Wzmacnianie odporności to temat złożony. Będziemy o nim mówić w kilku artykułach. W pierwszym z nich omówimy, jakie znaczenie dla naszego układu odpornościowego ma odpowiednia dieta.
Dieta wzmacniająca odporność powinna być jak najbardziej naturalna, a jak najmniej przetworzona. Najlepiej, jeśli kupujemy surowe produkty i samodzielnie „przetwarzamy” je w domu. Na przykład oznacza to, że kupujemy surowe mięso i przygotowujemy je w wolnowarze lub piekarniku. Lepsza będzie też np. kasza, którą ugotujemy, niż płatki z tej kaszy.
Najlepiej, aby produkty były sezonowe, co szczególnie dotyczy owoców i warzyw. Ponadto dieta powinna być odżywcza, a produkty, które wybieramy – gęste odżywczo. Jakie to produkty?
Produkty gęste odżywczo
Jaja
Jajo jest jednym z najbardziej odżywczych pokarmów. Stanowi źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E, witamin z grupy B, fosforu, selenu, żelaza, cynku. Zawiera także lecytynę i cholinę, które są bardzo ważne dla układu nerwowego i mózgu. Ponadto w żółtku znajdziemy ksantofile (luteinę i zeaksantynę), które oprócz wpływu na wzrost mają również działanie antyoksydacyjne.
Sprawdź: Wzmocnij odporność organizmu
Mięso
Powinno być dobrej jakości, a więc ekologiczne, najlepiej od zwierząt wypasanych na łąkach. Dobrym mięsem jest dziczyzna, a także podroby: serca, płuca, nerki, a przede wszystkim wątróbka, która jest swego rodzaju multiwitaminą – zawiera m.in. witaminę A w postaci retinolu, witaminy z grupy B, żelazo.
Warzywa i owoce
Stanowią źródło wielu witamin i minerałów. Należy jednak pamiętać, że warzywa powinny mieć przewagę nad owocami. Najlepiej zjadać co najmniej 500 g warzyw w ciągu dnia i maksymalnie 200 g owoców.
Dobre tłuszcze
Ważne są zarówno tłuszcze nasycone, jak i nienasycone. Cholesterol jest prekursorem witaminy D3 oraz hormonów płciowych, a także wchodzi w skład błon komórkowych oraz otoczek mielinowych, które chronią komórki nerwowe. Produkcja endogenna cholesterolu może być niewystarczająca, zwłaszcza u osób, które prowadzą bardzo stresujący tryb życia (wówczas cholesterol jest zużywany głównie do produkcji kortyzolu i „brakuje” go do produkcji innych hormonów). Znajdziemy go w tłustym mięsie oraz w tłuszczach nasyconych.
Po co nam cholesterol? Sprawdź, co trzeba o nim wiedzieć
Źródłem tłuszczów nasyconych może być olej kokosowy czy smalec (np. gęsi). Tłuszcze jednonienasycone to awokado czy oliwa z oliwek, która m.in. zmniejsza stany zapalne. Tłuszcze wielonienasycone to wszystkie oleje, które powinny być spożywane na zimno, np. olej lniany, olej z wiesiołka, z czarnuszki czy z ogórecznika, a także wszystkie orzechy i pestki. Szczególnie istotne są kwasy omega-3 – EPA i DHA, które znajdziemy głównie w rybach morskich. Jednak ze względu na obecne w nich zanieczyszczenia metalami ciężkimi należy rozważyć suplementację kwasów omega-3.
Buliony z kości
Bulion zawiera bardzo wiele substancji mineralnych, w tym aminokwasów niezbędnych do naprawy komórek.
Kiszonki
Wzmacnianie odporności nie może się obejść bez kiszonek. To one korzystnie wpływają na pracę jelit, a jak wiemy – odporność zaczyna się w jelitach. Należy zwracać uwagę, aby kiszonki powstawały w wyniku naturalnej fermentacji i były bez dodatku octu.
