![zasada 80/20 zasada 80/20](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2020/04/zasada-8020-1024x682.jpg)
![zasada 80/20 zasada 80/20](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2020/04/zasada-8020-1024x682.jpg)
„Należy jeść z rozsądkiem” – często słyszymy to od specjalistów. Niby wiesz, co wybrać do jedzenia, ale nie do końca jest to zrozumiałe. W takim podejściu do żywienia dobrze sprawdza się zasada 80/20. O co w niej chodzi?
Zasada 80/20 jest bezpieczna i przede wszystkim skuteczna. Nie wiąże się ona ze stosowaniem wyrzeczeń żywieniowych – wręcz przeciwnie. To zasada polegająca na komponowaniu jadłospisu w taki sposób, aby przeważały w nim zdrowe produkty. Powinny one zajmować 80% (lub więcej) jadłospisu, pozostałe 20% (lub mniej) można wypełnić mniej zdrowym pożywieniem. Te 20% rezerwujemy na szybką przekąskę, awaryjny posiłek (bo wcześniej go nie przygotowaliśmy) lub jedzenie na mieście, spotkania ze znajomymi. Z kolei 80% decyzji żywieniowych powinno być przemyślanych i zgodnych z tym, aby utrzymać nasze zdrowie w kondycji jak najdłużej.
Możemy sami zdecydować, czy stosować tę zasadę w obrębie tygodnia czy miesiąca. W przypadku osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, odstępstwa powinny występować w jak najbardziej wydłużonym czasie, np. w skali miesiąca. W ten sposób będzie można zbliżyć się do wyznaczonego celu.
Zasada 80/20 – zalety
Zasada 80/20 to szereg różnych zalet:
- dieta bez presji, nakazów, wyrzeczeń,
- duża elastyczność,
- kształtowanie zdrowych nawyków,
- płynność diety,
- ułatwienie trzymania się w ryzach,
- unikanie rzucania się na jedzenie,
- korzystny wpływ na psychikę (bo wiesz, że możesz coś zjeść, ale wcale nie musisz tego robić).
Oprócz tych zalet można wymienić jeszcze ważną wadę tej zasady – konieczna jest samokontrola!
Kto może stosować tę metodę?
Ten system poleca się tym, którzy znają podstawowe założenia diety, m.in. rozróżniają produkty bogate w białka, tłuszcze i węglowodany oraz umieją wybrać te, które charakteryzują się najwyższą odżywczością. Sprawdza się u osób zdrowych oraz u tych, którzy mają problemy zdrowotne, np. alergie (należy wtedy uwzględnić eliminację alergizujących produktów).
Sprawa się komplikuje, jeśli mamy choroby przewlekłe. Niestety w takiej sytuacji każdy niezdrowy posiłek będzie działał na nas niekorzystnie. To, jak stosować tę zasadę, najlepiej omówić indywidualnie z dietetykiem po analizie funkcjonowania całego organizmu (wywiad, badania). Dużo zależy od zaawansowania choroby i od stanu odżywienia organizmu. Wspólnie z dietetykiem ustalisz, w jakim okresie należy ściśle przestrzegać diety, a od kiedy można sobie pozwolić na wprowadzenie czegoś więcej, czyli tych 20%.
Co to daje? Korzyści
Stosowanie zasady żywieniowej 80/20 niesie za sobą dużo korzyści:
- Zachowujemy zdrowy rozsądek w codziennym żywieniu. Nie ma tu nadmiernych zakazów oraz dużych wyrzeczeń.
- Nie męczysz się psychicznie, bo wiesz, że nadejdzie ten czas, gdy będziesz mógł zjeść coś mniej zdrowego bez wyrzutów sumienia.
- Taki system pozwala ze spokojem pracować nad trwałymi nawykami żywieniowymi bez zbędnych skrajności. Nasze myśli nie są tylko skupione na tym, co będziemy jeść – dzięki temu pozwalamy odpocząć głowie.
