Zwykle w żywieniu osób aktywnych fizycznie oraz osób dbających o linię przeważa kurczak, a w drugiej kolejności indyk. Spowodowane jest to troską o ilość tłuszczu w diecie. Uważa się, że tłuszcz jest tuczący i to od jego zawartości w diecie zależy poziom naszej tkanki tłuszczowej w organizmie. Czy w związku z tym wieprzowina nie powinna gościć w diecie osób aktywnych fizycznie? Sprawdź!
Niestety, to nie jest prawda, a życie nie lubi pustki. Jeśli ograniczamy w diecie zawartość tłuszczu, to w praktyce oznacza to zwykle zwiększony udział węglowodanów. Kolejną ważną kwestią jest to, że tłuszcz daje uczucie sytości, co w praktyce oznacza dłuższe okresy między posiłkami. Po chudej piersi kurczaka z ryżem i warzywami zwykle dość szybko odczuwamy potrzebę zjedzenia kolejnego posiłku. Dzieje się tak po pierwsze dlatego, że kurczak jest „chudy” i lekkostrawny. Po drugie ryż szybko podnosi nam poziom cukru we krwi po czym szybko spada i odczuwamy głód.
Obejrzyj film: Nie samym kurczakiem i ryżem trener żyje
Oczywiście, nie odżegnuję się od kurczaka, ale uważam że w diecie bardzo ważne jest urozmaicenie. Jedząc tylko „białe” mięso nie dostarczamy wystarczającej ilości żelaza oraz istnieje ryzyko, że udział tłuszczów w diecie będzie zbyt mały. Tłuszcz jest bardzo ważny ze względu na to, że to w nim rozpuszczane są witaminy A, D, E i K. Ponadto odpowiedni udział tłuszczu w diecie warunkuje prawidłową budowę błon komórkowych, wpływa na odpowiednią produkcję wielu hormonów, jak również – o czym być może niewiele osób wie – zapobiega degeneracji układu nerwowego, a docelowo demencji starczej (dowiedz się więcej na temat tłuszczu).
Nie bój się tłuszczu!
Bardzo często podkreśla się, że jednym z ważniejszych aspektów zdrowej diety jest odpowiednia podaż kwasów tłuszczowych nienasyconych, a w szczególności wielonienasyconych. To powoduje, że panicznie boimy się tłuszczów zwierzęcych i zastępujemy je tłuszczami roślinnymi.
Tymczasem nadmiar kwasów omega-6 w stosunku do omega-3 jest bardzo niebezpieczny. Powoduje procesy zapalne, może przyczynić się do chorób układu krwionośnego, odpornościowego oraz sprzyja karcynogenezie, czyli nowotworom.
Kwasy omega-6 znajdujemy w dużej ilości w olejach: słonecznikowym, kukurydzianym, z pestek winogron, a także w pestkach dyni, słonecznika oraz orzechach. Ekstremalną zawartością kwasów omega-6 cechują się migdały, natomiast orzechy włoskie mają niemal prawidłowy stosunek kwasów omega-3 do omega-6. Kwasy omega-3 znajdziemy głównie w rybach, o ile żyły w morzu, oraz w oleju lnianym i rzepakowym. Olej rzepakowy jest wyjątkowy pod względem składu kwasów omega-3, 6 oraz 9 (jednonienasyconych) i można powiedzieć, że jest niemal idealny. Niestety, można mieć duże zastrzeżenia co do procesu wytłaczania, w którym używa się chemii. Bardzo ważne jest, by olej ten spożywać w postaci surowej i niepodgrzanej. Najlepiej kupować olej nierafinowany i nieoczyszczony.
Wieprzowina a oliwa z oliwek
Wiele osób zamiast oleju rzepakowego oraz tłuszczów zwierzęcych spożywa oliwę z oliwek. Jest to dobre rozwiązanie, ale tym sposobem w naszej diecie przeważają tłuszcze jednonienasycone. Istotne jest również to (o czym wiele osób nie wie), że mięso nie składa się jedynie z tłuszczów nasyconych, lecz także z jedno- i wielonienasyconych.
W wieprzowinie połowa jej tłuszczu to kwasy omega-9, czyli takie same jak w oliwie z oliwek. Ponadto znajdziemy tam w niewielkiej ilości kwasy omega-3 i 9. Przy zawartości tłuszczu 10 g na 100 g mięsa (przykład schab z kością) około 6 g to tłuszcze nienasycone. Oczywiście bardzo istotne znaczenia ma to, w jaki sposób karmione jest zwierzę. Najbardziej wartościowe byłoby mięso przeżuwaczy (krowy, owce), które pasło się na łąkach zielonych – byłoby dużo bardziej zasobne w kwasy omega-3 i 9 oraz ważny kwas CLA o właściwościach antynowotworowych.
