
Zielone koktajle są ostatnio bardzo modne i niemal każdy je dzisiaj spożywa. Mają być remedium na wszystkie choroby. Czy faktycznie są takie zdrowe?
Tradycyjne składniki tego typu napojów to szpinak, jarmuż, sałata, pietruszka, ogórek, a do tego jakiś owoc. Zielone warzywa, w szczególności krzyżowe (brokuły, brukselka, kalafior, kapusta, jarmuż) zawierają ogromną ilość składników odżywczych i działają antynowotworowo! Ale mają swoje ALE, o czym przeczytasz poniżej.
Zielone koktajle – co zawierają?
Brokuł i jarmuż to bogactwo siarki, folianów i wapnia. Ponadto fosforu, magnezu i cynku. Brokuł ma więcej potasu niż pomidor i tyle samo co banan, to jedno z najlepszych źródeł manganu i jodu spośród wszystkich warzyw.
Według mnie brokuł i jarmuż to dwa najbardziej wartościowe warzywa. Są niezwykle bogate w składniki, które wzmacniają kości, stawy, wpływają korzystnie na gospodarkę wapniową, kwasowo-zasadową. Dzięki siarce regenerują organizm, pozytywnie wpływają na włosy, skórę, paznokcie, oddychanie komórkowe i odbudowę komórek. Warzywa te mogą „walczyć” z chorobami autoimmunologicznymi oraz nowotworami, również dzięki zawartości sulforafanu.
Kiełki
Jeśli nie masz dostępu do zielonych warzyw, uprawiaj w domu kiełki – są jeszcze bogatszym źródłem składników odżywczych niż warzywa.
Warzywa krzyżowe – problematyczne?
Warzywa krzyżowe zawierają goitrogeny, które blokują wchłanianie jodu przez tarczycę. Gotowanie nieco zmniejsza ich oddziaływanie, ale zielone warzywa to jednocześnie źródło jodu i innych składników cennych dla organizmu. Dlatego nie bój się goitrogenów, szczególnie tych z zielonych warzyw! Bogata w goitrogeny jest również soja czy kasza jaglana.
Zielone koktajle – działanie
Zielone koktajle:
- mają działanie antykancerogenne (szczególnie jako prewencja);
- biorą udział w metabolizmie estrogenów (prewencja nowotworów estrogenozależnych);
- wspomagają regenerację tkanek (siarka);
- zasilają mitochondria (więcej energii);
- dostarczają substratów do metylacji (gen MTHFR);
- są bogactwem kwasu foliowego, a właściwie folianów, które „polepszają krew”;
- mają właściwości przeciwzapalne;
- obniżają poziom homocysteiny, która jest jednym z powodów zawału serca;
- są niezbędne w chorobach autoimmunologicznych, takich jak: sarkoidoza, RZS, AZS, SM.
Azotany
Zielone warzywa – zarówno krzyżowe, jak i liściaste typu sałata – zawierają toksyczne azotany. Więcej jest ich w warzywach zamkniętych w folii oraz w wewnętrznych liściach, tych jaśniejszych. W przypadku brokułu i kalafiora należy zjadać tylko różyczki. Na pół godziny przed zjedzeniem (zmiksowaniem) warzyw wystaw je na działanie promieni słonecznych (włączysz reduktazę azotanową).
Szczawiany
Szpinak i burak to bomba szczawianowa! Lepiej ich za często nie dodawać do soków (o ile wcale). Szczawiany łączą się z wapniem (mogą odwapniać kości) i pozbawiają nas tego cennego składnika. Mogą też przyczynić się do tworzenia kamieni nerkowych, a niektórzy mogą odczuwać bóle w stawach i kościach. Przy nieszczelnych jelitach szczawiany mogą przedostawać się do organizmu i wpływać na obniżenie poziomu glutationu – naszego najsilniejszego antyoksydanta.
Najlepsze warzywa na zielone koktajle
Najlepsze warzywa na zielone koktajle to:
- brokuł,
- brukselka,
- kalafior,
- kapusta,
- jarmuż,
- kalarepa,
- wasabi,
- rzeżucha i inne kiełki,
- młoda pokrzywa,
- chwasty i zioła, liście drzew (np. młody buk),
- awokado – jako sycący dodatek.
To może Cię zainteresować:
Sprawdź nasze e-booki kulinarne i nie tylko:

