Zanim wyruszysz na zakupy, warto przypomnieć sobie kilka ważnych informacji. Sprawdź, na co zwrócić uwagę, by wybrane produkty jak najdłużej zachowały świeżość.
1. Naucz się rozróżniać daty na opakowaniach
Wyróżniamy tzw. produkty mokre i suche:
- Mokre – np. sery, konserwy, wędliny czy produkty w słoikach. Na ich opakowaniu widnieje data przydatności do spożycia poprzedzona hasłem „należy spożyć do…”. Jest to termin ostateczny. Jeżeli zdecydujemy się zjeść taki produkt po terminie, to sami bierzemy za to odpowiedzialność i musimy się liczyć z pewnymi konsekwencjami (o ile się one pojawią, osoby z wrażliwym przewodem pokarmowym mogą to jednak dotkliwie odczuć). Podana data informuje, do kiedy produkt będzie wartościowy i bezpieczny. Na przykład jogurt po upływie daty ważności traci swoje właściwości – zawarte w nim bakterie nie będą już tak aktywne. Kupując produkty „mokre”, wybieraj te z najdłuższą datą.
- Suche – np. makarony, kasze, ryż, mąka, ciecierzyca. W przypadku tego typu produktów na etykiecie znajdziemy informację o dacie minimalnej trwałości podaną jako „należy spożyć przed…”. Oznacza to, że po upłynięciu danego terminu można jeszcze coś spożyć. Natomiast trzeba tu zachować ostrożność i dokładnie przyjrzeć się produktowi, czy nic się z nim nie dzieje (czy nie zmienił koloru lub zapachu, czy pojawiła się pleśń itd.). Jeśli dostrzeżesz jakieś zmiany, lepiej zrezygnuj z jedzenia tego typu rzeczy. Dobrze jest raz na jakiś czas robić przegląd zawartości kuchennych szafek, aby pozbyć się tego, co nie nadaje się do spożycia, a mogłoby zaszkodzić też innym składnikom. Dla bezpieczeństwa lepiej przechowywać produkty sypkie w szklanych pojemnikach czy po prostu w słoikach.
Podczas zakupów przyda się czasem lupa i trochę sprytu, bo data ważności niekiedy jest bardzo dobrze ukryta. Jednak zawsze musi się ona znaleźć na opakowaniu, dlatego warto ją sprawdzać. Bądź czujny!
2. Wybieraj mądrze
Najlepiej, jeśli idziesz na zakupy z gotową listą i dokładnie wiesz, co będzie ci potrzebne. Warto planować posiłki z wyprzedzeniem (np. na tydzień), a zakupy ograniczać tylko do wybranych dni (np. w weekend). Dzięki temu unikniesz sytuacji, gdy co chwilę trzeba iść do sklepu po jakiś brakujący produkt. Taki nawyk pozwala robić zakupy rzadziej, dzięki czemu można też zaoszczędzić czas.
Podczas zakupów nie daj się ponieść szaleństwu, gdy natkniesz się na jakąś promocję. Przede wszystkim sprawdź datę na opakowaniu. Nie bierz też produktów przecenionych na zapas (zwłaszcza jeśli są one „mokre”). Nierzadko lądują one później w koszu, bo nie nadają się do spożycia. Wydaje się to oczywiste, jednak często o tym zapominamy.
3. Przyjrzyj się temu, co kupujesz
Sprawdź, czy na wieczku nie ma jakiejś dziurki, albo czy opakowanie nie jest uszkodzone. Przez takie drobne mankamenty produkt traci smak, aromat, wartości odżywcze. Częściej się też psuje, może być czymś zanieczyszczony albo mogą się w nim zagnieździć nieproszeni goście.
4. Postaw na sezonowość
Owoce i warzywa powinno się kupować sezonowo i lokalnie. Bardzo ważne jest ich prawidłowe przechowywanie. Przed zakupem oceń ich świeżość. Pomidory powinny być jędrne, a ich skórka nie może być przerwana, ponieważ w pęknięciach szybko tworzy się pleśń. Ziemniaki i cebula powinny być twarde, bez kiełków. Kalafior i brokuł są świeże, jeżeli nie zmieniły koloru, nie osypują się czy nie mają plamek. Sałata powinna mieć jędrne i zielone liście, a ogórek i papryka nie mogą ulegać delikatnemu naciskowi. Fasolka szparagowa najlepiej, jeśli jest twarda i sprężysta – o tym, że leży na półce już jakiś czas, mogą świadczyć zwiędnięte końcówki.