Wieprzowina a wołowina
Z powodów finansowych wielu osób nie stać na wołowinę, gdzie polędwica kosztuje około 90 zł za kilogram, a mięso z łąk zielonych potrafi kosztować nawet 200 zł za kilogram. Polędwica wieprzowa kosztuje około 30 zł za kilogram.
Porównajmy zawartość tłuszczu i białka w wieprzowinie i wołowinie – są podobne. Schab: 24 g białka, 3,5 g tłuszczu; polędwica wieprzowa: 21 g białka, 2 g tłuszczu; polędwica wołowa: 20 g białka, 3,5 g tłuszczu. Porównując zawartość żelaza – wieprzowina ma go trzy razy więcej niż białe mięso i o połowę mniej od wołowiny.
Nie widzę zatem powodów, dla których wieprzowina jest tak demonizowana i uznawana za mięso gorszej jakości. Ma podobną zawartość tłuszczu do wołowiny, podobną ilość żelaza i jest od niej trzy razy tańsza.
Porównanie zawartości tłuszczów
- Czy wiesz, że łosoś ma więcej tłuszczów nasyconych niż kotlet schabowy?
- Czy wiesz, że 50% tłuszczów w schabowym jest takich samych jak w oliwie z oliwek?
PRZEPIS: Zrazy wieprzowe (polędwiczki) z cebulką:
- polędwica wieprzowa surowa – 35 dekagramów
- ogórki kiszone – 2 sztuki
- musztarda – 3 łyżeczki
- sól – 1 szczypta
- pieprz mielony – 1 szczypta
- papryka słodka – 1 szczypta
- cebula – 3 sztuki
- olej rzepakowy – 3 łyżki
- masło – 1 łyżka
- smalec – 1 łyżka
- woda – 1,5 szklanek
- liść laurowy – 1 sztuka
- ziele angielskie – 2 sztuki
Pokroić polędwicę w dowolne kawałki, „utłuc” tłuczkiem na kotlety dowolnej grubości (najlepiej przez foliowy woreczek, by nie uszkodzić włókien). Każdy zraz posmarować olejem i zostawić na 15 minut. Nałożyć na zrazy musztardę i posypać pieprzem. Ogórek utrzeć na tarce jarzynowej (grube oczka) i odcisnąć z soku. Cebule pokroić. Usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju. Na każdy zraz nałożyć łyżeczkę kiszonego ogórka i podsmażonej cebulki. Zwinąć zrazy. Obwiązać nicią. Posypać z wierzchu papryką mieloną. Na patelni podgrzać smalec z masłem. Na gorący tłuszcz kłaść zrazy i smażyć na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka razem z tłuszczem ze smażenia. Dodać resztę cebuli, listek laurowy, ziele angielskie. Zalać wodą. Dusić około 45 minut. Wyjąć zrazy i usunąć nici. Można posolić do smaku.
Prostszą potrawą, mniej wykwintną będą polędwiczki wieprzowe z grilla, robią się dosłownie 15 minut.
Sprawdź jeszcze inne nasze przepisy:
- Zrazy wieprzowe po staropolsku faszerowane sarną z ziemniakami i sałatą
- Zrazy wieprzowe z żurawiną i duszonymi warzywami
- Kotlety wieprzowe w kokosowej panierce
- Szaszłyki wieprzowe z boczkiem, pieczarkami i warzywami z grilla
Więcej przepisów znajdziesz w zakładce PRZEPISY.
Sprawdź również nasze e-booki:
Prawa autorskie – zapoznaj się!
Autor
Iwona Wierzbicka
Zwykle w żywieniu osób aktywnych fizycznie oraz osób dbających o linię przeważa kurczak, a w drugiej kolejności indyk. Spowodowane jest to troską o ilość tłuszczu w diecie. Uważa się, że tłuszcz jest tuczący i to od jego zawartości w diecie zależy poziom naszej tkanki tłuszczowej w organizmie. Czy w związku z tym wieprzowina nie powinna gościć w diecie osób aktywnych fizycznie? Sprawdź!
