Ryby i owoce morza są obecnie tak mocno zanieczyszczone metalami ciężkimi i dioksynami, że nie powinny ich spożywać kobiety ciężarne. Osoby z chorobami autoimmunologicznymi oraz zaburzeniami metylacji również powinny z nich zrezygnować na korzyść mięsa ze źródeł ekologicznych. Trudno o ekologiczną rybę, bo nawet jeśli żyje w morzu i wydawałoby się, że jest ono czyste – to sama w sobie będzie mocno skażona.
Niestety te słodkowodne również są bardzo zanieczyszczone. Jeśli jednak kochasz ryby, to wybieraj morskie (nie z Bałtyku), poławiane faktycznie w morzu. Sprawdź obszar i sposób połowów, gdyż często możesz się zaskoczyć informacją: obszar połowu – Atlantyk, sposób połowu – hodowla.
Nie kupuj
Nie kupuj ryb:
- wędzonych,
- z puszki,
- w zalewach,
- hodowlanych,
- z Bałtyku,
- filetowanych,
- typu: paluszki rybne, tilapia, panga, ryba maślana, łosoś hodowlany.
Kupuj
Jeśli lubisz ryby, to jedz je dwa albo trzy razy w tygodniu, tylko przestrzegaj poniższych zasad:
- kupuj ryby świeże z głową i płetwami, ich oczy mają być błyszczące,
- wybieraj ryby poławiane w morzu lub oceanie.
Kilka rad
Zapamiętaj:
- zjadaj małe rybki w całości (np. szprotki) – są bogatym źródłem wapnia,
- nie smaż! – wybierz duszenie,
- nie piecz ryby w folii lub aluminium – użyj szklanego naczynia,
- kupuj ryby świeże,
- kiedy już jesz rybę, ciesz się tym i nie rób sobie wyrzutów sumienia – złe nastawienie może Ci bardziej zaszkodzić niż sama ryba.
Najczystsze rejony połowów
Prawdopodobnie najmniej zanieczyszczonymi zbiornikami są wody Pacyfiku i Oceanu Atlantyckiego, jak również Morza Północnego, dlatego warto sprawdzać, z jakiego obszaru połowów pochodzi ryba. Takie informacje zwykle znajdziemy na etykiecie. Polecam również poszukiwanie ryb słodkowodnych z czystych jezior czy ekologicznych hodowli. Oczywiście nie będą one źródłem kwasów omega-3, niemniej jednak mogą być urozmaiceniem diety.
Polecamy: Kwas DHA – suplementować czy nie?
Ważna rada
Gdy kupujesz rybę w sklepie, czytaj etykietę, sprawdź nazwę, łowisko, jak również zawartość glazury, jeśli jest to ryba mrożona. Czasami glazury jest tak dużo, że po rozmrożeniu niewiele ryby zostaje. Wtedy widać, jak droga była w niej woda.
Sprawdź nasze e-booki:
Autor
Iwona Wierzbicka
Ryby i owoce morza są obecnie tak mocno zanieczyszczone metalami ciężkimi i dioksynami, że nie powinny ich spożywać kobiety ciężarne. Osoby z chorobami autoimmunologicznymi oraz zaburzeniami metylacji również powinny z nich zrezygnować na korzyść mięsa ze źródeł ekologicznych. Trudno o ekologiczną rybę, bo nawet jeśli żyje w morzu i wydawałoby się, że jest ono czyste – to sama w sobie będzie mocno skażona.
Niestety te słodkowodne również są bardzo zanieczyszczone. Jeśli jednak kochasz ryby, to wybieraj morskie (nie z Bałtyku), poławiane faktycznie w morzu. Sprawdź obszar i sposób połowów, gdyż często możesz się zaskoczyć informacją: obszar połowu – Atlantyk, sposób połowu – hodowla.
Nie kupuj
Nie kupuj ryb:
- wędzonych,
- z puszki,
- w zalewach,
- hodowlanych,
- z Bałtyku,
- filetowanych,
- typu: paluszki rybne, tilapia, panga, ryba maślana, łosoś hodowlany.
Kupuj
Jeśli lubisz ryby, to jedz je dwa albo trzy razy w tygodniu, tylko przestrzegaj poniższych zasad:
- kupuj ryby świeże z głową i płetwami, ich oczy mają być błyszczące,
- wybieraj ryby poławiane w morzu lub oceanie.
Kilka rad
Zapamiętaj:
- zjadaj małe rybki w całości (np. szprotki) – są bogatym źródłem wapnia,
- nie smaż! – wybierz duszenie,
- nie piecz ryby w folii lub aluminium – użyj szklanego naczynia,
- kupuj ryby świeże,
- kiedy już jesz rybę, ciesz się tym i nie rób sobie wyrzutów sumienia – złe nastawienie może Ci bardziej zaszkodzić niż sama ryba.
Najczystsze rejony połowów
Prawdopodobnie najmniej zanieczyszczonymi zbiornikami są wody Pacyfiku i Oceanu Atlantyckiego, jak również Morza Północnego, dlatego warto sprawdzać, z jakiego obszaru połowów pochodzi ryba. Takie informacje zwykle znajdziemy na etykiecie. Polecam również poszukiwanie ryb słodkowodnych z czystych jezior czy ekologicznych hodowli. Oczywiście nie będą one źródłem kwasów omega-3, niemniej jednak mogą być urozmaiceniem diety.
Polecamy: Kwas DHA – suplementować czy nie?
Ważna rada
Gdy kupujesz rybę w sklepie, czytaj etykietę, sprawdź nazwę, łowisko, jak również zawartość glazury, jeśli jest to ryba mrożona. Czasami glazury jest tak dużo, że po rozmrożeniu niewiele ryby zostaje. Wtedy widać, jak droga była w niej woda.
Sprawdź nasze e-booki:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
EBM – co to znaczy?
Definicja EBM (ang. evidence based medicine) powstała w latach 80. Termin ten oznacza: skrupulatne, sprecyzowane i rozsądne wykorzystanie aktualnych dowodów przy podejmowaniu decyzji dotyczących opieki nad konkretnym pacjentem. Jako pioniera medycyny opartej na faktach uważa…
WIĘCEJ >Dlaczego się boisz? Zamień to na odwagę!
Zwykle, gdy pytam ludzi o to, co ich powstrzymuje przed zmianą, padają odpowiedzi: pieniądze, niepewność, starość, przekonanie, że się nie uda. Niektórzy mówią, że pesymista to dobrze poinformowany optymista. Nie! Ten tekst na pewno wymyślili…
WIĘCEJ >Człowiek je jak pies i choruje jak pies!
To dramat! W składzie karmy dla psa na pierwszym miejscu znajdują się zboża. Pies pochodzi od wilka i pomimo że mieszka przy człowieku, to jego układ pokarmowy i zęby są takie jak dawniej. Dowiedz się…
WIĘCEJ >Kawa – pić czy nie pić?
Kawa – zaraz po wodzie – to najchętniej spożywany napój na świecie. Jest też jednym z najczęściej eksportowanych produktów. Wiele osób niesłusznie twierdzi, że kawa jedynie pogarsza stan zdrowia. Jak jest naprawdę? Niektórzy uważają, że…
WIĘCEJ >