fbpx
Szukaj
open close

Wskaźnik HOMA-IR – co to takiego?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
HOMA-IR

Wskaźnik HOMA-IR to najczęściej stosowane narzędzie do diagnostyki insulinooporności. Sprawdź, jak go obliczyć.

Współczynnik HOMA-IR (Homeostatic Model Assessment – Insulin Resistance) określa się na podstawie poziomu glukozy i insuliny na czczo we krwi. Uzyskany wynik pozwala ustalić, jak organizm reaguje na wyrzut insuliny oraz czy wrażliwość komórek na insulinę jest prawidłowa.

Nie jest to jednak zbyt miarodajny parametr, bo u wielu osób poziom insuliny na czczo z reguły bywa odpowiedni. Zwykle dopiero po zjedzeniu posiłku następuje wyrzut insuliny niewspółmierny do zapotrzebowania organizmu.

Jak obliczyć wskaźnik HOMA-IR?

Wskaźnik HOMA-IR można obliczyć samodzielnie po uprzednim dokonaniu badania glukozy oraz insuliny na czczo z krwi, zgodnie ze wzorem:

Insulinemia na czczo (mU/ml) × glikemia na czczo (mmol/l) / 22,5

Jeśli nie wiemy, jak to zrobić, można skorzystać z kalkulatorów internetowych. Nawet jeśli się okaże, że wskaźnik ten jest niski, to nie znaczy to, że z gospodarką węglowodanowo-insulinową jest wszystko w porządku. Z uwagi na to, że test bazuje jedynie na insulinie przedposiłkowej, wynik może wyjść prawidłowy, jednak tolerancja organizmu na posiłek może nie być odpowiednia. Stąd u osób z prawidłowym wskaźnikiem HOMA-IR warto wykonać co najmniej trzypunktowe badanie krzywej cukrowej i insulinowej i sprawdzić, jak organizm reaguje na posiłki.

Krzywa glukozowo-insulinowa

W trzypunktowym badaniu krzywej glukozowo-insulinowej sprawdzamy poziom glukozy i insuliny na czczo (pierwszy punkt), następnie wypijamy roztwór zawierający wodę i 75 g glukozy i badamy się po godzinie (drugi punkt) oraz po dwóch godzinach (trzeci punkt) od spożycia mieszanki. W międzyczasie nie wykonujemy żadnej aktywności oraz niczego nie jemy ani nie pijemy, aby wynik był jak najbardziej rzeczywisty.

Czasami konieczne może być wykonanie krzywej pięciopunktowej, czyli oznaczenie jeszcze poziomu glukozy i insuliny we krwi po 30 minutach i po trzech godzinach od spożycia roztworu.

Interpretacja wyniku

Wskaźnik HOMA-IR na poziomie >2 może być niepokojący, a im wyższy wynik, tym większe trudności ze zrzuceniem wagi oraz mniejsza wrażliwość tkanek na insulinę.

Z uzyskanym wynikiem należy udać się do specjalisty. Interpretacja nie jest ani prosta, ani jednoznaczna z uwagi na brak ustalonych norm. Każdy przypadek trzeba rozpatrywać indywidualnie.

Kiedy wykonać to badanie?

Poziom HOMA-IR badamy, gdy występuje u nas podejrzenie insulinooporności, stanu przedcukrzycowego czy samej cukrzycy. Warto mieć na uwadze, że nieleczona insulinooporność prowadzi do cukrzycy. Szybkie zdiagnozowanie problemu i podjęcie odpowiednich kroków (w tym zmiana diety i stylu życia) może temu zapobiec.

Przeczytaj książkę „Insulinooporność. Dieta i styl życia”.

To może cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Wskaźnik HOMA-IR to najczęściej stosowane narzędzie do diagnostyki insulinooporności. Sprawdź, jak go obliczyć.

Współczynnik HOMA-IR (Homeostatic Model Assessment – Insulin Resistance) określa się na podstawie poziomu glukozy i insuliny na czczo we krwi. Uzyskany wynik pozwala ustalić, jak organizm reaguje na wyrzut insuliny oraz czy wrażliwość komórek na insulinę jest prawidłowa.

Nie jest to jednak zbyt miarodajny parametr, bo u wielu osób poziom insuliny na czczo z reguły bywa odpowiedni. Zwykle dopiero po zjedzeniu posiłku następuje wyrzut insuliny niewspółmierny do zapotrzebowania organizmu.

