fbpx
Szukaj
open close

Wieprzowina w diecie osób aktywnych fizycznie

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
wieprzowina

Zwykle w żywieniu osób aktywnych fizycznie oraz osób dbających o linię przeważa kurczak, a w drugiej kolejności indyk. Spowodowane jest to troską o ilość tłuszczu w diecie. Uważa się, że tłuszcz jest tuczący i to od jego zawartości w diecie zależy poziom naszej tkanki tłuszczowej w organizmie. Czy w związku z tym wieprzowina nie powinna gościć w diecie osób aktywnych fizycznie? Sprawdź!

Niestety, to nie jest prawda, a życie nie lubi pustki. Jeśli ograniczamy w diecie zawartość tłuszczu, to w praktyce oznacza to zwykle zwiększony udział węglowodanów. Kolejną ważną kwestią jest to, że tłuszcz daje uczucie sytości, co w praktyce oznacza dłuższe okresy między posiłkami. Po chudej piersi kurczaka z ryżem i warzywami zwykle dość szybko odczuwamy potrzebę zjedzenia kolejnego posiłku. Dzieje się tak po pierwsze dlatego, że kurczak jest „chudy” i lekkostrawny. Po drugie ryż szybko podnosi nam poziom cukru we krwi po czym szybko spada i odczuwamy głód.

Oczywiście, nie odżegnuję się od kurczaka, ale uważam że w diecie bardzo ważne jest urozmaicenie. Jedząc tylko „białe” mięso nie dostarczamy wystarczającej ilości żelaza oraz istnieje ryzyko, że udział tłuszczów w diecie będzie zbyt mały. Tłuszcz jest bardzo ważny ze względu na to, że to w nim rozpuszczane są witaminy A, D, E i K. Ponadto odpowiedni udział tłuszczu w diecie warunkuje prawidłową budowę błon komórkowych, wpływa na odpowiednią produkcję wielu hormonów, jak również – o czym być może niewiele osób wie – zapobiega degeneracji układu nerwowego, a docelowo demencji starczej (dowiedz się więcej na temat tłuszczu).

Nie bój się tłuszczu!

Bardzo często podkreśla się, że jednym z ważniejszych aspektów zdrowej diety jest odpowiednia podaż kwasów tłuszczowych nienasyconych, a w szczególności wielonienasyconych. To powoduje, że panicznie boimy się tłuszczów zwierzęcych i zastępujemy je tłuszczami roślinnymi.

Tymczasem nadmiar kwasów omega-6 w stosunku do omega-3 jest bardzo niebezpieczny. Powoduje procesy zapalne, może przyczynić się do chorób układu krwionośnego, odpornościowego oraz sprzyja karcynogenezie, czyli nowotworom.

Kwasy omega-6 znajdujemy w dużej ilości w olejach: słonecznikowym, kukurydzianym, z pestek winogron, a także w pestkach dyni, słonecznika oraz orzechach. Ekstremalną zawartością kwasów omega-6 cechują się migdały, natomiast orzechy włoskie mają niemal prawidłowy stosunek kwasów omega-3 do omega-6. Kwasy omega-3 znajdziemy głównie w rybach, o ile żyły w morzu, oraz w oleju lnianym i rzepakowym. Olej rzepakowy jest wyjątkowy pod względem składu kwasów omega-3, 6 oraz 9 (jednonienasyconych) i można powiedzieć, że jest niemal idealny. Niestety, można mieć duże zastrzeżenia co do procesu wytłaczania, w którym używa się chemii. Bardzo ważne jest, by olej ten spożywać w postaci surowej i niepodgrzanej. Najlepiej kupować olej nierafinowany i nieoczyszczony.

Wieprzowina a oliwa z oliwek

Wiele osób zamiast oleju rzepakowego oraz tłuszczów zwierzęcych spożywa oliwę z oliwek. Jest to dobre rozwiązanie, ale tym sposobem w naszej diecie przeważają tłuszcze jednonienasycone. Istotne jest również to (o czym wiele osób nie wie), że mięso nie składa się jedynie z tłuszczów nasyconych, lecz także z jedno- i wielonienasyconych.

