromatu. Sprawdzą się również różnego rodzaju nożyki kuchenne. Na rynku dostępne są też tzw. temperówki do warzyw. Jednak makarony z tych urządzeń są gorszej jakości. Przy przygotowywaniu większej ilości najzwyczajniej w świecie można się skaleczyć, temperówki i tarki są też dosyć niewygodne. Spiromat szybko sobie z tym poradzi.
Obejrzyj film, na którym pokazuję, jak zrobić makaron z cukinii.
Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:
Autor
Paweł Jackowski
Makaron z cukinii to świetne rozwiązanie dla osób, które są np. na protokole autoimmunologicznym lub stosują dietę rozdzielną. Sprawdź, jak można go zrobić.
Spiromat
Na diecie paleo też możesz jeść makarony, jednak trochę inne niż te, o których właśnie pomyślałeś. Dobrym rozwiązaniem są makarony warzywne, które przygotowuje się na specjalnej maszynce. To urządzenie to spiromat, inaczej – tarka spiralna. Spiromat z jednej strony ma specjalne ostrze do szatkowania (np. kapusty), a z drugiej – rząd pionowych małych ostrzy, które kroją warzywo na cienkie paski. Żeby z warzywa zrobić makaron, trzeba wprowadzić je w ruch obrotowy. Na końcu tarki jest korbka, dzięki czemu w prosty sposób uzyskamy makaron spaghetti.
Z jakich warzyw można zrobić makaron?
W tym przypadku nie jest do końca ważne, jakiego warzywa chcemy użyć. Istotne jest co innego. Użyty materiał nie może być suchy, zwiotczały, złej jakości, ponieważ tarka nie da rady go pociąć. Tak samo nie można użyć roślin, które mają dużo wody i miękki miąższ (jak np. pomidory), lub które są puste w środku (np. papryka). A więc jakie wybrać?
Warzywa muszą być:
- jędrne,
- twarde,
- soczyste,
- zdrowe,
- ładne – bez zmian na skórce (plamek, przebarwień itd.).
Makaron można robić z takich warzyw, jak:
- cukinia,
- kalarepa,
- seler,
- biała rzodkiew,
- czarna rzepa,
- brukiew,
- marchew,
- pietruszka,
- pasternak.
Mamy makaron – i co dalej?
Tak przygotowany makaron nie wymaga specjalnej obróbki termicznej. Jeśli robimy go z takich surowców, jak cukinia czy kalarepa, to wystarczy go tylko podgrzać. Bierzemy gotowe danie lub sos, dokładamy makaron, doprowadzamy do wrzenia i nakładamy na talerz. Jeżeli mamy świeżo zagotowaną potrawę, to wystarczy tylko wrzucić makaron, zamieszać i można od razu nakładać. Co nam to da? Makaron będzie lekko twardawy, jak prawdziwy.
Kiedy użyjemy twardego warzywa, jak seler czy marchew, to można je trochę podgotować. Ale też niedługo! Po prostu wrzucamy taki makaron na wrzącą, lekko osoloną wodę, gotujemy minutę. Odcedzamy i dodajemy do dania. A jeśli mamy luźny sos, to po prostu lekko podgotujmy warzywa w sosie.
A jeśli nie mam tarki?
Makaron warzywny można przygotować nie tylko za pomocą spiromatu. Sprawdzą się również różnego rodzaju nożyki kuchenne. Na rynku dostępne są też tzw. temperówki do warzyw. Jednak makarony z tych urządzeń są gorszej jakości. Przy przygotowywaniu większej ilości najzwyczajniej w świecie można się skaleczyć, temperówki i tarki są też dosyć niewygodne. Spiromat szybko sobie z tym poradzi.
Obejrzyj film, na którym pokazuję, jak zrobić makaron z cukinii.
Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:
Autor
Tagi
Komentarzy: 2
Pozostaw komentarz
Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Jak obrać dynię?
Jak obrać dynię? Niby wydaje się to proste, a pewnie wiele razy zastanawiałeś się, jak zrobić to szybko o sprawnie. Sprawdź, jak radzi sobie z tym Paweł Jackowski i jakie daje wskazówki. Sezon dyniowy co…
WIĘCEJ >Frytki z selera
Seler w roli głównej zamiast ziemniaka. Frytki można zrobić smażąc na oleju kokosowym lub smalcu gęsim, jednak najzdrowsze frytki będą kiedy wrzucimy je do piekarnika i upieczemy na blasze z małą ilością tłuszczu.
WIĘCEJ >Zioła w diecie paleo
Szef kuchni Paweł Jackowski opowiada o ziołach, których używa podczas przygotowywania dań zgodnych z dietą paleo, oraz pokazuje, jak je prawidłowo przechowywać. Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź: Potrawy z ryb i owoców morza Potrawy z…
WIĘCEJ >
Muszę przyznać, że taka zwykła „temperówka” do warzyw, nawet w niemałej cenie (powyżej 50PLN) daje wstążki bardzo cienkie i słabo przypominające spaghetti. To, co widać na filmie sprawia wrażenie grubszego i bardziej sprężystego.
tareczka jest super 🙂