Dowiedz się, czym jest zonulina i z czym wiąże się jej podwyższony poziom.
Zonulina to białko, które otwiera ścisłe połączenia pomiędzy komórkami jelita – enterocytami. Odgrywa istotną rolę w regulacji przepuszczalności bariery jelitowej.
Bariera jelitowa to cienka warstwa komórek pokrywająca ściany jelit, która kontroluje, co może przenikać z przewodu pokarmowego do krwi. Zonulina wpływa na szczelność połączeń między komórkami w tej barierze, co umożliwia kontrolowane przechodzenia cząsteczek i substancji odżywczych do krwi.
Rola zonuliny
Zwiększony poziom zonuliny może prowadzić do zwiększonej przepuszczalności jelitowej. To może pozwolić na przedostawanie się do krwi niepożądanych substancji, takich jak toksyny, bakterie czy nieprawidłowe składniki pokarmu. Może się to wiązać z różnymi problemami zdrowotnymi, w tym zespołem jelita drażliwego (IBS) i stanami zapalnymi jelit (np. chorobą Leśniowskiego–Crohna). Nieprawidłowa regulacja zonuliny może mieć też miejsce w przypadku rozwoju chorób autoimmunologicznych.
Badanie poziomu zonuliny
Badanie poziomu zonuliny wykonuje się za pomocą testu laboratoryjnego, który mierzy jej stężenie we krwi lub w kale. Zazwyczaj lekarz zleca je, gdy istnieje podejrzenie problemów z barierą jelitową, chorób autoimmunologicznych czy chorób zapalnych jelit.
Przeczytaj: Jak sprawdzić, czy jelita pracują prawidłowo?
Podwyższony poziom zonuliny często występuje u osób cierpiących na takie choroby, jak celiakia, cukrzyca typu 1, reumatoidalne zapalenie stawów czy stwardnienie rozsiane i inne choroby autoimmunizacyjne.
Objawy
Zwiększona przepuszczalność bariery jelitowej może prowadzić do różnych objawów i problemów zdrowotnych. Symptomy te mogą być wynikiem innych chorób lub zaburzeń, które są związane z przewlekłym stanem zapalnym lub problemami z trawieniem.
Oto niektóre objawy, które mogą się wiązać z podwyższoną przepuszczalnością bariery jelitowej:
- Zespół jelita drażliwego (IBS) – osoby z podwyższoną przepuszczalnością bariery jelitowej mogą doświadczać objawów IBS, takich jak bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia lub biegunka.
- Problemy skórne – zwiększona przepuszczalność jelitowa może wpłynąć na skórę, prowadząc do trądziku, wysypek skórnych, łuszczycy lub innych problemów dermatologicznych.
- Problemy z układem immunologicznym – zwiększona przepuszczalność bariery jelitowej może zwiększać ryzyko reakcji autoimmunologicznych, co może prowadzić do różnych chorób autoimmunologicznych, takich jak toczeń, reumatoidalne zapalenie stawów lub choroba Hashimoto.
- Zmęczenie i zaburzenia nastroju – osoby z problemami z barierą jelitową mogą doświadczać chronicznego zmęczenia, drażliwości, lęków czy depresji.
- Problemy trawienne – zwiększona przepuszczalność jelitowa może prowadzić do problemów trawiennych, takich jak niestrawność, zgaga czy gazy.
Dieta a zonulina
Zonulina reguluje przepuszczalność jelit, czyli ma wpływ na to, jak wchłaniamy pokarm. Obrazowo mówiąc, gdy jest tego białka za dużo, jedzenie może przez nas „przelatywać”.
Na wzrost poziomu zonuliny mają wpływ m.in. gluten, lektyny, toksyny, pasożyty, a także dysbioza jelitowa. Istotne znaczenie ma również dieta. Istnieją dowody na to, że pewne składniki diety i czynniki mogą wpływać na funkcję bariery jelitowej. Należą do nich:
- Gluten – u osób z nietolerancją glutenu gluten może prowadzić do zwiększonej produkcji zonuliny i zwiększonej przepuszczalności jelitowej. Dlatego osoby z celiakią powinny unikać glutenu,
- Składniki prozapalne – dieta bogata w składniki prozapalne, takie jak przetworzone produkty spożywcze, cukry i tłuszcze trans, może zwiększać stan zapalny w jelitach i wpływać na barierę jelitową. Zdrowa dieta bogata w warzywa, owoce, zdrowe tłuszcze i błonnik może pomóc w utrzymaniu zdrowej bariery jelitowej.
- Probiotyki – niektóre badania sugerują, że spożywanie probiotyków może pomagać w utrzymaniu zdrowej bariery jelitowej poprzez regulację mikroflory jelitowej.
Osoby z problemami jelitowymi lub autoimmunologicznymi powinny skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem w celu dostosowania diety do swoich potrzeb.
Autor
Iwona Wierzbicka
Dowiedz się, czym jest zonulina i z czym wiąże się jej podwyższony poziom.
Zonulina to białko, które otwiera ścisłe połączenia pomiędzy komórkami jelita – enterocytami. Odgrywa istotną rolę w regulacji przepuszczalności bariery jelitowej.
Bariera jelitowa to cienka warstwa komórek pokrywająca ściany jelit, która kontroluje, co może przenikać z przewodu pokarmowego do krwi. Zonulina wpływa na szczelność połączeń między komórkami w tej barierze, co umożliwia kontrolowane przechodzenia cząsteczek i substancji odżywczych do krwi.