W wieprzowinie połowa jej tłuszczu to kwasy omega-9, czyli takie same jak w oliwie z oliwek. Ponadto znajdziemy tam w niewielkiej ilości kwasy omega-3 i 9. Przy zawartości tłuszczu 10 g na 100 g mięsa (przykład schab z kością) około 6 g to tłuszcze nienasycone. Oczywiście bardzo istotne znaczenia ma to, w jaki sposób karmione jest zwierzę. Najbardziej wartościowe byłoby mięso przeżuwaczy (krowy, owce), które pasło się na łąkach zielonych – byłoby dużo bardziej zasobne w kwasy omega-3 i 9 oraz ważny kwas CLA o właściwościach antynowotworowych.

Wieprzowina a wołowina

Z powodów finansowych wielu osób nie stać na wołowinę, gdzie polędwica kosztuje około 90 zł za kilogram, a mięso z łąk zielonych potrafi kosztować nawet 200 zł za kilogram. Polędwica wieprzowa kosztuje około 30 zł za kilogram.

Porównajmy zawartość tłuszczu i białka w wieprzowinie i wołowinie – są podobne. Schab: 24 g białka, 3,5 g tłuszczu; polędwica wieprzowa: 21 g białka, 2 g tłuszczu; polędwica wołowa: 20 g białka, 3,5 g tłuszczu. Porównując zawartość żelaza – wieprzowina ma go trzy razy więcej niż białe mięso i o połowę mniej od wołowiny.

Nie widzę zatem powodów, dla których wieprzowina jest tak demonizowana i uznawana za mięso gorszej jakości. Ma podobną zawartość tłuszczu do wołowiny, podobną ilość żelaza i jest od niej trzy razy tańsza.

Porównanie zawartości tłuszczów

  • Czy wiesz, że łosoś ma więcej tłuszczów nasyconych niż kotlet schabowy?
  • Czy wiesz, że 50% tłuszczów w schabowym jest takich samych jak w oliwie z oliwek?

PRZEPIS: Zrazy wieprzowe (polędwiczki) z cebulką:

  • polędwica wieprzowa surowa – 35 dekagramów
  • ogórki kiszone – 2 sztuki
  • musztarda – 3 łyżeczki
  • sól – 1 szczypta
  • pieprz mielony – 1 szczypta
  • papryka słodka – 1 szczypta
  • cebula – 3 sztuki
  • olej rzepakowy – 3 łyżki
  • masło – 1 łyżka
  • smalec – 1 łyżka
  • woda – 1,5 szklanek
  • liść laurowy – 1 sztuka
  • ziele angielskie – 2 sztuki

Pokroić polędwicę w dowolne kawałki, „utłuc” tłuczkiem na kotlety dowolnej grubości (najlepiej przez foliowy woreczek, by nie uszkodzić włókien). Każdy zraz posmarować olejem i zostawić na 15 minut. Nałożyć na zrazy musztardę i posypać pieprzem. Ogórek utrzeć na tarce jarzynowej (grube oczka) i odcisnąć z soku. Cebule pokroić. Usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju. Na każdy zraz nałożyć łyżeczkę kiszonego ogórka i podsmażonej cebulki. Zwinąć zrazy. Obwiązać nicią. Posypać z wierzchu papryką mieloną. Na patelni podgrzać smalec z masłem. Na gorący tłuszcz kłaść zrazy i smażyć na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka razem z tłuszczem ze smażenia. Dodać resztę cebuli, listek laurowy, ziele angielskie. Zalać wodą. Dusić około 45 minut. Wyjąć zrazy i usunąć nici. Można posolić do smaku.

Prostszą potrawą, mniej wykwintną będą polędwiczki wieprzowe z grilla, robią się dosłownie 15 minut.


Sprawdź jeszcze inne nasze przepisy:

Więcej przepisów znajdziesz w zakładce PRZEPISY.

Sprawdź również nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!


Autor



Iwona Wierzbicka

Zwykle w żywieniu osób aktywnych fizycznie oraz osób dbających o linię przeważa kurczak, a w drugiej kolejności indyk. Spowodowane jest to troską o ilość tłuszczu w diecie. Uważa się, że tłuszcz jest tuczący i to od jego zawartości w diecie zależy poziom naszej tkanki tłuszczowej w organizmie. Czy w związku z tym wieprzowina nie powinna gościć w diecie osób aktywnych fizycznie? Sprawdź!