Najlepiej zrobić je samodzielnie w domu, np. z ogórków, kapusty czy buraków. Kisić można właściwie wszystkie owoce i warzywa.
Sprawdź, dlaczego warto kisić warzywa i owoce
Co jeszcze jest ważne?
Warto zadbać również o to, aby w diecie znajdowały się produkty, które mogą wzmacniać układ odpornościowy, takie jak:
- czosnek,
- majeranek,
- imbir,
- anyż,
- kurkuma,
- tymianek,
- miód i pierzga.
Wzmacnianie odporności za pomocą diety – czego unikać?
Należy dbać o to, aby w diecie znajdowały się produkty, które odżywiają organizm, i jednocześnie trzeba unikać tych, które mu szkodzą. Lepiej zrezygnować z alkoholu, żywności wysokoprzetworzonej, zawierającej tłuszcze trans, a więc żywności typu fast food i słodyczy. Pamiętajmy, że nadmiar węglowodanów, a zwłaszcza cukrów prostych, przyczynia się m.in. do zaburzenia gospodarki węglowodanowej, a także do rozwoju patogenów, w tym np. do przerostu Candidy. A to z kolei bardzo mocno upośledza układ odpornościowy.
Sprawdź nasze e-booki:
Autor
Joanna Zawadzka
Wzmacnianie odporności to temat złożony. Będziemy o nim mówić w kilku artykułach. W pierwszym z nich omówimy, jakie znaczenie dla naszego układu odpornościowego ma odpowiednia dieta.
Dieta wzmacniająca odporność powinna być jak najbardziej naturalna, a jak najmniej przetworzona. Najlepiej, jeśli kupujemy surowe produkty i samodzielnie „przetwarzamy” je w domu. Na przykład oznacza to, że kupujemy surowe mięso i przygotowujemy je w wolnowarze lub piekarniku. Lepsza będzie też np. kasza, którą ugotujemy, niż płatki z tej kaszy.
Najlepiej, aby produkty były sezonowe, co szczególnie dotyczy owoców i warzyw. Ponadto dieta powinna być odżywcza, a produkty, które wybieramy – gęste odżywczo. Jakie to produkty?
Produkty gęste odżywczo
Jaja
Jajo jest jednym z najbardziej odżywczych pokarmów. Stanowi źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E, witamin z grupy B, fosforu, selenu, żelaza, cynku. Zawiera także lecytynę i cholinę, które są bardzo ważne dla układu nerwowego i mózgu. Ponadto w żółtku znajdziemy ksantofile (luteinę i zeaksantynę), które oprócz wpływu na wzrost mają również działanie antyoksydacyjne.
Sprawdź: Wzmocnij odporność organizmu
Mięso
Powinno być dobrej jakości, a więc ekologiczne, najlepiej od zwierząt wypasanych na łąkach. Dobrym mięsem jest dziczyzna, a także podroby: serca, płuca, nerki, a przede wszystkim wątróbka, która jest swego rodzaju multiwitaminą – zawiera m.in. witaminę A w postaci retinolu, witaminy z grupy B, żelazo.
Warzywa i owoce
Stanowią źródło wielu witamin i minerałów. Należy jednak pamiętać, że warzywa powinny mieć przewagę nad owocami. Najlepiej zjadać co najmniej 500 g warzyw w ciągu dnia i maksymalnie 200 g owoców.
Dobre tłuszcze
Ważne są zarówno tłuszcze nasycone, jak i nienasycone. Cholesterol jest prekursorem witaminy D3 oraz hormonów płciowych, a także wchodzi w skład błon komórkowych oraz otoczek mielinowych, które chronią komórki nerwowe. Produkcja endogenna cholesterolu może być niewystarczająca, zwłaszcza u osób, które prowadzą bardzo stresujący tryb życia (wówczas cholesterol jest zużywany głównie do produkcji kortyzolu i „brakuje” go do produkcji innych hormonów). Znajdziemy go w tłustym mięsie oraz w tłuszczach nasyconych.