- Zasada jest wygodna. Jest szczególnie polecana osobom zabieganym, zapracowanym, które nie mają wystarczająco czasu, aby stale myśleć o zdrowych posiłkach.
Sprawdź naszego e-booka z przepisami dla zabieganych
Krok po kroku
Uczę swoich podopiecznych, aby zmiany wprowadzać stopniowo. Najpierw eliminujemy z diety najbardziej szkodliwe produkty, później wzbogacamy menu o zdrowe zamienniki i stopniowo pracujemy nad trwałymi nawykami. A co, jeśli usłyszysz od kogoś, że kaloria jest równa kalorii? Pamiętaj, że ważne jest, aby pamiętać nie tylko o gęstości kalorycznej, lecz także o gęstości odżywczej.
To może cię zainteresować:
- Dlaczego liczenie kalorii się nie sprawdza?
- Dlaczego nie mogę schudnąć?
- Jak skutecznie schudnąć?
- Schudnij w 30 dni z Ajwen
- 13 powodów, dlaczego nie możesz schudnąć
- Jak schudnąć, kiedy nic nie działa? Prosta dieta!
Sprawdź nasze e-booki:
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2014/01/e-booki-1024x304.png)
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2014/01/e-booki-1024x304.png)
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2014/01/e-booki-1024x304.png)
Autor
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2018/05/Kamila-Lipowicz-circle-150x150.jpg)
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2018/05/Kamila-Lipowicz-circle-150x150.jpg)
Kamila Berdys
„Należy jeść z rozsądkiem” – często słyszymy to od specjalistów. Niby wiesz, co wybrać do jedzenia, ale nie do końca jest to zrozumiałe. W takim podejściu do żywienia dobrze sprawdza się zasada 80/20. O co w niej chodzi?
Zasada 80/20 jest bezpieczna i przede wszystkim skuteczna. Nie wiąże się ona ze stosowaniem wyrzeczeń żywieniowych – wręcz przeciwnie. To zasada polegająca na komponowaniu jadłospisu w taki sposób, aby przeważały w nim zdrowe produkty. Powinny one zajmować 80% (lub więcej) jadłospisu, pozostałe 20% (lub mniej) można wypełnić mniej zdrowym pożywieniem. Te 20% rezerwujemy na szybką przekąskę, awaryjny posiłek (bo wcześniej go nie przygotowaliśmy) lub jedzenie na mieście, spotkania ze znajomymi. Z kolei 80% decyzji żywieniowych powinno być przemyślanych i zgodnych z tym, aby utrzymać nasze zdrowie w kondycji jak najdłużej.
Możemy sami zdecydować, czy stosować tę zasadę w obrębie tygodnia czy miesiąca. W przypadku osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, odstępstwa powinny występować w jak najbardziej wydłużonym czasie, np. w skali miesiąca. W ten sposób będzie można zbliżyć się do wyznaczonego celu.
Zasada 80/20 – zalety
Zasada 80/20 to szereg różnych zalet:
- dieta bez presji, nakazów, wyrzeczeń,
- duża elastyczność,
- kształtowanie zdrowych nawyków,
- płynność diety,
- ułatwienie trzymania się w ryzach,
- unikanie rzucania się na jedzenie,
- korzystny wpływ na psychikę (bo wiesz, że możesz coś zjeść, ale wcale nie musisz tego robić).
Oprócz tych zalet można wymienić jeszcze ważną wadę tej zasady – konieczna jest samokontrola!
Kto może stosować tę metodę?
Ten system poleca się tym, którzy znają podstawowe założenia diety, m.in. rozróżniają produkty bogate w białka, tłuszcze i węglowodany oraz umieją wybrać te, które charakteryzują się najwyższą odżywczością. Sprawdza się u osób zdrowych oraz u tych, którzy mają problemy zdrowotne, np. alergie (należy wtedy uwzględnić eliminację alergizujących produktów).