Niestety, to nie jest prawda, a życie nie lubi pustki. Jeśli ograniczamy w diecie zawartość tłuszczu, to w praktyce oznacza to zwykle zwiększony udział węglowodanów. Kolejną ważną kwestią jest to, że tłuszcz daje uczucie sytości, co w praktyce oznacza dłuższe okresy między posiłkami. Po chudej piersi kurczaka z ryżem i warzywami zwykle dość szybko odczuwamy potrzebę zjedzenia kolejnego posiłku. Dzieje się tak po pierwsze dlatego, że kurczak jest „chudy” i lekkostrawny. Po drugie ryż szybko podnosi nam poziom cukru we krwi po czym szybko spada i odczuwamy głód.

Oczywiście, nie odżegnuję się od kurczaka, ale uważam że w diecie bardzo ważne jest urozmaicenie. Jedząc tylko „białe” mięso nie dostarczamy wystarczającej ilości żelaza oraz istnieje ryzyko, że udział tłuszczów w diecie będzie zbyt mały. Tłuszcz jest bardzo ważny ze względu na to, że to w nim rozpuszczane są witaminy A, D, E i K. Ponadto odpowiedni udział tłuszczu w diecie warunkuje prawidłową budowę błon komórkowych, wpływa na odpowiednią produkcję wielu hormonów, jak również – o czym być może niewiele osób wie – zapobiega degeneracji układu nerwowego, a docelowo demencji starczej (dowiedz się więcej na temat tłuszczu).

Nie bój się tłuszczu!

Bardzo często podkreśla się, że jednym z ważniejszych aspektów zdrowej diety jest odpowiednia podaż kwasów tłuszczowych nienasyconych, a w szczególności wielonienasyconych. To powoduje, że panicznie boimy się tłuszczów zwierzęcych i zastępujemy je tłuszczami roślinnymi.

Tymczasem nadmiar kwasów omega-6 w stosunku do omega-3 jest bardzo niebezpieczny. Powoduje procesy zapalne, może przyczynić się do chorób układu krwionośnego, odpornościowego oraz sprzyja karcynogenezie, czyli nowotworom.

Kwasy omega-6 znajdujemy w dużej ilości w olejach: słonecznikowym, kukurydzianym, z pestek winogron, a także w pestkach dyni, słonecznika oraz orzechach. Ekstremalną zawartością kwasów omega-6 cechują się migdały, natomiast orzechy włoskie mają niemal prawidłowy stosunek kwasów omega-3 do omega-6. Kwasy omega-3 znajdziemy głównie w rybach, o ile żyły w morzu, oraz w oleju lnianym i rzepakowym. Olej rzepakowy jest wyjątkowy pod względem składu kwasów omega-3, 6 oraz 9 (jednonienasyconych) i można powiedzieć, że jest niemal idealny. Niestety, można mieć duże zastrzeżenia co do procesu wytłaczania, w którym używa się chemii. Bardzo ważne jest, by olej ten spożywać w postaci surowej i niepodgrzanej. Najlepiej kupować olej nierafinowany i nieoczyszczony.

Wieprzowina a oliwa z oliwek

Wiele osób zamiast oleju rzepakowego oraz tłuszczów zwierzęcych spożywa oliwę z oliwek. Jest to dobre rozwiązanie, ale tym sposobem w naszej diecie przeważają tłuszcze jednonienasycone. Istotne jest również to (o czym wiele osób nie wie), że mięso nie składa się jedynie z tłuszczów nasyconych, lecz także z jedno- i wielonienasyconych.

W wieprzowinie połowa jej tłuszczu to kwasy omega-9, czyli takie same jak w oliwie z oliwek. Ponadto znajdziemy tam w niewielkiej ilości kwasy omega-3 i 9. Przy zawartości tłuszczu 10 g na 100 g mięsa (przykład schab z kością) około 6 g to tłuszcze nienasycone. Oczywiście bardzo istotne znaczenia ma to, w jaki sposób karmione jest zwierzę. Najbardziej wartościowe byłoby mięso przeżuwaczy (krowy, owce), które pasło się na łąkach zielonych – byłoby dużo bardziej zasobne w kwasy omega-3 i 9 oraz ważny kwas CLA o właściwościach antynowotworowych.

Wieprzowina a wołowina

Z powodów finansowych wielu osób nie stać na wołowinę, gdzie polędwica kosztuje około 90 zł za kilogram, a mięso z łąk zielonych potrafi kosztować nawet 200 zł za kilogram. Polędwica wieprzowa kosztuje około 30 zł za kilogram.

Porównajmy zawartość tłuszczu i białka w wieprzowinie i wołowinie – są podobne. Schab: 24 g białka, 3,5 g tłuszczu; polędwica wieprzowa: 21 g białka, 2 g tłuszczu; polędwica wołowa: 20 g białka, 3,5 g tłuszczu. Porównując zawartość żelaza – wieprzowina ma go trzy razy więcej niż białe mięso i o połowę mniej od wołowiny.

