fbpx
logo
Szukaj
open close

Terapia sokami, sokoterapia – moc soków

terapia sokami, zielony koktajl, smoothie

Rośnie świadomość w obszarze zdrowego odżywiania. Wynika to z mody na zdrowy styl życia i z coraz to bardziej szerzących się schorzeń. Zielone soki mogą mieć ogromnie pozytywny wpływ na zdrowie. Spirulina i chlorella mają właściwości oczyszczające, usuwają z organizmu metale ciężkie i toksyny oraz poprawiają skład krwi. Z kolei acerola jest naturalną witaminą C, która wpływa na odporność. Sprawdź, co daje sokoterapia.

Terapia sokami – tak czy nie?

Zielone soki są ostatnio bardzo modne i niemal każdy je dzisiaj spożywa lub się do tego przymierza. Nawet jeśli sceptycznie do nich podchodził. Wystarczy, że przeczytał choćby na portalu społecznościowym o ich dobroczynnym wpływie, by stwierdzić, że mogą mu pomóc na wszelkie dolegliwości.

Sokoperapia – czy dla każdego?

Pamiętam, jakie poruszenie wywołał mój wpis, gdzie przytoczyłam słowa pacjentki: „Pani Iwono, mogę pić to zielone bagno choćby do końca życia, jeśli ma mi to pomóc”. Pacjentka cierpi na leukocytozę, nadmiar białych krwinek. Po terapii smoothie z chlorelli, spiruliny i aceroli parametry krwi wróciły niemal do prawidłowego poziomu. Oczywiście w skład „terapii” wchodził nie tylko sok. Główną rolę odgrywała w niej przede wszystkim zmiana stylu życia i codziennej diety. Niestety tego już nikt nie chciał zauważyć. Liczył się tylko sok (smoothie), jego proporcje i składniki.

Niestety taki napój nie jest odpowiedni dla każdego. Chlorella i spirulina, pomimo że są to algi słodkowodne, zawierają sporo jodu, co może wpłynąć negatywnie na tarczycę lub nasilić chorobę autoagresywną. Niektóre osoby mają nietolerancję trzeciego stopnia na algi i w ogóle nie powinny ich spożywać, nawet w kapsułkach.

Chlorella i spirulina

Spirulina i chlorella słyną z właściwości oczyszczających organizm, mają zdolność do usuwania metali ciężkich oraz toksyn. Zawierają chlorofil, który poprawia skład krwi i detoksyfikowuje. Wiele osób może odczuć poprawę po zastosowaniu takiej mikstury w połączeniu z acerolą – naturalną witaminą C.

Terapia sokami powinna być indywidualnie dopasowana do konkretnej osoby, jej chorób, niedoborów, potrzeb czy wreszcie nietolerancji pokarmowych. Jeżeli zalecamy terapię sokami, to należy przede wszystkim zdawać sobie sprawę z właściwości poszczególnych składników. 

Remedium na wszystkie choroby

Zielone soki mają być remedium na wszystkie choroby. Niestety nie każdy może spożywać takie napoje. Wiele osób wie, że coś dzwoni, ale nie wie, w którym kościele. Ważna jest przede wszystkim świadomość, czyli co spożywamy, co łączymy i jaki to może dać efekt. Kuracja sokami to wysoce skoncentrowane źródło składników witaminowych, mineralnych. Sokoterapia może działać jak multiwitamina, którą można po prostu przedawkować, jak również jako źródło składników antyodżywczych i toksyn. Wiele roślin wytwarza toksyczne substancje, aby odstraszyć intruzów. Niestety, również z powodu skażenia środowiska, to właśnie liście są największym rezerwuarem toksyn.

Tradycyjne składniki soków to: szpinak, jarmuż, sałata, pietruszka, ogórek, a do tego owoce. Zielone warzywa, w szczególności krzyżowe (brokuły, brukselka, kalafior, kapusta, jarmuż), zawierają ogromną ilość składników odżywczych i działają antynowotworowo. 

