
Wzmacnianie odporności to temat złożony. Będziemy o nim mówić w kilku artykułach. W pierwszym z nich omówimy, jakie znaczenie dla naszego układu odpornościowego ma odpowiednia dieta.
Dieta wzmacniająca odporność powinna być jak najbardziej naturalna, a jak najmniej przetworzona. Najlepiej, jeśli kupujemy surowe produkty i samodzielnie „przetwarzamy” je w domu. Na przykład oznacza to, że kupujemy surowe mięso i przygotowujemy je w wolnowarze lub piekarniku. Lepsza będzie też np. kasza, którą ugotujemy, niż płatki z tej kaszy.
Najlepiej, aby produkty były sezonowe, co szczególnie dotyczy owoców i warzyw. Ponadto dieta powinna być odżywcza, a produkty, które wybieramy – gęste odżywczo. Jakie to produkty?
Produkty gęste odżywczo
Jaja
Jajo jest jednym z najbardziej odżywczych pokarmów. Stanowi źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E, witamin z grupy B, fosforu, selenu, żelaza, cynku. Zawiera także lecytynę i cholinę, które są bardzo ważne dla układu nerwowego i mózgu. Ponadto w żółtku znajdziemy ksantofile (luteinę i zeaksantynę), które oprócz wpływu na wzrost mają również działanie antyoksydacyjne.

Sprawdź: Wzmocnij odporność organizmu
Mięso
Powinno być dobrej jakości, a więc ekologiczne, najlepiej od zwierząt wypasanych na łąkach. Dobrym mięsem jest dziczyzna, a także podroby: serca, płuca, nerki, a przede wszystkim wątróbka, która jest swego rodzaju multiwitaminą – zawiera m.in. witaminę A w postaci retinolu, witaminy z grupy B, żelazo.
Warzywa i owoce
Stanowią źródło wielu witamin i minerałów. Należy jednak pamiętać, że warzywa powinny mieć przewagę nad owocami. Najlepiej zjadać co najmniej 500 g warzyw w ciągu dnia i maksymalnie 200 g owoców.
Dobre tłuszcze
Ważne są zarówno tłuszcze nasycone, jak i nienasycone. Cholesterol jest prekursorem witaminy D3 oraz hormonów płciowych, a także wchodzi w skład błon komórkowych oraz otoczek mielinowych, które chronią komórki nerwowe. Produkcja endogenna cholesterolu może być niewystarczająca, zwłaszcza u osób, które prowadzą bardzo stresujący tryb życia (wówczas cholesterol jest zużywany głównie do produkcji kortyzolu i „brakuje” go do produkcji innych hormonów). Znajdziemy go w tłustym mięsie oraz w tłuszczach nasyconych.

Po co nam cholesterol? Sprawdź, co trzeba o nim wiedzieć
Źródłem tłuszczów nasyconych może być olej kokosowy czy smalec (np. gęsi). Tłuszcze jednonienasycone to awokado czy oliwa z oliwek, która m.in. zmniejsza stany zapalne. Tłuszcze wielonienasycone to wszystkie oleje, które powinny być spożywane na zimno, np. olej lniany, olej z wiesiołka, z czarnuszki czy z ogórecznika, a także wszystkie orzechy i pestki. Szczególnie istotne są kwasy omega-3 – EPA i DHA, które znajdziemy głównie w rybach morskich. Jednak ze względu na obecne w nich zanieczyszczenia metalami ciężkimi należy rozważyć suplementację kwasów omega-3.
Buliony z kości
Bulion zawiera bardzo wiele substancji mineralnych, w tym aminokwasów niezbędnych do naprawy komórek.
Kiszonki
Wzmacnianie odporności nie może się obejść bez kiszonek. To one korzystnie wpływają na pracę jelit, a jak wiemy – odporność zaczyna się w jelitach. Należy zwracać uwagę, aby kiszonki powstawały w wyniku naturalnej fermentacji i były bez dodatku octu.
Najlepiej zrobić je samodzielnie w domu, np. z ogórków, kapusty czy buraków. Kisić można właściwie wszystkie owoce i warzywa.
Sprawdź, dlaczego warto kisić warzywa i owoce
Co jeszcze jest ważne?
Warto zadbać również o to, aby w diecie znajdowały się produkty, które mogą wzmacniać układ odpornościowy, takie jak:
- czosnek,
- majeranek,
- imbir,
- anyż,
- kurkuma,
- tymianek,
- miód i pierzga.
Wzmacnianie odporności za pomocą diety – czego unikać?
Należy dbać o to, aby w diecie znajdowały się produkty, które odżywiają organizm, i jednocześnie trzeba unikać tych, które mu szkodzą. Lepiej zrezygnować z alkoholu, żywności wysokoprzetworzonej, zawierającej tłuszcze trans, a więc żywności typu fast food i słodyczy. Pamiętajmy, że nadmiar węglowodanów, a zwłaszcza cukrów prostych, przyczynia się m.in. do zaburzenia gospodarki węglowodanowej, a także do rozwoju patogenów, w tym np. do przerostu Candidy. A to z kolei bardzo mocno upośledza układ odpornościowy.
Sprawdź nasze e-booki:

