Aluminium (glin) to bardzo rozpowszechniony w naturze pierwiastek, który w nadmiarze jest toksyczny dla naszego organizmu. Dostaje się do niego wraz z pokarmem. Sprawdź, w czym jest go najwięcej.
Aluminium jest pierwiastkiem chemicznym, który występuje naturalnie w środowisku, w tym także w żywności. Może być obecny w produktach spożywczych z różnych powodów, takich jak zanieczyszczenia gleby, woda pitna czy dodawanie go do produktów jako środek przeciwzbrylający.
W czym jest najwięcej aliminium?
Ilość glinu w jedzeniu może się znacznie różnić w zależności od rodzaju żywności oraz sposobu jej przetwarzania i przygotowania. Niektóre źródła tego pierwiastka to:
- produkty zbożowe, takie jak mąka, pieczywo i makaron;
- niektóre rodzaje kawy i herbaty, które mogą pobierać aluminium z gleby;
- konserwanty i dodatki do żywności, takie jak środki przeciwzbrylające.
Największym problemem jest żywność przetworzona, paczkowana, puszkowana, napakowana konserwantami i innymi dodatkami do żywności.
Glin przenika do naszego ciała również z innych źródeł i to one są najbardziej problematyczne. Te źródła to:
- antyperspiranty (chyba że są oznaczone jako wolne od aluminium);
- leki na nadkwasotę;
- aluminiowe tacki;
- folia aluminiowa (glin migruje z niej do żywności, nawet przy krótkotrwałym kontakcie);
- aluminiowe formy do pieczenia;
- szczepionki;
- garnki i sztućce wykonane z aluminium (oraz ze stali nierdzewnej);
- patelnie, które mają wewnątrz aluminium;
- puszki.
Przenikanie glinu z naczyń, tacek i folii do żywności zależy od pH potrawy, obecności soli oraz od ekspozycji na ciepło. Ryzyko wzrasta, im mamy kwaśniejszy produkt czy im wyższą ma on temperaturę (np. kanapka z ogórkiem kiszonym zapakowana w folię aluminiową, ryba pieczona w folii czy dodanie cytryny do herbaty, która sama w sobie jest bogatym źródłem glinu).
Co powoduje aluminium w organizmie?
Aluminium jest pierwiastkiem toksycznym dla organizmu w dużych ilościach. Nadmiar glinu może się gromadzić w tkankach, szczególnie w mózgu i kościach. To może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.
Objawy zatrucia aluminium mogą obejmować problemy:
- neurologiczne, takie jak zaburzenia pamięci, koncentracji i koordynacji ruchowej;
- żołądkowo-jelitowe, takie jak nudności, wymioty i biegunka;
- ze skórą, takie jak podrażnienie i wysypki.
Niektóre badania sugerują, że długotrwałe narażenie na duże ilości tego pierwiastka może się wiązać z ryzykiem rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera.
W przypadku gdy organizm już jest zatruty glinem bądź ma upośledzoną detoksykację, warto rozważyć eliminację produktów, które naturalnie są bogatsze w ten pierwiastek. Są one wymienione w e-booku „Aluminium. Wszystko, co musisz wiedzieć”.
To może cię zainteresować:
Autor
Iwona Wierzbicka
Aluminium (glin) to bardzo rozpowszechniony w naturze pierwiastek, który w nadmiarze jest toksyczny dla naszego organizmu. Dostaje się do niego wraz z pokarmem. Sprawdź, w czym jest go najwięcej.
Aluminium jest pierwiastkiem chemicznym, który występuje naturalnie w środowisku, w tym także w żywności. Może być obecny w produktach spożywczych z różnych powodów, takich jak zanieczyszczenia gleby, woda pitna czy dodawanie go do produktów jako środek przeciwzbrylający.
W czym jest najwięcej aliminium?
