fbpx
Szukaj
open close

Uważaj na te źródła aluminium!

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
aluminium

Aluminium (glin) to bardzo rozpowszechniony w naturze pierwiastek, który w nadmiarze jest toksyczny dla naszego organizmu. Dostaje się do niego wraz z pokarmem. Sprawdź, w czym jest go najwięcej.

Aluminium jest pierwiastkiem chemicznym, który występuje naturalnie w środowisku, w tym także w żywności. Może być obecny w produktach spożywczych z różnych powodów, takich jak zanieczyszczenia gleby, woda pitna czy dodawanie go do produktów jako środek przeciwzbrylający.

W czym jest najwięcej aliminium?

Ilość glinu w jedzeniu może się znacznie różnić w zależności od rodzaju żywności oraz sposobu jej przetwarzania i przygotowania. Niektóre źródła tego pierwiastka to:

  • produkty zbożowe, takie jak mąka, pieczywo i makaron;
  • niektóre rodzaje kawy i herbaty, które mogą pobierać aluminium z gleby;
  • konserwanty i dodatki do żywności, takie jak środki przeciwzbrylające.

Największym problemem jest żywność przetworzona, paczkowana, puszkowana, napakowana konserwantami i innymi dodatkami do żywności.

Glin przenika do naszego ciała również z innych źródeł i to one są najbardziej problematyczne. Te źródła to:

  • antyperspiranty (chyba że są oznaczone jako wolne od aluminium);
  • leki na nadkwasotę;
  • aluminiowe tacki;
  • folia aluminiowa (glin migruje z niej do żywności, nawet przy krótkotrwałym kontakcie);
  • aluminiowe formy do pieczenia;
  • szczepionki;
  • garnki i sztućce wykonane z aluminium (oraz ze stali nierdzewnej);
  • patelnie, które mają wewnątrz aluminium;
  • puszki.

Przenikanie glinu z naczyń, tacek i folii do żywności zależy od pH potrawy, obecności soli oraz od ekspozycji na ciepło. Ryzyko wzrasta, im mamy kwaśniejszy produkt czy im wyższą ma on temperaturę (np. kanapka z ogórkiem kiszonym zapakowana w folię aluminiową, ryba pieczona w folii czy dodanie cytryny do herbaty, która sama w sobie jest bogatym źródłem glinu).

Co powoduje aluminium w organizmie?

Aluminium jest pierwiastkiem toksycznym dla organizmu w dużych ilościach. Nadmiar glinu może się gromadzić w tkankach, szczególnie w mózgu i kościach. To może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Objawy zatrucia aluminium mogą obejmować problemy:

  • neurologiczne, takie jak zaburzenia pamięci, koncentracji i koordynacji ruchowej;
  • żołądkowo-jelitowe, takie jak nudności, wymioty i biegunka;
  • ze skórą, takie jak podrażnienie i wysypki.

Niektóre badania sugerują, że długotrwałe narażenie na duże ilości tego pierwiastka może się wiązać z ryzykiem rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera.

W przypadku gdy organizm już jest zatruty glinem bądź ma upośledzoną detoksykację, warto rozważyć eliminację produktów, które naturalnie są bogatsze w ten pierwiastek. Są one wymienione w e-booku „Aluminium. Wszystko, co musisz wiedzieć”.

To może cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Aluminium (glin) to bardzo rozpowszechniony w naturze pierwiastek, który w nadmiarze jest toksyczny dla naszego organizmu. Dostaje się do niego wraz z pokarmem. Sprawdź, w czym jest go najwięcej.

Aluminium jest pierwiastkiem chemicznym, który występuje naturalnie w środowisku, w tym także w żywności. Może być obecny w produktach spożywczych z różnych powodów, takich jak zanieczyszczenia gleby, woda pitna czy dodawanie go do produktów jako środek przeciwzbrylający.

W czym jest najwięcej aliminium?

