
Paweł Jackowski opowiada o tym, jak zrobić pyszny domowy rosół. Choć jest to jedna z najpopularniejszych zup, jej przygotowanie nie jest takie proste. Warto znać kilka trików, dzięki którym rosół uzyska odpowiedni smak i kolor. Sprawdź, jak to zrobić!
Czas wykonania: 5 godzin
Potrzebny będzie garnek 10-litrowy.
Składniki (na 5 litrów rosołu):
- 1 korpus drobiowy lub 1 kg skrzydeł z kurczaka albo pół kaczki lub kurczaka
- 6 marchewek
- 5 pietruszek
- 1 seler wielkości pięści
- ½ pora
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 5 liści laurowych
- 10 kulek ziela angielskiego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Mięso płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka.
- Marchew, pietruszkę, seler obieramy, kroimy na pół.
- Por przekrawamy wzdłuż na pół.
- Cebulę myjemy i przekrawamy na cztery części (nie obieramy).
- Czosnek zgniatamy lub przekrawamy na pół.
- Warzywa wrzucamy do garnka.
- Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
- Zalewamy zimną wodą z kranu do 3/4 wysokości i zaczynamy gotować na małym ogniu.
- Dodajemy łyżkę soli i pół łyżeczki pieprzu.
- Po godzinie gotowania powinny zacząć się pojawiać szumowiny.
- Zbieramy je łyżką cedzakową/szumówką.
- Dolewamy szklankę zimnej wody (najlepiej lodowatej lub dodajemy lód) i gotujemy dalej.
- Po godzinie znowu dolewamy szklankę zimnej wody i gotujemy. Po upływie kolejnej godziny robimy to samo.
- Próbujemy i doprawiamy.
Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:
Autor

Paweł Jackowski
Paweł Jackowski opowiada o tym, jak zrobić pyszny domowy rosół. Choć jest to jedna z najpopularniejszych zup, jej przygotowanie nie jest takie proste. Warto znać kilka trików, dzięki którym rosół uzyska odpowiedni smak i kolor. Sprawdź, jak to zrobić!
Czas wykonania: 5 godzin
Potrzebny będzie garnek 10-litrowy.
Składniki (na 5 litrów rosołu):
- 1 korpus drobiowy lub 1 kg skrzydeł z kurczaka albo pół kaczki lub kurczaka
- 6 marchewek
- 5 pietruszek
- 1 seler wielkości pięści
- ½ pora
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 5 liści laurowych
- 10 kulek ziela angielskiego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Mięso płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka.
- Marchew, pietruszkę, seler obieramy, kroimy na pół.
- Por przekrawamy wzdłuż na pół.
- Cebulę myjemy i przekrawamy na cztery części (nie obieramy).
- Czosnek zgniatamy lub przekrawamy na pół.
- Warzywa wrzucamy do garnka.
- Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
- Zalewamy zimną wodą z kranu do 3/4 wysokości i zaczynamy gotować na małym ogniu.
- Dodajemy łyżkę soli i pół łyżeczki pieprzu.
- Po godzinie gotowania powinny zacząć się pojawiać szumowiny.
- Zbieramy je łyżką cedzakową/szumówką.
- Dolewamy szklankę zimnej wody (najlepiej lodowatej lub dodajemy lód) i gotujemy dalej.
- Po godzinie znowu dolewamy szklankę zimnej wody i gotujemy. Po upływie kolejnej godziny robimy to samo.
- Próbujemy i doprawiamy.
Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Frytki z selera
Seler w roli głównej zamiast ziemniaka. Frytki można zrobić smażąc na oleju kokosowym lub smalcu gęsim, jednak najzdrowsze frytki będą kiedy wrzucimy je do piekarnika i upieczemy na blasze z małą ilością tłuszczu.
WIĘCEJ >Muffinki lub chleb z mąki kasztanowej
Składniki: Mąka kasztanowa, jaja, banany, figi, gorzka czekolada. Przygotuj dużą formę do ciasta. Zmiksuj razem 10 jaj i 400 g mąki kasztanowej. Można wlewać ciasto do formy po trochę, przekładając pokruszoną czekoladą, pokrojonymi figami i…
WIĘCEJ >Placuszki kasztanowo-bananowe
Placuszki to świetny posiłek potreningowy, posiłek dla dziecka, węglowodany, które nie uczulają. Można je zjeść na kolację albo zabrać ze sobą. Szybko się je robi.
WIĘCEJ >Grasica – co z nią zrobić?
Grasica zalicza się do podrobów. Jest to organ dokrewny młodych ssaków, który zanika wraz z wiekiem. U ludzi grasica zaczyna się zmniejszać i zanikać po 3. roku życia. Jest ona odpowiedzialna za wzrost, zdolności rozrodcze…
WIĘCEJ >