Niestety, to nie jest prawda, a życie nie lubi pustki. Jeśli ograniczamy w diecie zawartość tłuszczu, to w praktyce oznacza to zwykle zwiększony udział węglowodanów. Kolejną ważną kwestią jest to, że tłuszcz daje uczucie sytości, co w praktyce oznacza dłuższe okresy między posiłkami. Po chudej piersi kurczaka z ryżem i warzywami zwykle dość szybko odczuwamy potrzebę zjedzenia kolejnego posiłku. Dzieje się tak po pierwsze dlatego, że kurczak jest „chudy” i lekkostrawny. Po drugie ryż szybko podnosi nam poziom cukru we krwi po czym szybko spada i odczuwamy głód.
Obejrzyj film: Nie samym kurczakiem i ryżem trener żyje
Oczywiście, nie odżegnuję się od kurczaka, ale uważam że w diecie bardzo ważne jest urozmaicenie. Jedząc tylko „białe” mięso nie dostarczamy wystarczającej ilości żelaza oraz istnieje ryzyko, że udział tłuszczów w diecie będzie zbyt mały. Tłuszcz jest bardzo ważny ze względu na to, że to w nim rozpuszczane są witaminy A, D, E i K. Ponadto odpowiedni udział tłuszczu w diecie warunkuje prawidłową budowę błon komórkowych, wpływa na odpowiednią produkcję wielu hormonów, jak również – o czym być może niewiele osób wie – zapobiega degeneracji układu nerwowego, a docelowo demencji starczej (dowiedz się więcej na temat tłuszczu).
Nie bój się tłuszczu!
Bardzo często podkreśla się, że jednym z ważniejszych aspektów zdrowej diety jest odpowiednia podaż kwasów tłuszczowych nienasyconych, a w szczególności wielonienasyconych. To powoduje, że panicznie boimy się tłuszczów zwierzęcych i zastępujemy je tłuszczami roślinnymi.
Tymczasem nadmiar kwasów omega-6 w stosunku do omega-3 jest bardzo niebezpieczny. Powoduje procesy zapalne, może przyczynić się do chorób układu krwionośnego, odpornościowego oraz sprzyja karcynogenezie, czyli nowotworom.
Kwasy omega-6 znajdujemy w dużej ilości w olejach: słonecznikowym, kukurydzianym, z pestek winogron, a także w pestkach dyni, słonecznika oraz orzechach. Ekstremalną zawartością kwasów omega-6 cechują się migdały, natomiast orzechy włoskie mają niemal prawidłowy stosunek kwasów omega-3 do omega-6. Kwasy omega-3 znajdziemy głównie w rybach, o ile żyły w morzu, oraz w oleju lnianym i rzepakowym. Olej rzepakowy jest wyjątkowy pod względem składu kwasów omega-3, 6 oraz 9 (jednonienasyconych) i można powiedzieć, że jest niemal idealny. Niestety, można mieć duże zastrzeżenia co do procesu wytłaczania, w którym używa się chemii. Bardzo ważne jest, by olej ten spożywać w postaci surowej i niepodgrzanej. Najlepiej kupować olej nierafinowany i nieoczyszczony.
Wieprzowina a oliwa z oliwek
Wiele osób zamiast oleju rzepakowego oraz tłuszczów zwierzęcych spożywa oliwę z oliwek. Jest to dobre rozwiązanie, ale tym sposobem w naszej diecie przeważają tłuszcze jednonienasycone. Istotne jest również to (o czym wiele osób nie wie), że mięso nie składa się jedynie z tłuszczów nasyconych, lecz także z jedno- i wielonienasyconych.
W wieprzowinie połowa jej tłuszczu to kwasy omega-9, czyli takie same jak w oliwie z oliwek. Ponadto znajdziemy tam w niewielkiej ilości kwasy omega-3 i 9. Przy zawartości tłuszczu 10 g na 100 g mięsa (przykład schab z kością) około 6 g to tłuszcze nienasycone. Oczywiście bardzo istotne znaczenia ma to, w jaki sposób karmione jest zwierzę. Najbardziej wartościowe byłoby mięso przeżuwaczy (krowy, owce), które pasło się na łąkach zielonych – byłoby dużo bardziej zasobne w kwasy omega-3 i 9 oraz ważny kwas CLA o właściwościach antynowotworowych.
Wieprzowina a wołowina
Z powodów finansowych wielu osób nie stać na wołowinę, gdzie polędwica kosztuje około 90 zł za kilogram, a mięso z łąk zielonych potrafi kosztować nawet 200 zł za kilogram. Polędwica wieprzowa kosztuje około 30 zł za kilogram.
Porównajmy zawartość tłuszczu i białka w wieprzowinie i wołowinie – są podobne. Schab: 24 g białka, 3,5 g tłuszczu; polędwica wieprzowa: 21 g białka, 2 g tłuszczu; polędwica wołowa: 20 g białka, 3,5 g tłuszczu. Porównując zawartość żelaza – wieprzowina ma go trzy razy więcej niż białe mięso i o połowę mniej od wołowiny.
