Męczy cię zgaga? Sprawdź, co może być jej przyczyną i jak sobie z nią poradzić.
Zgaga to uczucie palenia w klatce piersiowej świadczące o zaburzeniach układu pokarmowego. Jej przyczyną może być przepuklina rozworu przełyku, niestrawność albo stan zapalny żołądka. Najlepiej ustalić przyczynę tych dolegliwości z gastroenterologiem, a następnie wdrożyć postępowanie dietetyczne, tak aby unikać nawrotów.
Co jeszcze może pomóc?
Zgaga – kilka rad dla zdrowia
1. Pamiętaj o wodzie
Dbaj o odpowiednie nawodnienie. Należy wypijać co najmniej osiem dużych szklanek wody dziennie. Pijemy wyłącznie pomiędzy posiłkami, minimum godzinę po posiłku lub przed posiłkiem.
2. Zrezygnuj z niektórych produktów
Zrezygnuj z kawy, napojów gazowanych, alkoholu, czekolady, produktów smażonych i pikantnych, pszenicy, białej mąki, produktów marynowanych.
3. Wprowadź dietę rozdzielną
Wprowadź na jakiś czas dietę rozdzielną. Na twoim talerzu powinny pojawiać się produkty białkowe, takie jak jajka, mięso, ryby, podroby w połączeniu z dużą porcją warzyw i do tego dobrej jakości tłuszczów. W oddzielnym posiłku powinny znaleźć się węglowodany, czyli kasze, mąki, warzywa skrobiowe (ziemniaki, bataty) w towarzystwie warzyw i tłuszczów roślinnych.
Dowiedz się więcej na temat diety rozdzielnej
4. Gotuj zupy
Wprowadź do swojej diety więcej odżywczych, gęstych od warzyw zup. Można do nich dodać kaszę, aby danie syciło dłużej. Mnóstwo przepisów znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne.
5. Nie przesadzaj z porcjami
Zjadłeś obfity obiad i od razu męczy cię zgaga? Pamiętaj, aby nie nakładać zbyt wiele na talerz. Śniadanie powinno być największym posiłkiem w ciągu dnia, a im bliżej snu, tym posiłek powinien być mniejszy. Najadaj się do syta, ale unikaj uczucia przejedzenia.
Co jeszcze może pomóc?
Wsparciem w walce ze zgagą może okazać się siemię lniane, a także napar z majeranku, nagietka, rumianku czy korzeń mniszka. Pomocny może być też proszek z kory wiązu, który chroni żołądek. Najlepiej pić go przed snem.
To może cię zainteresować:
Autor
Kamila Berdys
Męczy cię zgaga? Sprawdź, co może być jej przyczyną i jak sobie z nią poradzić.
Zgaga to uczucie palenia w klatce piersiowej świadczące o zaburzeniach układu pokarmowego. Jej przyczyną może być przepuklina rozworu przełyku, niestrawność albo stan zapalny żołądka. Najlepiej ustalić przyczynę tych dolegliwości z gastroenterologiem, a następnie wdrożyć postępowanie dietetyczne, tak aby unikać nawrotów.
Co jeszcze może pomóc?
Zgaga – kilka rad dla zdrowia
1. Pamiętaj o wodzie
Dbaj o odpowiednie nawodnienie. Należy wypijać co najmniej osiem dużych szklanek wody dziennie. Pijemy wyłącznie pomiędzy posiłkami, minimum godzinę po posiłku lub przed posiłkiem.
2. Zrezygnuj z niektórych produktów
Zrezygnuj z kawy, napojów gazowanych, alkoholu, czekolady, produktów smażonych i pikantnych, pszenicy, białej mąki, produktów marynowanych.
3. Wprowadź dietę rozdzielną
Wprowadź na jakiś czas dietę rozdzielną. Na twoim talerzu powinny pojawiać się produkty białkowe, takie jak jajka, mięso, ryby, podroby w połączeniu z dużą porcją warzyw i do tego dobrej jakości tłuszczów. W oddzielnym posiłku powinny znaleźć się węglowodany, czyli kasze, mąki, warzywa skrobiowe (ziemniaki, bataty) w towarzystwie warzyw i tłuszczów roślinnych.
Dowiedz się więcej na temat diety rozdzielnej
4. Gotuj zupy
Wprowadź do swojej diety więcej odżywczych, gęstych od warzyw zup. Można do nich dodać kaszę, aby danie syciło dłużej. Mnóstwo przepisów znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne.
5. Nie przesadzaj z porcjami
Zjadłeś obfity obiad i od razu męczy cię zgaga? Pamiętaj, aby nie nakładać zbyt wiele na talerz. Śniadanie powinno być największym posiłkiem w ciągu dnia, a im bliżej snu, tym posiłek powinien być mniejszy. Najadaj się do syta, ale unikaj uczucia przejedzenia.
Co jeszcze może pomóc?
Wsparciem w walce ze zgagą może okazać się siemię lniane, a także napar z majeranku, nagietka, rumianku czy korzeń mniszka. Pomocny może być też proszek z kory wiązu, który chroni żołądek. Najlepiej pić go przed snem.
To może cię zainteresować:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Osteoporoza – jak wzmocnić kości?
Osteoporoza – każdy o niej słyszał, natomiast nie wszyscy wiedzą, że jest to trzecia w kolejności przyczyna zgonów po chorobach układu krążenia i nowotworach. Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat. Osteoporoza to stan chorobowy…
WIĘCEJ >Mikrobiom – jakie pełni funkcje?
Czym jest mikrobiom i jakie ma znaczenie dla naszego zdrowia? Sprawdź, co warto wiedzieć na jego temat. Mikrobiom to ogół mikroorganizmów występujących w danym siedlisku. Obejmuje bakterie, grzyby, archeony, wirusy. Nie są one zawsze „przyjazne”. W…
WIĘCEJ >Zakwaszanie żołądka – tak czy nie?
W internecie krąży wiele sprzecznych teorii na ten temat. Jedna z nich głosi: „Nie zakwaszaj żołądka, bo zakwasisz sobie organizm”. Jak to jest naprawdę? Czy warto brać się za zakwaszanie żołądka? Jak to robić, by…
WIĘCEJ >Jak zdiagnozować SIBO?
W ostatnim artykule przybliżyłam tematykę SIBO, omówiłam, jakie są przyczyny i objawy tego schorzenia. Poniżej zebrałam najważniejsze informacje dotyczące diagnostyki oraz badań pomocnych w opracowaniu odpowiedniego planu działania. Oczywiście pamiętajmy, że w przypadku SIBO należy…
WIĘCEJ >