Nie widzę zatem powodów, dla których wieprzowina jest tak demonizowana i uznawana za mięso gorszej jakości. Ma podobną zawartość tłuszczu do wołowiny, podobną ilość żelaza i jest od niej trzy razy tańsza.

Porównanie zawartości tłuszczów

  • Czy wiesz, że łosoś ma więcej tłuszczów nasyconych niż kotlet schabowy?
  • Czy wiesz, że 50% tłuszczów w schabowym jest takich samych jak w oliwie z oliwek?

PRZEPIS: Zrazy wieprzowe (polędwiczki) z cebulką:

  • polędwica wieprzowa surowa – 35 dekagramów
  • ogórki kiszone – 2 sztuki
  • musztarda – 3 łyżeczki
  • sól – 1 szczypta
  • pieprz mielony – 1 szczypta
  • papryka słodka – 1 szczypta
  • cebula – 3 sztuki
  • olej rzepakowy – 3 łyżki
  • masło – 1 łyżka
  • smalec – 1 łyżka
  • woda – 1,5 szklanek
  • liść laurowy – 1 sztuka
  • ziele angielskie – 2 sztuki

Pokroić polędwicę w dowolne kawałki, „utłuc” tłuczkiem na kotlety dowolnej grubości (najlepiej przez foliowy woreczek, by nie uszkodzić włókien). Każdy zraz posmarować olejem i zostawić na 15 minut. Nałożyć na zrazy musztardę i posypać pieprzem. Ogórek utrzeć na tarce jarzynowej (grube oczka) i odcisnąć z soku. Cebule pokroić. Usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju. Na każdy zraz nałożyć łyżeczkę kiszonego ogórka i podsmażonej cebulki. Zwinąć zrazy. Obwiązać nicią. Posypać z wierzchu papryką mieloną. Na patelni podgrzać smalec z masłem. Na gorący tłuszcz kłaść zrazy i smażyć na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka razem z tłuszczem ze smażenia. Dodać resztę cebuli, listek laurowy, ziele angielskie. Zalać wodą. Dusić około 45 minut. Wyjąć zrazy i usunąć nici. Można posolić do smaku.

Prostszą potrawą, mniej wykwintną będą polędwiczki wieprzowe z grilla, robią się dosłownie 15 minut.


Sprawdź jeszcze inne nasze przepisy:

Więcej przepisów znajdziesz w zakładce PRZEPISY.

Sprawdź również nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!


Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
15 grudnia 2013

Tagi

Komentarzy: 1

  1. jola 1 kwietnia 2017 o 21:41

    Ten facet z filmiku jest nie zjadliwy , on jest wszedzie idol , kucharzenie jeszcze go tylko w Milionerach chyba nie bylo

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Gdy jelito cieknie – co jeść? Nieszczelne jelita a dieta

„Wszystkie choroby zaczynają się w jelitach” – Hipokrates wypowiedział te słowa 2000 lat temu. On już wtedy to wiedział, my potrzebowaliśmy mnóstwo czasu, aby to zrozumieć. Jelita – nasz drugi mózg Wciąż widać zdziwienie na…

WIĘCEJ >

Depresja – stosuj te zasady, aby jej uniknąć!

Wzrasta liczba osób z depresją, z poczuciem samotności oraz popełniających samobójstwa. W Polsce więcej osób ginie w wyniku samobójstwa niż wypadku samochodowego. Częściej dotyczy to mężczyzn niż kobiet. Te z kolei nierzadko żyją nieszczęśliwie, a…

WIĘCEJ >
terapia sokami, zielony koktajl, smoothie

Terapia sokami, sokoterapia – moc soków

Iwona Wierzbicka dla Magaznu Strefa Trenera, o terapii zielonymi sokami, pozytywne właściwości i potencjalne zagrożenia jakie mogą wynikać z niedopasowania roślin i warzyw indywidualnie dla pacjenta.

WIĘCEJ >

Samotność w diecie

Samotność to najbardziej dobijająca człowieka rzecz na świecie – w każdym aspekcie rozumienia tego uczucia. Nieistotne, czy jesteśmy samotni, bo zostawił nas partner, czy zostaliśmy sami na starość. Jest to uczucie żalu, straty czegoś i …

WIĘCEJ >