Autor

Joanna Zawadzka
Wzmacnianie odporności to temat złożony. Będziemy o nim mówić w kilku artykułach. W pierwszym z nich omówimy, jakie znaczenie dla naszego układu odpornościowego ma odpowiednia dieta.
Dieta wzmacniająca odporność powinna być jak najbardziej naturalna, a jak najmniej przetworzona. Najlepiej, jeśli kupujemy surowe produkty i samodzielnie „przetwarzamy” je w domu. Na przykład oznacza to, że kupujemy surowe mięso i przygotowujemy je w wolnowarze lub piekarniku. Lepsza będzie też np. kasza, którą ugotujemy, niż płatki z tej kaszy.
Najlepiej, aby produkty były sezonowe, co szczególnie dotyczy owoców i warzyw. Ponadto dieta powinna być odżywcza, a produkty, które wybieramy – gęste odżywczo. Jakie to produkty?
Produkty gęste odżywczo
Jaja
Jajo jest jednym z najbardziej odżywczych pokarmów. Stanowi źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E, witamin z grupy B, fosforu, selenu, żelaza, cynku. Zawiera także lecytynę i cholinę, które są bardzo ważne dla układu nerwowego i mózgu. Ponadto w żółtku znajdziemy ksantofile (luteinę i zeaksantynę), które oprócz wpływu na wzrost mają również działanie antyoksydacyjne.

Sprawdź: Wzmocnij odporność organizmu
Mięso
Powinno być dobrej jakości, a więc ekologiczne, najlepiej od zwierząt wypasanych na łąkach. Dobrym mięsem jest dziczyzna, a także podroby: serca, płuca, nerki, a przede wszystkim wątróbka, która jest swego rodzaju multiwitaminą – zawiera m.in. witaminę A w postaci retinolu, witaminy z grupy B, żelazo.
Warzywa i owoce
Stanowią źródło wielu witamin i minerałów. Należy jednak pamiętać, że warzywa powinny mieć przewagę nad owocami. Najlepiej zjadać co najmniej 500 g warzyw w ciągu dnia i maksymalnie 200 g owoców.
Dobre tłuszcze
Ważne są zarówno tłuszcze nasycone, jak i nienasycone. Cholesterol jest prekursorem witaminy D3 oraz hormonów płciowych, a także wchodzi w skład błon komórkowych oraz otoczek mielinowych, które chronią komórki nerwowe. Produkcja endogenna cholesterolu może być niewystarczająca, zwłaszcza u osób, które prowadzą bardzo stresujący tryb życia (wówczas cholesterol jest zużywany głównie do produkcji kortyzolu i „brakuje” go do produkcji innych hormonów). Znajdziemy go w tłustym mięsie oraz w tłuszczach nasyconych.