Sprawdź: Dlaczego warto jeść sezonowo?
Te same kryteria warto zastosować podczas kupowania owoców. Sprawdź, czy winogrona się nie osypują. Cytrusy powinny być ciężkie – lekkie będą świadczyć o tym, że wyschły w środku. W przypadku miękkich owoców, takich jak truskawki, maliny, jagody, trzeba sprawdzać, czy nie mają pleśni, nie wydzielają za dużo soku, powinny być sprężyste, jędrne, niepomarszczone i bez podejrzanych plam.
5. Zrezygnuj z produktów z pleśnią
Jeżeli widzisz, że na czymś jest pleśń, nie baw się w usuwanie zepsutego fragmentu. W takiej sytuacji trzeba się pozbyć danej rzeczy. Nawet gdy pleśń zajmuje maleńki kawałek produktu, nie powinno się go spożywać. I nie ma znaczenia, czy po odkrojeniu wadliwego kawałka reszta warzywa czy owocu wygląda doskonale. Grzyby pleśniowe wydzielają trujące substancje (tzw. mykotoksyny), które przenikają do całego produktu, nawet gdy tego nie widać. Zjedzenie takiego warzywa albo owocu może wywołać zatrucie, alergię, a nawet może się to przyczynić do wystąpienia różnych chorób układu pokarmowego.
To może cię zainteresować:
Autor
Kamila Berdys
Zanim wyruszysz na zakupy, warto przypomnieć sobie kilka ważnych informacji. Sprawdź, na co zwrócić uwagę, by wybrane produkty jak najdłużej zachowały świeżość.
1. Naucz się rozróżniać daty na opakowaniach
Wyróżniamy tzw. produkty mokre i suche:
- Mokre – np. sery, konserwy, wędliny czy produkty w słoikach. Na ich opakowaniu widnieje data przydatności do spożycia poprzedzona hasłem „należy spożyć do…”. Jest to termin ostateczny. Jeżeli zdecydujemy się zjeść taki produkt po terminie, to sami bierzemy za to odpowiedzialność i musimy się liczyć z pewnymi konsekwencjami (o ile się one pojawią, osoby z wrażliwym przewodem pokarmowym mogą to jednak dotkliwie odczuć). Podana data informuje, do kiedy produkt będzie wartościowy i bezpieczny. Na przykład jogurt po upływie daty ważności traci swoje właściwości – zawarte w nim bakterie nie będą już tak aktywne. Kupując produkty „mokre”, wybieraj te z najdłuższą datą.
- Suche – np. makarony, kasze, ryż, mąka, ciecierzyca. W przypadku tego typu produktów na etykiecie znajdziemy informację o dacie minimalnej trwałości podaną jako „należy spożyć przed…”. Oznacza to, że po upłynięciu danego terminu można jeszcze coś spożyć. Natomiast trzeba tu zachować ostrożność i dokładnie przyjrzeć się produktowi, czy nic się z nim nie dzieje (czy nie zmienił koloru lub zapachu, czy pojawiła się pleśń itd.). Jeśli dostrzeżesz jakieś zmiany, lepiej zrezygnuj z jedzenia tego typu rzeczy. Dobrze jest raz na jakiś czas robić przegląd zawartości kuchennych szafek, aby pozbyć się tego, co nie nadaje się do spożycia, a mogłoby zaszkodzić też innym składnikom. Dla bezpieczeństwa lepiej przechowywać produkty sypkie w szklanych pojemnikach czy po prostu w słoikach.
Podczas zakupów przyda się czasem lupa i trochę sprytu, bo data ważności niekiedy jest bardzo dobrze ukryta. Jednak zawsze musi się ona znaleźć na opakowaniu, dlatego warto ją sprawdzać. Bądź czujny!
2. Wybieraj mądrze
Najlepiej, jeśli idziesz na zakupy z gotową listą i dokładnie wiesz, co będzie ci potrzebne. Warto planować posiłki z wyprzedzeniem (np. na tydzień), a zakupy ograniczać tylko do wybranych dni (np. w weekend). Dzięki temu unikniesz sytuacji, gdy co chwilę trzeba iść do sklepu po jakiś brakujący produkt. Taki nawyk pozwala robić zakupy rzadziej, dzięki czemu można też zaoszczędzić czas.