Nie widzę zatem powodów, dla których wieprzowina jest tak demonizowana i uznawana za mięso gorszej jakości. Ma podobną zawartość tłuszczu do wołowiny, podobną ilość żelaza i jest od niej trzy razy tańsza.
Porównanie zawartości tłuszczów
- Czy wiesz, że łosoś ma więcej tłuszczów nasyconych niż kotlet schabowy?
- Czy wiesz, że 50% tłuszczów w schabowym jest takich samych jak w oliwie z oliwek?
PRZEPIS: Zrazy wieprzowe (polędwiczki) z cebulką:
- polędwica wieprzowa surowa – 35 dekagramów
- ogórki kiszone – 2 sztuki
- musztarda – 3 łyżeczki
- sól – 1 szczypta
- pieprz mielony – 1 szczypta
- papryka słodka – 1 szczypta
- cebula – 3 sztuki
- olej rzepakowy – 3 łyżki
- masło – 1 łyżka
- smalec – 1 łyżka
- woda – 1,5 szklanek
- liść laurowy – 1 sztuka
- ziele angielskie – 2 sztuki
Pokroić polędwicę w dowolne kawałki, „utłuc” tłuczkiem na kotlety dowolnej grubości (najlepiej przez foliowy woreczek, by nie uszkodzić włókien). Każdy zraz posmarować olejem i zostawić na 15 minut. Nałożyć na zrazy musztardę i posypać pieprzem. Ogórek utrzeć na tarce jarzynowej (grube oczka) i odcisnąć z soku. Cebule pokroić. Usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju. Na każdy zraz nałożyć łyżeczkę kiszonego ogórka i podsmażonej cebulki. Zwinąć zrazy. Obwiązać nicią. Posypać z wierzchu papryką mieloną. Na patelni podgrzać smalec z masłem. Na gorący tłuszcz kłaść zrazy i smażyć na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka razem z tłuszczem ze smażenia. Dodać resztę cebuli, listek laurowy, ziele angielskie. Zalać wodą. Dusić około 45 minut. Wyjąć zrazy i usunąć nici. Można posolić do smaku.
Prostszą potrawą, mniej wykwintną będą polędwiczki wieprzowe z grilla, robią się dosłownie 15 minut.
Sprawdź jeszcze inne nasze przepisy:
- Zrazy wieprzowe po staropolsku faszerowane sarną z ziemniakami i sałatą
- Zrazy wieprzowe z żurawiną i duszonymi warzywami
- Kotlety wieprzowe w kokosowej panierce
- Szaszłyki wieprzowe z boczkiem, pieczarkami i warzywami z grilla
Więcej przepisów znajdziesz w zakładce PRZEPISY.
Sprawdź również nasze e-booki:
Prawa autorskie – zapoznaj się!
Autor
Tagi
Komentarzy: 1
Pozostaw komentarz
Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Gdy jelito cieknie – co jeść? Nieszczelne jelita a dieta
„Wszystkie choroby zaczynają się w jelitach” – Hipokrates wypowiedział te słowa 2000 lat temu. On już wtedy to wiedział, my potrzebowaliśmy mnóstwo czasu, aby to zrozumieć. Jelita – nasz drugi mózg Wciąż widać zdziwienie na…
WIĘCEJ >Depresja – stosuj te zasady, aby jej uniknąć!
Wzrasta liczba osób z depresją, z poczuciem samotności oraz popełniających samobójstwa. W Polsce więcej osób ginie w wyniku samobójstwa niż wypadku samochodowego. Częściej dotyczy to mężczyzn niż kobiet. Te z kolei nierzadko żyją nieszczęśliwie, a…
WIĘCEJ >Terapia sokami, sokoterapia – moc soków
Iwona Wierzbicka dla Magaznu Strefa Trenera, o terapii zielonymi sokami, pozytywne właściwości i potencjalne zagrożenia jakie mogą wynikać z niedopasowania roślin i warzyw indywidualnie dla pacjenta.
WIĘCEJ >Samotność w diecie
Samotność to najbardziej dobijająca człowieka rzecz na świecie – w każdym aspekcie rozumienia tego uczucia. Nieistotne, czy jesteśmy samotni, bo zostawił nas partner, czy zostaliśmy sami na starość. Jest to uczucie żalu, straty czegoś i …
WIĘCEJ >
Ten facet z filmiku jest nie zjadliwy , on jest wszedzie idol , kucharzenie jeszcze go tylko w Milionerach chyba nie bylo