Po co nam cholesterol? Sprawdź, co trzeba o nim wiedzieć
Źródłem tłuszczów nasyconych może być olej kokosowy czy smalec (np. gęsi). Tłuszcze jednonienasycone to awokado czy oliwa z oliwek, która m.in. zmniejsza stany zapalne. Tłuszcze wielonienasycone to wszystkie oleje, które powinny być spożywane na zimno, np. olej lniany, olej z wiesiołka, z czarnuszki czy z ogórecznika, a także wszystkie orzechy i pestki. Szczególnie istotne są kwasy omega-3 – EPA i DHA, które znajdziemy głównie w rybach morskich. Jednak ze względu na obecne w nich zanieczyszczenia metalami ciężkimi należy rozważyć suplementację kwasów omega-3.
Buliony z kości
Bulion zawiera bardzo wiele substancji mineralnych, w tym aminokwasów niezbędnych do naprawy komórek.
Kiszonki
Wzmacnianie odporności nie może się obejść bez kiszonek. To one korzystnie wpływają na pracę jelit, a jak wiemy – odporność zaczyna się w jelitach. Należy zwracać uwagę, aby kiszonki powstawały w wyniku naturalnej fermentacji i były bez dodatku octu.
Najlepiej zrobić je samodzielnie w domu, np. z ogórków, kapusty czy buraków. Kisić można właściwie wszystkie owoce i warzywa.
Sprawdź, dlaczego warto kisić warzywa i owoce
Co jeszcze jest ważne?
Warto zadbać również o to, aby w diecie znajdowały się produkty, które mogą wzmacniać układ odpornościowy, takie jak:
- czosnek,
- majeranek,
- imbir,
- anyż,
- kurkuma,
- tymianek,
- miód i pierzga.
Wzmacnianie odporności za pomocą diety – czego unikać?
Należy dbać o to, aby w diecie znajdowały się produkty, które odżywiają organizm, i jednocześnie trzeba unikać tych, które mu szkodzą. Lepiej zrezygnować z alkoholu, żywności wysokoprzetworzonej, zawierającej tłuszcze trans, a więc żywności typu fast food i słodyczy. Pamiętajmy, że nadmiar węglowodanów, a zwłaszcza cukrów prostych, przyczynia się m.in. do zaburzenia gospodarki węglowodanowej, a także do rozwoju patogenów, w tym np. do przerostu Candidy. A to z kolei bardzo mocno upośledza układ odpornościowy.
Sprawdź nasze e-booki:

Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Dieta ketogeniczna – na czym polega?
Dieta ketogeniczna stała się ostatnio bardzo popularna. Wiele osób upatruje w niej sposób na poprawę zdrowia, schudnięcie i osiągnięcie wymarzonej sylwetki. Czy ta dieta jest dla każdego? Na czym polega? Sprawdź, co warto o niej…
WIĘCEJ >Probiotyki w trakcie i po antybiotykoterapii
Antybiotyki pomagają wyjść z choroby, a czasem ratują życie, niestety mają też jednak skutki uboczne. Co zastosować, aby sobie pomóc i jednocześnie nie zakłócać antybiotykoterapii? Jak wspomóc odporność? Co wprowadzić po skończeniu antybiotyku? Sprawdź, jakie…
WIĘCEJ >Hashimoto: co pić, a czego unikać?
Co pić, a czego lepiej unikać, jeśli borykamy się z chorobą Hashimoto? Sprawdź, po jakie napoje najlepiej sięgać. Woda Woda jest oczywiście najbardziej wskazana. Należy pić minimum 1,5 l wody dziennie. Im wyższa masa ciała,…
WIĘCEJ >Po co nam cholesterol? Sprawdź, co trzeba o nim wiedzieć
Po co nam cholesterol, jakie powinny być prawidłowe wyniki krwi i czego unikać, by były w normie – sprawdź, co warto wiedzieć na temat cholesterolu. Cholesterol to związek chemiczny należący do steroli. Jest niezbędny do…
WIĘCEJ >