Masz dosyć oszukiwania w sklepie? Chcesz jeść mięso, a nie tekturę z dodatkiem mięsa? Zrób sobie sam pyszną szyneczkę. Wbrew pozorom nie jest to trudne.
Składniki (na jedną szyneczkę):
- ok. 700 g schabu
- 1/2 szklanki soli
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka oregano
- 4 łyżki papryki wędzonej (może być też zwykła)
- 1 główka czosnku
- kawałek gazy/bandaża
Wykonanie:
- Mięso myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym.
- Układamy mięso w naczyniu, np. w żaroodpornym.
- Posypujemy mięso cukrem z jednej i drugiej strony.
- Dłonią wcieramy dokładnie cukier w mięso z każdej strony.
- Owijamy folią pojemnik, w którym mamy mięso i wkładamy go do lodówki.
- Dobrze by było co kilka godzin wyjąć pojemnik i odlać wodę, która wycieka z mięsa.
- Na drugi dzień wyjmujemy mięso z lodówki i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą (szybko, przez kilka sekund).
- Osuszamy ręcznikiem papierowym, po czym umieszczamy w czystym suchym naczyniu.
- Tym razem posypujemy mięso solą, tak samo jak to robiliśmy cukrem, raz z jednej, raz z drugiej strony.
- Dłonią wcieramy sól w mięso.
- Przykrywamy pojemnik folią i wkładamy do lodówki.
- Podobnie jak poprzednim razem, co kilka godzin otwieramy lodówkę i odlewamy wodę wydostającą się z mięsa.
- Następnego dnia wyjmujemy mięso i ponownie szybko opłukujemy pod bieżącą wodą i wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym.
- Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę do czosnku lub drobno siekamy.
- W jakiejś misce mieszamy wszystkie zioła i posypujemy nimi mięso równo z każdej strony.
- To, co zostało wcieramy dłońmi.
- Mięso zawijamy w gazę lub bandaż.
- Wieszamy w przewiewnym miejscu na kołku lub haczyku na minimum 11 dni, a najlepiej na dwa tygodnie.
Paweł Jackowski na filmie opowiada, jak zrobić domową wędlinę. Będzie smacznie i tanio! Szynka suszona w domowych warunkach, bez konserwantów i polepszaczy! Schab suszony bez sztucznych dodatków.
Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:
Autor
Iwona Wierzbicka
Masz dosyć oszukiwania w sklepie? Chcesz jeść mięso, a nie tekturę z dodatkiem mięsa? Zrób sobie sam pyszną szyneczkę. Wbrew pozorom nie jest to trudne.
Składniki (na jedną szyneczkę):
- ok. 700 g schabu
- 1/2 szklanki soli
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka oregano
- 4 łyżki papryki wędzonej (może być też zwykła)
- 1 główka czosnku
- kawałek gazy/bandaża
Wykonanie:
- Mięso myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym.
- Układamy mięso w naczyniu, np. w żaroodpornym.
- Posypujemy mięso cukrem z jednej i drugiej strony.
- Dłonią wcieramy dokładnie cukier w mięso z każdej strony.
- Owijamy folią pojemnik, w którym mamy mięso i wkładamy go do lodówki.
- Dobrze by było co kilka godzin wyjąć pojemnik i odlać wodę, która wycieka z mięsa.
- Na drugi dzień wyjmujemy mięso z lodówki i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą (szybko, przez kilka sekund).
- Osuszamy ręcznikiem papierowym, po czym umieszczamy w czystym suchym naczyniu.
- Tym razem posypujemy mięso solą, tak samo jak to robiliśmy cukrem, raz z jednej, raz z drugiej strony.
- Dłonią wcieramy sól w mięso.
- Przykrywamy pojemnik folią i wkładamy do lodówki.
- Podobnie jak poprzednim razem, co kilka godzin otwieramy lodówkę i odlewamy wodę wydostającą się z mięsa.
- Następnego dnia wyjmujemy mięso i ponownie szybko opłukujemy pod bieżącą wodą i wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym.
- Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę do czosnku lub drobno siekamy.
- W jakiejś misce mieszamy wszystkie zioła i posypujemy nimi mięso równo z każdej strony.
- To, co zostało wcieramy dłońmi.
- Mięso zawijamy w gazę lub bandaż.
- Wieszamy w przewiewnym miejscu na kołku lub haczyku na minimum 11 dni, a najlepiej na dwa tygodnie.
Paweł Jackowski na filmie opowiada, jak zrobić domową wędlinę. Będzie smacznie i tanio! Szynka suszona w domowych warunkach, bez konserwantów i polepszaczy! Schab suszony bez sztucznych dodatków.
Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Radio Opole – Obalamy Mity Dietetyczne
Iwona Wierzbicka dla Radia Opole o mitach dietetycznych, zaletach diety Paleo, o adaptacji człowieka do współczesnych warunków, gdzie żywność zmieniła się na gorszą jakościowo. Dowiedz się jakie produkty najlepiej wybierać oraz jak wpływa na organizm
WIĘCEJ >Placki bananowo-borówkowe
Przekąska w formie placków, kilka dojrzałych bananów, troche borówek i wiejskie jaja, sprawdź jak wyszły zdrowe placki według przepisu Ajwen.
WIĘCEJ >Grasica – co z nią zrobić?
Grasica zalicza się do podrobów. Jest to organ dokrewny młodych ssaków, który zanika wraz z wiekiem. U ludzi grasica zaczyna się zmniejszać i zanikać po 3. roku życia. Jest ona odpowiedzialna za wzrost, zdolności rozrodcze…
WIĘCEJ >