Ilość glinu w jedzeniu może się znacznie różnić w zależności od rodzaju żywności oraz sposobu jej przetwarzania i przygotowania. Niektóre źródła tego pierwiastka to:

  • produkty zbożowe, takie jak mąka, pieczywo i makaron;
  • niektóre rodzaje kawy i herbaty, które mogą pobierać aluminium z gleby;
  • konserwanty i dodatki do żywności, takie jak środki przeciwzbrylające.

Największym problemem jest żywność przetworzona, paczkowana, puszkowana, napakowana konserwantami i innymi dodatkami do żywności.

Glin przenika do naszego ciała również z innych źródeł i to one są najbardziej problematyczne. Te źródła to:

  • antyperspiranty (chyba że są oznaczone jako wolne od aluminium);
  • leki na nadkwasotę;
  • aluminiowe tacki;
  • folia aluminiowa (glin migruje z niej do żywności, nawet przy krótkotrwałym kontakcie);
  • aluminiowe formy do pieczenia;
  • szczepionki;
  • garnki i sztućce wykonane z aluminium (oraz ze stali nierdzewnej);
  • patelnie, które mają wewnątrz aluminium;
  • puszki.

Przenikanie glinu z naczyń, tacek i folii do żywności zależy od pH potrawy, obecności soli oraz od ekspozycji na ciepło. Ryzyko wzrasta, im mamy kwaśniejszy produkt czy im wyższą ma on temperaturę (np. kanapka z ogórkiem kiszonym zapakowana w folię aluminiową, ryba pieczona w folii czy dodanie cytryny do herbaty, która sama w sobie jest bogatym źródłem glinu).

Co powoduje aluminium w organizmie?

Aluminium jest pierwiastkiem toksycznym dla organizmu w dużych ilościach. Nadmiar glinu może się gromadzić w tkankach, szczególnie w mózgu i kościach. To może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Objawy zatrucia aluminium mogą obejmować problemy:

  • neurologiczne, takie jak zaburzenia pamięci, koncentracji i koordynacji ruchowej;
  • żołądkowo-jelitowe, takie jak nudności, wymioty i biegunka;
  • ze skórą, takie jak podrażnienie i wysypki.

Niektóre badania sugerują, że długotrwałe narażenie na duże ilości tego pierwiastka może się wiązać z ryzykiem rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera.

W przypadku gdy organizm już jest zatruty glinem bądź ma upośledzoną detoksykację, warto rozważyć eliminację produktów, które naturalnie są bogatsze w ten pierwiastek. Są one wymienione w e-booku „Aluminium. Wszystko, co musisz wiedzieć”.

To może cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
13 lutego 2024

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Żelazo – jak sprawdzić, czy masz z nim problem?

Do oceny gospodarki żelaza w organizmie służą różne parametry laboratoryjne. Podstawowym badaniem jest morfologia krwi, kolejne to żelazo w surowicy oraz ferrytyna. Sprawdź, co warto wiedzieć na temat tych badań. Gospodarka żelazowa – badania Morfologia…

WIĘCEJ >
rośliny strączkowe, ciecierzyca, soczewica

Strączki – jeść czy nie jeść?

Sprawdź, o czym warto wiedzieć, zanim sięgniemy po strączki. Rośliny strączkowe to niekwestionowane bogate źródło białka, ale i węglowodanów. Profil aminokwasowy soi jest podobny do białka wzorcowego, jakim jest jajo kurze, zatem idealnie nadaje się…

WIĘCEJ >
sok owocowy

Soki owocowe – pić czy nie pić?

Soki owocowe to jedne z najczęściej wybieranych napojów, zwłaszcza przez dzieci. Większość osób uznaje je za zdrowe zamienniki kolorowych napojów gazowanych i źródło cennych witamin oraz składników mineralnych. Czy faktycznie soki są takie zdrowe? Sprawdźmy, co…

WIĘCEJ >
chleb keto

Czy chleb keto to dobry wybór?

„Szybki chleb keto”, „prosty przepis na chleb keto”, „chrupiący ketochleb” – wraz ze wzrostem popularności diety ketogenicznej w internecie aż roi się od takich zagadnień. Czy jedzenie tego typu produktów ma sens? Dieta ketogeniczna (inaczej…

WIĘCEJ >