Po co nam cholesterol? Sprawdź, co trzeba o nim wiedzieć
Źródłem tłuszczów nasyconych może być olej kokosowy czy smalec (np. gęsi). Tłuszcze jednonienasycone to awokado czy oliwa z oliwek, która m.in. zmniejsza stany zapalne. Tłuszcze wielonienasycone to wszystkie oleje, które powinny być spożywane na zimno, np. olej lniany, olej z wiesiołka, z czarnuszki czy z ogórecznika, a także wszystkie orzechy i pestki. Szczególnie istotne są kwasy omega-3 – EPA i DHA, które znajdziemy głównie w rybach morskich. Jednak ze względu na obecne w nich zanieczyszczenia metalami ciężkimi należy rozważyć suplementację kwasów omega-3.
Buliony z kości
Bulion zawiera bardzo wiele substancji mineralnych, w tym aminokwasów niezbędnych do naprawy komórek.
Kiszonki
Wzmacnianie odporności nie może się obejść bez kiszonek. To one korzystnie wpływają na pracę jelit, a jak wiemy – odporność zaczyna się w jelitach. Należy zwracać uwagę, aby kiszonki powstawały w wyniku naturalnej fermentacji i były bez dodatku octu.
Najlepiej zrobić je samodzielnie w domu, np. z ogórków, kapusty czy buraków. Kisić można właściwie wszystkie owoce i warzywa.
Sprawdź, dlaczego warto kisić warzywa i owoce
Co jeszcze jest ważne?
Warto zadbać również o to, aby w diecie znajdowały się produkty, które mogą wzmacniać układ odpornościowy, takie jak:
- czosnek,
- majeranek,
- imbir,
- anyż,
- kurkuma,
- tymianek,
- miód i pierzga.
Wzmacnianie odporności za pomocą diety – czego unikać?
Należy dbać o to, aby w diecie znajdowały się produkty, które odżywiają organizm, i jednocześnie trzeba unikać tych, które mu szkodzą. Lepiej zrezygnować z alkoholu, żywności wysokoprzetworzonej, zawierającej tłuszcze trans, a więc żywności typu fast food i słodyczy. Pamiętajmy, że nadmiar węglowodanów, a zwłaszcza cukrów prostych, przyczynia się m.in. do zaburzenia gospodarki węglowodanowej, a także do rozwoju patogenów, w tym np. do przerostu Candidy. A to z kolei bardzo mocno upośledza układ odpornościowy.
Sprawdź nasze e-booki:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Morsowanie – 8 powodów, dlaczego warto
Morsowanie ma korzystny wpływ nie tylko na zdrowie, lecz także na urodę. Dlaczego warto morsować? Przedstawiamy 8 głównych powodów. 1. Zwiększenie odporności Morsowanie to jedna ze skuteczniejszych metod naturalnego wzmacniania organizmu. Wspiera układ odpornościowy (obniża…
WIĘCEJ >Magnez – dlaczego jest tak ważny?
Magnez odgrywa bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Co warto wiedzieć o tym pierwiastku? Magnez jest niezbędny do produkcji około 300 enzymów i bierze udział w procesach syntezy i rozpadu związków wysokoenergetycznych, np. ATP. Jest…
WIĘCEJ >Jak schudnąć? 3 kroki, które warto zrobić
Jeśli nadmierna masa ciała to nasz problem, nie wystarczy, że postanowimy przejść na dietę. Czasami same zmiany w żywieniu mogą nie przynieść oczekiwanych efektów. Przyczyna takiej sytuacji może tkwić w problemach zdrowotnych. Zatem jak schudnąć?…
WIĘCEJ >Badania tarczycy: dlaczego samo TSH nie wystarczy?
Często bywa tak, że oceniamy stan swojej tarczycy tylko na podstawie wyniku TSH. To może być jednak bardzo zgubne i należałoby zrobić jeszcze inne badania. Sprawdź, jakie i dlaczego. Po pierwsze należy pamiętać o tym,…
WIĘCEJ >