Autor

Iwona Wierzbicka
Zielone koktajle są ostatnio bardzo modne i niemal każdy je dzisiaj spożywa. Mają być remedium na wszystkie choroby. Czy faktycznie są takie zdrowe?
Tradycyjne składniki tego typu napojów to szpinak, jarmuż, sałata, pietruszka, ogórek, a do tego jakiś owoc. Zielone warzywa, w szczególności krzyżowe (brokuły, brukselka, kalafior, kapusta, jarmuż) zawierają ogromną ilość składników odżywczych i działają antynowotworowo! Ale mają swoje ALE, o czym przeczytasz poniżej.
Zielone koktajle – co zawierają?
Brokuł i jarmuż to bogactwo siarki, folianów i wapnia. Ponadto fosforu, magnezu i cynku. Brokuł ma więcej potasu niż pomidor i tyle samo co banan, to jedno z najlepszych źródeł manganu i jodu spośród wszystkich warzyw.
Według mnie brokuł i jarmuż to dwa najbardziej wartościowe warzywa. Są niezwykle bogate w składniki, które wzmacniają kości, stawy, wpływają korzystnie na gospodarkę wapniową, kwasowo-zasadową. Dzięki siarce regenerują organizm, pozytywnie wpływają na włosy, skórę, paznokcie, oddychanie komórkowe i odbudowę komórek. Warzywa te mogą „walczyć” z chorobami autoimmunologicznymi oraz nowotworami, również dzięki zawartości sulforafanu.
Kiełki
Jeśli nie masz dostępu do zielonych warzyw, uprawiaj w domu kiełki – są jeszcze bogatszym źródłem składników odżywczych niż warzywa.
Warzywa krzyżowe – problematyczne?
Warzywa krzyżowe zawierają goitrogeny, które blokują wchłanianie jodu przez tarczycę. Gotowanie nieco zmniejsza ich oddziaływanie, ale zielone warzywa to jednocześnie źródło jodu i innych składników cennych dla organizmu. Dlatego nie bój się goitrogenów, szczególnie tych z zielonych warzyw! Bogata w goitrogeny jest również soja czy kasza jaglana.
Zielone koktajle – działanie
Zielone koktajle:
- mają działanie antykancerogenne (szczególnie jako prewencja);
- biorą udział w metabolizmie estrogenów (prewencja nowotworów estrogenozależnych);
- wspomagają regenerację tkanek (siarka);
- zasilają mitochondria (więcej energii);
- dostarczają substratów do metylacji (gen MTHFR);
- są bogactwem kwasu foliowego, a właściwie folianów, które „polepszają krew”;
- mają właściwości przeciwzapalne;
- obniżają poziom homocysteiny, która jest jednym z powodów zawału serca;
- są niezbędne w chorobach autoimmunologicznych, takich jak: sarkoidoza, RZS, AZS, SM.
Azotany
Zielone warzywa – zarówno krzyżowe, jak i liściaste typu sałata – zawierają toksyczne azotany. Więcej jest ich w warzywach zamkniętych w folii oraz w wewnętrznych liściach, tych jaśniejszych. W przypadku brokułu i kalafiora należy zjadać tylko różyczki. Na pół godziny przed zjedzeniem (zmiksowaniem) warzyw wystaw je na działanie promieni słonecznych (włączysz reduktazę azotanową).
Szczawiany
Szpinak i burak to bomba szczawianowa! Lepiej ich za często nie dodawać do soków (o ile wcale). Szczawiany łączą się z wapniem (mogą odwapniać kości) i pozbawiają nas tego cennego składnika. Mogą też przyczynić się do tworzenia kamieni nerkowych, a niektórzy mogą odczuwać bóle w stawach i kościach. Przy nieszczelnych jelitach szczawiany mogą przedostawać się do organizmu i wpływać na obniżenie poziomu glutationu – naszego najsilniejszego antyoksydanta.
Najlepsze warzywa na zielone koktajle
Najlepsze warzywa na zielone koktajle to:
- brokuł,
- brukselka,
- kalafior,
- kapusta,
- jarmuż,
- kalarepa,
- wasabi,
- rzeżucha i inne kiełki,
- młoda pokrzywa,
- chwasty i zioła, liście drzew (np. młody buk),
- awokado – jako sycący dodatek.
To może Cię zainteresować:
Sprawdź nasze e-booki kulinarne i nie tylko:

Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
10 powodów, dla których warto jeść jaja
Tym razem dlaczego to jaja a nie chleb powinny być na śniadanie i o wyższości jaj nad innymi produktami. Dlaczego warto jeść jaja i co wnoszą w Twoje życie, o tym że jaja to produkt
WIĘCEJ >Ciąża a Hashimoto – czy to możliwe?
Choroby autoimmunizacyjne, a taką jest m.in. Hashimoto, wiążą się z większym ryzykiem poronienia lub wystąpienia wad płodu. Niskie miano przeciwciał zwiększa szansę na urodzenie zdrowego dziecka, dlatego do ciąży warto się przygotować m.in. poprzez zmianę…
WIĘCEJ >Kwasy tłuszczowe. Nie bój się boczku i jaj!
Kwasy tłuszczowe (tłuszcze) – w uproszczeniu – dzielą się na nasycone i nienasycone (jednonienasycone – omega-9 i wielonienasycone – omega-3 i omega-6, nazywane niezbędnymi nienasyconymi). W tym miejscu mogłabym od razu napisać, że kwasy tłuszczowe…
WIĘCEJ >Cukrzyca typu 1 – czy da się przed nią uciec?
Przeciwciała anty-GAD to jedne z najczęściej wykrywanych u dzieci z cukrzycą typu 1, zaraz obok anty-ICA. Poznaj przypadek małej dziewczynki, której zagrażała cukrzyca typu 1. Pacjentką była półtoraroczna dziewczynka z atopią skóry. Po konsultacji w…
WIĘCEJ >