Jak obliczyć wskaźnik HOMA-IR?

Wskaźnik HOMA-IR można obliczyć samodzielnie po uprzednim dokonaniu badania glukozy oraz insuliny na czczo z krwi, zgodnie ze wzorem:

Insulinemia na czczo (mU/ml) × glikemia na czczo (mmol/l) / 22,5

Jeśli nie wiemy, jak to zrobić, można skorzystać z kalkulatorów internetowych. Nawet jeśli się okaże, że wskaźnik ten jest niski, to nie znaczy to, że z gospodarką węglowodanowo-insulinową jest wszystko w porządku. Z uwagi na to, że test bazuje jedynie na insulinie przedposiłkowej, wynik może wyjść prawidłowy, jednak tolerancja organizmu na posiłek może nie być odpowiednia. Stąd u osób z prawidłowym wskaźnikiem HOMA-IR warto wykonać co najmniej trzypunktowe badanie krzywej cukrowej i insulinowej i sprawdzić, jak organizm reaguje na posiłki.

Krzywa glukozowo-insulinowa

W trzypunktowym badaniu krzywej glukozowo-insulinowej sprawdzamy poziom glukozy i insuliny na czczo (pierwszy punkt), następnie wypijamy roztwór zawierający wodę i 75 g glukozy i badamy się po godzinie (drugi punkt) oraz po dwóch godzinach (trzeci punkt) od spożycia mieszanki. W międzyczasie nie wykonujemy żadnej aktywności oraz niczego nie jemy ani nie pijemy, aby wynik był jak najbardziej rzeczywisty.

Czasami konieczne może być wykonanie krzywej pięciopunktowej, czyli oznaczenie jeszcze poziomu glukozy i insuliny we krwi po 30 minutach i po trzech godzinach od spożycia roztworu.

Interpretacja wyniku

Wskaźnik HOMA-IR na poziomie >2 może być niepokojący, a im wyższy wynik, tym większe trudności ze zrzuceniem wagi oraz mniejsza wrażliwość tkanek na insulinę.

Z uzyskanym wynikiem należy udać się do specjalisty. Interpretacja nie jest ani prosta, ani jednoznaczna z uwagi na brak ustalonych norm. Każdy przypadek trzeba rozpatrywać indywidualnie.

Kiedy wykonać to badanie?

Poziom HOMA-IR badamy, gdy występuje u nas podejrzenie insulinooporności, stanu przedcukrzycowego czy samej cukrzycy. Warto mieć na uwadze, że nieleczona insulinooporność prowadzi do cukrzycy. Szybkie zdiagnozowanie problemu i podjęcie odpowiednich kroków (w tym zmiana diety i stylu życia) może temu zapobiec.

Przeczytaj książkę „Insulinooporność. Dieta i styl życia”.

To może cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
28 sierpnia 2023

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Cała prawda o węglowodanach

Nic nie wzbudza ostatnio tak dużych kontrowersji jak węglowodany. Czy ograniczać je w diecie, czy też zwiększać ich podaż? Czy wykorzystywać je po treningu, czy raczej okno potreningowe uznać za mit? Czy powodują insulinooporność i stany zapalne,…

WIĘCEJ >

Czy insulinooporność prowadzi do zaburzeń hormonalnych?

Nie każda insulinooporność jest patologią. Jest to dość naturalny stan u osób na dietach o bardzo niskiej podaży węglowodanów czy też u kobiet w trzecim trymestrze ciąży. Taka fizjologiczna insulinooporność nie jest problemem, bo nie…

WIĘCEJ >
Hiperinsulinemia

Hiperinsulinemia – dlaczego może być groźna?

Po zjedzeniu posiłku odczuwasz senność? Często boli cię głowa i towarzyszy ci przewlekłe zmęczenie? Tak może się objawiać hiperinsulinemia. Dowiedz się więcej na ten temat. Hiperinsulinemia to patologiczny stan w organizmie charakteryzujący się nadmiernym wyrzutem…

WIĘCEJ >

„Insulinooporność. Dieta i styl życia” – nowa książka Iwony Wierzbickiej!

W maju 2022 ukazała się nowa książka Iwony Wierzbickiej „Insulinooporność. Dieta i styl życia”. Insulinooporność może powodować szereg różnych objawów, takich jak problemy ze schudnięciem, napady głodu, senność po posiłku (zwłaszcza węglowodanowym), problemy z zajściem…

WIĘCEJ >