Ilość glinu w jedzeniu może się znacznie różnić w zależności od rodzaju żywności oraz sposobu jej przetwarzania i przygotowania. Niektóre źródła tego pierwiastka to:
- produkty zbożowe, takie jak mąka, pieczywo i makaron;
- niektóre rodzaje kawy i herbaty, które mogą pobierać aluminium z gleby;
- konserwanty i dodatki do żywności, takie jak środki przeciwzbrylające.
Największym problemem jest żywność przetworzona, paczkowana, puszkowana, napakowana konserwantami i innymi dodatkami do żywności.
Glin przenika do naszego ciała również z innych źródeł i to one są najbardziej problematyczne. Te źródła to:
- antyperspiranty (chyba że są oznaczone jako wolne od aluminium);
- leki na nadkwasotę;
- aluminiowe tacki;
- folia aluminiowa (glin migruje z niej do żywności, nawet przy krótkotrwałym kontakcie);
- aluminiowe formy do pieczenia;
- szczepionki;
- garnki i sztućce wykonane z aluminium (oraz ze stali nierdzewnej);
- patelnie, które mają wewnątrz aluminium;
- puszki.
Przenikanie glinu z naczyń, tacek i folii do żywności zależy od pH potrawy, obecności soli oraz od ekspozycji na ciepło. Ryzyko wzrasta, im mamy kwaśniejszy produkt czy im wyższą ma on temperaturę (np. kanapka z ogórkiem kiszonym zapakowana w folię aluminiową, ryba pieczona w folii czy dodanie cytryny do herbaty, która sama w sobie jest bogatym źródłem glinu).
Co powoduje aluminium w organizmie?
Aluminium jest pierwiastkiem toksycznym dla organizmu w dużych ilościach. Nadmiar glinu może się gromadzić w tkankach, szczególnie w mózgu i kościach. To może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.
Objawy zatrucia aluminium mogą obejmować problemy:
- neurologiczne, takie jak zaburzenia pamięci, koncentracji i koordynacji ruchowej;
- żołądkowo-jelitowe, takie jak nudności, wymioty i biegunka;
- ze skórą, takie jak podrażnienie i wysypki.
Niektóre badania sugerują, że długotrwałe narażenie na duże ilości tego pierwiastka może się wiązać z ryzykiem rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera.
W przypadku gdy organizm już jest zatruty glinem bądź ma upośledzoną detoksykację, warto rozważyć eliminację produktów, które naturalnie są bogatsze w ten pierwiastek. Są one wymienione w e-booku „Aluminium. Wszystko, co musisz wiedzieć”.
To może cię zainteresować:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Żelazo – jak sprawdzić, czy masz z nim problem?
Do oceny gospodarki żelaza w organizmie służą różne parametry laboratoryjne. Podstawowym badaniem jest morfologia krwi, kolejne to żelazo w surowicy oraz ferrytyna. Sprawdź, co warto wiedzieć na temat tych badań. Gospodarka żelazowa – badania Morfologia…
WIĘCEJ >Strączki – jeść czy nie jeść?
Sprawdź, o czym warto wiedzieć, zanim sięgniemy po strączki. Rośliny strączkowe to niekwestionowane bogate źródło białka, ale i węglowodanów. Profil aminokwasowy soi jest podobny do białka wzorcowego, jakim jest jajo kurze, zatem idealnie nadaje się…
WIĘCEJ >Soki owocowe – pić czy nie pić?
Soki owocowe to jedne z najczęściej wybieranych napojów, zwłaszcza przez dzieci. Większość osób uznaje je za zdrowe zamienniki kolorowych napojów gazowanych i źródło cennych witamin oraz składników mineralnych. Czy faktycznie soki są takie zdrowe? Sprawdźmy, co…
WIĘCEJ >Czy chleb keto to dobry wybór?
„Szybki chleb keto”, „prosty przepis na chleb keto”, „chrupiący ketochleb” – wraz ze wzrostem popularności diety ketogenicznej w internecie aż roi się od takich zagadnień. Czy jedzenie tego typu produktów ma sens? Dieta ketogeniczna (inaczej…
WIĘCEJ >