Podczas zakupów nie daj się ponieść szaleństwu, gdy natkniesz się na jakąś promocję. Przede wszystkim sprawdź datę na opakowaniu. Nie bierz też produktów przecenionych na zapas (zwłaszcza jeśli są one „mokre”). Nierzadko lądują one później w koszu, bo nie nadają się do spożycia. Wydaje się to oczywiste, jednak często o tym zapominamy.
3. Przyjrzyj się temu, co kupujesz
Sprawdź, czy na wieczku nie ma jakiejś dziurki, albo czy opakowanie nie jest uszkodzone. Przez takie drobne mankamenty produkt traci smak, aromat, wartości odżywcze. Częściej się też psuje, może być czymś zanieczyszczony albo mogą się w nim zagnieździć nieproszeni goście.
4. Postaw na sezonowość
Owoce i warzywa powinno się kupować sezonowo i lokalnie. Bardzo ważne jest ich prawidłowe przechowywanie. Przed zakupem oceń ich świeżość. Pomidory powinny być jędrne, a ich skórka nie może być przerwana, ponieważ w pęknięciach szybko tworzy się pleśń. Ziemniaki i cebula powinny być twarde, bez kiełków. Kalafior i brokuł są świeże, jeżeli nie zmieniły koloru, nie osypują się czy nie mają plamek. Sałata powinna mieć jędrne i zielone liście, a ogórek i papryka nie mogą ulegać delikatnemu naciskowi. Fasolka szparagowa najlepiej, jeśli jest twarda i sprężysta – o tym, że leży na półce już jakiś czas, mogą świadczyć zwiędnięte końcówki.
Sprawdź: Dlaczego warto jeść sezonowo?
Te same kryteria warto zastosować podczas kupowania owoców. Sprawdź, czy winogrona się nie osypują. Cytrusy powinny być ciężkie – lekkie będą świadczyć o tym, że wyschły w środku. W przypadku miękkich owoców, takich jak truskawki, maliny, jagody, trzeba sprawdzać, czy nie mają pleśni, nie wydzielają za dużo soku, powinny być sprężyste, jędrne, niepomarszczone i bez podejrzanych plam.
5. Zrezygnuj z produktów z pleśnią
Jeżeli widzisz, że na czymś jest pleśń, nie baw się w usuwanie zepsutego fragmentu. W takiej sytuacji trzeba się pozbyć danej rzeczy. Nawet gdy pleśń zajmuje maleńki kawałek produktu, nie powinno się go spożywać. I nie ma znaczenia, czy po odkrojeniu wadliwego kawałka reszta warzywa czy owocu wygląda doskonale. Grzyby pleśniowe wydzielają trujące substancje (tzw. mykotoksyny), które przenikają do całego produktu, nawet gdy tego nie widać. Zjedzenie takiego warzywa albo owocu może wywołać zatrucie, alergię, a nawet może się to przyczynić do wystąpienia różnych chorób układu pokarmowego.
To może cię zainteresować:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Zaparcia – jak sobie pomóc?
Zaparcia to problem, z którym najczęściej spotkam się w mojej pracy zawodowej. Wcale nie muszą być one ciągłe, tak jak większości się wydaje. Spowolnienie perystaltyki jelit i korzystanie z toalety co kilka dni to już…
WIĘCEJ >Mięso w diecie paleo
Paleo = mięso? I tak, i nie. Umówmy się, mięso potrzebne jest nie tylko w diecie paleo. Przecież wszyscy jedzą mięso (oprócz wegan/wegetarian/frutarian itd.). Poza tym w diecie paleo nie je się głównie tego produktu….
WIĘCEJ >3 sposoby na wsparcie pracy tarczycy
Dieta, suplementy i leki mają ogromny wpływ na prawidłowe działanie tarczycy. Istotne znaczenie ma również styl życia. Sprawdź, co gwarantuje codzienne wsparcie pracy tarczycy. Wsparcie pracy tarczycy 1. Zadbaj o sen Sen reguluje procesy hormonalne…
WIĘCEJ >7 sposobów na niejadka
„Niech go/ją pani zmusi” – bardzo często tego typu słowa padają z ust rodziców, którzy przyprowadzają swoje dziecko do mojego gabinetu. Wielu dorosłych ma problem z namówieniem swoich pociech do zdrowego jedzenia. Dzieci nierzadko odmawiają…
WIĘCEJ >