Brokuł i jarmuż

Brokuł i jarmuż to bogactwo siarki, kwasu foliowego i wapnia. Ponadto fosforu, magnezu, cynku. Brokuł ma więcej potasu niż pomidor i tyle samo co banan. Jest jednym z najlepszych źródeł manganu i jodu spośród warzyw.

Przeczytaj również: Zielone smoothie z wyciskarki

Według mnie brokuł i jarmuż to dwa najbardziej wartościowe warzywa. Są niezwykle bogate w składniki, które wzmacniają kości, stawy, wpływają korzystnie na gospodarkę wapniową czy kwasowo-zasadową. Dzięki siarce regenerują organizm, wpływają na włosy, skórę, paznokcie, oddychanie komórkowe i odbudowę komórek. Warzywa te mogą „walczyć” z chorobami autoimmunologicznymi oraz nowotworowymi.

Azotany

Zielone warzywa, zarówno krzyżowe jak i liściaste typu sałata, zawierają toksyczne azotany. Jest ich więcej w warzywach zamkniętych w folii oraz w wewnętrznych (tych jaśniejszych) liściach. Jeżeli chodzi o brokuł czy kalafior, to należy zjadać tylko ich różyczki. Na 30 minut przed zjedzeniem (zmiksowaniem) warzyw wystaw je na działanie promieni słonecznych (włączy się wtedy reduktaza azotanowa). Pamiętaj również o dokładnym umyciu wszystkich roślin, często bowiem są powleczone substancjami grzybobójczymi.

Szpinak i burak to bomba szczawianowa!

Lepiej ich za często nie dodawać do soków (o ile wcale!). Szczawiany łączą się z wapniem (mogą odwapniać kości), przez co pozbawiają nas tego cennego składnika. Mogą też przyczynić się do tworzenia kamieni nerkowych, niektórzy mogą odczuwać bóle w stawach i kościach. Przy nieszczelnych jelitach szczawiany mogą przedostawać się do organizmu i wpływać na obniżenie poziomu glutationu – naszego najsilniejszego antyoksydanta.

Burak jest często polecany, zapewne z powodu koloru, jako „polepszacz” składu naszej krwi. Tymczasem zdecydowanie lepiej podziałałby koktajl z zielonych warzyw z odrobiną surowej wątroby – źródła żelaza hemowego, witamin z grupy B i wielu cennych enzymów. Enzymy są czynne tylko wtedy, gdy są spożywane na surowo.

Rośliny psiankowate

Rośliny psiankowate to m.in. pomidor, papryka, bakłażan czy jagody goji. Zawierają wiele cennych składników typu potas, witamina C czy likopen lub aminokwasy w przypadku goji. Psiankowate zawierają również glikoalkoloidy, które mogą podrażniać śluzówkę przewodu pokarmowego i wpływać na acetylocholinę znajdującą się w mózgu, co może nasilać „cieknięcie” jelita. Ponadto glikoalkoloidy mogą stymulować układ immunologiczny, co może nasilić choroby autoimmunologiczne.

Askorbinaza – zielony ogórek w koktajlu

Zielony ogórek dodany do koktajlu powoduje całkowite unieczynnienie znajdującej się tam witaminy C. Dlaczego? Każdy słyszał o niewłaściwym połączeniu ogórka i pomidora. Niewiele osób jednak wie, o co chodzi. Ogórek zawiera askorbinazę – enzym, który unieczynnia witaminę C. Dopóki ogórek jest tylko pokrojony, nie jest to problem, ale jeśli go zmielimy i połączymy z pozostałymi zmielonymi warzywami – cała witamina C zostanie zniszczona. Więcej na temat smoothie z ogórkiem znadziesz tutaj.

Rośliny korzeniowe

Rośliny korzeniowe mogą zawierać sporo toksycznych substancji. Korzeń jest magazynem i akumuluje toksyny z gleby, dlatego jeśli używamy roślin typu marchew, pietruszka, seler – powinny to być warzywa ekologiczne.