Rola zonuliny
Zwiększony poziom zonuliny może prowadzić do zwiększonej przepuszczalności jelitowej. To może pozwolić na przedostawanie się do krwi niepożądanych substancji, takich jak toksyny, bakterie czy nieprawidłowe składniki pokarmu. Może się to wiązać z różnymi problemami zdrowotnymi, w tym zespołem jelita drażliwego (IBS) i stanami zapalnymi jelit (np. chorobą Leśniowskiego–Crohna). Nieprawidłowa regulacja zonuliny może mieć też miejsce w przypadku rozwoju chorób autoimmunologicznych.
Badanie poziomu zonuliny
Badanie poziomu zonuliny wykonuje się za pomocą testu laboratoryjnego, który mierzy jej stężenie we krwi lub w kale. Zazwyczaj lekarz zleca je, gdy istnieje podejrzenie problemów z barierą jelitową, chorób autoimmunologicznych czy chorób zapalnych jelit.
Przeczytaj: Jak sprawdzić, czy jelita pracują prawidłowo?
Podwyższony poziom zonuliny często występuje u osób cierpiących na takie choroby, jak celiakia, cukrzyca typu 1, reumatoidalne zapalenie stawów czy stwardnienie rozsiane i inne choroby autoimmunizacyjne.
Objawy
Zwiększona przepuszczalność bariery jelitowej może prowadzić do różnych objawów i problemów zdrowotnych. Symptomy te mogą być wynikiem innych chorób lub zaburzeń, które są związane z przewlekłym stanem zapalnym lub problemami z trawieniem.
Oto niektóre objawy, które mogą się wiązać z podwyższoną przepuszczalnością bariery jelitowej:
- Zespół jelita drażliwego (IBS) – osoby z podwyższoną przepuszczalnością bariery jelitowej mogą doświadczać objawów IBS, takich jak bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia lub biegunka.
- Problemy skórne – zwiększona przepuszczalność jelitowa może wpłynąć na skórę, prowadząc do trądziku, wysypek skórnych, łuszczycy lub innych problemów dermatologicznych.
- Problemy z układem immunologicznym – zwiększona przepuszczalność bariery jelitowej może zwiększać ryzyko reakcji autoimmunologicznych, co może prowadzić do różnych chorób autoimmunologicznych, takich jak toczeń, reumatoidalne zapalenie stawów lub choroba Hashimoto.
- Zmęczenie i zaburzenia nastroju – osoby z problemami z barierą jelitową mogą doświadczać chronicznego zmęczenia, drażliwości, lęków czy depresji.
- Problemy trawienne – zwiększona przepuszczalność jelitowa może prowadzić do problemów trawiennych, takich jak niestrawność, zgaga czy gazy.
Dieta a zonulina
Zonulina reguluje przepuszczalność jelit, czyli ma wpływ na to, jak wchłaniamy pokarm. Obrazowo mówiąc, gdy jest tego białka za dużo, jedzenie może przez nas „przelatywać”.
Na wzrost poziomu zonuliny mają wpływ m.in. gluten, lektyny, toksyny, pasożyty, a także dysbioza jelitowa. Istotne znaczenie ma również dieta. Istnieją dowody na to, że pewne składniki diety i czynniki mogą wpływać na funkcję bariery jelitowej. Należą do nich:
- Gluten – u osób z nietolerancją glutenu gluten może prowadzić do zwiększonej produkcji zonuliny i zwiększonej przepuszczalności jelitowej. Dlatego osoby z celiakią powinny unikać glutenu,
- Składniki prozapalne – dieta bogata w składniki prozapalne, takie jak przetworzone produkty spożywcze, cukry i tłuszcze trans, może zwiększać stan zapalny w jelitach i wpływać na barierę jelitową. Zdrowa dieta bogata w warzywa, owoce, zdrowe tłuszcze i błonnik może pomóc w utrzymaniu zdrowej bariery jelitowej.
- Probiotyki – niektóre badania sugerują, że spożywanie probiotyków może pomagać w utrzymaniu zdrowej bariery jelitowej poprzez regulację mikroflory jelitowej.
Osoby z problemami jelitowymi lub autoimmunologicznymi powinny skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem w celu dostosowania diety do swoich potrzeb.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Mężczyźni też chorują na Hashimoto!
Statystycznie częściej na Hashimoto chorują kobiety. Dzieje się tak nawet dziesięciokrotnie częściej niż w przypadku mężczyzn, ale oni również mogą borykać się z tym schorzeniem. Objawy Wiele objawów Hashimoto jest podobnych jak u kobiet, czyli…
WIĘCEJ >Dieta FODMAP – na czym polega?
Czym charakteryzuje się dieta FODMAP i czy każdy może ją stosować? Rozwiewamy wątpliwości na ten temat. Dieta FODMAP to leczenie żywieniowe stosowane najczęściej w zespole jelita drażliwego (IBS), a czasem także w zespole przerostu bakteryjnego…
WIĘCEJ >Masz chore jelita? Sprawdź, jakie grożą ci niedobory
Osoby, które mają problemy z jelitami, są ciągle narażone na niedobory. Dzieje się tak, ponieważ choroby w obrębie jelit są ściśle związane z wchłanianiem substancji odżywczych. Jakie niedobory występują najczęściej? Jelito objęte stanem zapalnym gorzej…
WIĘCEJ >Dlaczego się boisz? Zamień to na odwagę!
Zwykle, gdy pytam ludzi o to, co ich powstrzymuje przed zmianą, padają odpowiedzi: pieniądze, niepewność, starość, przekonanie, że się nie uda. Niektórzy mówią, że pesymista to dobrze poinformowany optymista. Nie! Ten tekst na pewno wymyślili…
WIĘCEJ >