Sprawa się komplikuje, jeśli mamy choroby przewlekłe. Niestety w takiej sytuacji każdy niezdrowy posiłek będzie działał na nas niekorzystnie. To, jak stosować tę zasadę, najlepiej omówić indywidualnie z dietetykiem po analizie funkcjonowania całego organizmu (wywiad, badania). Dużo zależy od zaawansowania choroby i od stanu odżywienia organizmu. Wspólnie z dietetykiem ustalisz, w jakim okresie należy ściśle przestrzegać diety, a od kiedy można sobie pozwolić na wprowadzenie czegoś więcej, czyli tych 20%.
Co to daje? Korzyści
Stosowanie zasady żywieniowej 80/20 niesie za sobą dużo korzyści:
- Zachowujemy zdrowy rozsądek w codziennym żywieniu. Nie ma tu nadmiernych zakazów oraz dużych wyrzeczeń.
- Nie męczysz się psychicznie, bo wiesz, że nadejdzie ten czas, gdy będziesz mógł zjeść coś mniej zdrowego bez wyrzutów sumienia.
- Taki system pozwala ze spokojem pracować nad trwałymi nawykami żywieniowymi bez zbędnych skrajności. Nasze myśli nie są tylko skupione na tym, co będziemy jeść – dzięki temu pozwalamy odpocząć głowie.
- Zasada jest wygodna. Jest szczególnie polecana osobom zabieganym, zapracowanym, które nie mają wystarczająco czasu, aby stale myśleć o zdrowych posiłkach.
Sprawdź naszego e-booka z przepisami dla zabieganych
Krok po kroku
Uczę swoich podopiecznych, aby zmiany wprowadzać stopniowo. Najpierw eliminujemy z diety najbardziej szkodliwe produkty, później wzbogacamy menu o zdrowe zamienniki i stopniowo pracujemy nad trwałymi nawykami. A co, jeśli usłyszysz od kogoś, że kaloria jest równa kalorii? Pamiętaj, że ważne jest, aby pamiętać nie tylko o gęstości kalorycznej, lecz także o gęstości odżywczej.
To może cię zainteresować:
- Dlaczego liczenie kalorii się nie sprawdza?
- Dlaczego nie mogę schudnąć?
- Jak skutecznie schudnąć?
- Schudnij w 30 dni z Ajwen
- 13 powodów, dlaczego nie możesz schudnąć
- Jak schudnąć, kiedy nic nie działa? Prosta dieta!
Sprawdź nasze e-booki:
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2014/01/e-booki-1024x304.png)
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2014/01/e-booki-1024x304.png)
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2014/01/e-booki-1024x304.png)
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Zgaga – jak sobie pomóc? 5 rad dla zdrowia
Męczy cię zgaga? Sprawdź, co może być jej przyczyną i jak sobie z nią poradzić. Zgaga to uczucie palenia w klatce piersiowej świadczące o zaburzeniach układu pokarmowego. Jej przyczyną może być przepuklina rozworu przełyku, niestrawność…
WIĘCEJ >Skuteczny sposób na wzdęcia
Nadmiar gazów robi z twoim ciałem co chce? Wydyma brzuch, kłuje, bulgocze, pojawiają się śmierdzące gazy? Sprawdź, jaki jest skuteczny sposób na wzdęcia. Skąd się biorą wzdęcia? Wzdęcia to nadmiar gazów zgromadzonych w jelitach. Dolegliwość…
WIĘCEJ >Czy jedzenie po 18:00 tuczy?
Czy jedzenie po 18:00 tuczy? To pytanie, które wielu z nas zadaje sobie regularnie. Żyjemy w czasach, gdy mnóstwo osób zmaga się z problemem nadwagi i szuka na nią sposobu. Czy ograniczenie spożycia jedzenia po…
WIĘCEJ >Tryptofan – aminokwas na dobry sen i nastrój
Tryptofan to aminokwas egzogenny, który w organizmie jest magazynowany w niewielkiej ilości. Jego stężenie uznaje się za jedno z najniższych w ustroju. Organizm nie jest w stanie wytworzyć tryptofanu samodzielnie, dlatego musi być on dostarczany…
WIĘCEJ >