Terapie

Pomimo kontrowersji wokół soków istnieją w Polsce i na świecie terapie, które się na nich opierają. Terapie te działają antynowotworowo, oczyszczająco i rewitalizująco.

Terapia dr Gersona

W terapii Gersona chorzy otrzymują tylko wegetariańskie posiłki oraz dziennie 13 świeżo przygotowanych soków warzywno-owocowych. Soki przygotowywane są z organicznych produktów w specjalnych wolnoobrotowych wyciskarkach. W ten sposób uzyskuje się maksimum składników odżywczych. Soki wypijane są chwilę po wyciśnięciu. Dr Gerson w szczególności poleca soki: marchwiowy, marchwiowo-jabłkowy, pomarańczowy oraz zielony z warzyw.

Kawa i jej właściwości

W terapii tej zalecana jest również lewatywa z kawy, gdyż organizm podczas terapii sokami intensywnie oczyszcza się i usuwa toksyny. Kawa przenika przez jelito do wątroby, rozszerzając tam drogi żółciowe, co wpływa korzystnie na oczyszczenie wątroby i usunięcie z niej złogów i toksyn. Ponadto kafestol i kafeol – substancje znajdujące się w kawie
– zwiększają aktywność S-transferazy glutationowej, odpowiedzialnej za działanie odtruwające i antyoksydacyjne. Ponadto substancje te wpływają korzystnie na enzymy wątrobowe.

Kafesto i kafeol mają działanie antynowotworowe. Mogą zmniejszać oddziaływanie wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA), które powstają podczas m.in. palenia kawy, oraz aflatoksyn, np. z pleśni w kawie czy orzechach. Wykazano nawet ujemną korelację między piciem kawy a występowania nowotworów jelita grubego. Wydaje się zatem, że picie kawy i lewatywy z kawy mogą mieć korzystne działanie na organizm, ale nie próbujcie tego sami w domu. Terapia Gersona jest wciąż uznaną na świecie terapią walki z nowotworami.

Terapia dr Dąbrowskiej

Podobne podejście do zalet warzyw i sokoterapii ma dr Dąbrowska. Jej terapia oczyszcza organizm i przywraca zdrowie wielu ciężko chorym ludziom. Doktor Dąbrowska opracowała dietę, która ma charakter głodówki leczniczej. Stosuje się ją przez okres od kilku dni do kilku tygodni maksymalnie dwa razy w roku. Terapię najlepiej wykonać w specjalnym ośrodku, pod nadzorem specjalistów.

Głodówki lecznicze wg dr Dąbrowskiej dostarczają witamin, minerałów, fitozwiązków i enzymów, a z powodu małej podaży kalorii aktywizują organizm do samoleczenia. Organizm z powodu niedoboru makroskładników „zjada” uszkodzone struktury własnego organizmu i tym samym leczy się sam.

Obie terapie podkreślają magiczną moc warzyw, owoców i kiszonek jako źródła witaminy C, witamin z grupy B oraz żywych kultur bakterii. Zwracają też uwagę na moc zielonych warzyw.

Pamiętajmy, że terapia powinna być zindywidualizowana, wykonana pod okiem profesjonalisty, który wie, jak istotny jest rodzaj użytych składników, ich oddziaływanie na organizm, zawartość witamin, minerałów, związków aktywnych, substancji antyodżywczych i toksyn. Tylko wtedy terapia będzie skuteczna.

ABY DOBRAĆ ODPOWIEDNIĄ TERAPIĘ, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Rośnie świadomość w obszarze zdrowego odżywiania. Wynika to z mody na zdrowy styl życia i z coraz to bardziej szerzących się schorzeń. Zielone soki mogą mieć ogromnie pozytywny wpływ na zdrowie. Spirulina i chlorella mają właściwości oczyszczające, usuwają z organizmu metale ciężkie i toksyny oraz poprawiają skład krwi. Z kolei acerola jest naturalną witaminą C, która wpływa na odporność. Sprawdź, co daje sokoterapia.

Terapia sokami – tak czy nie?

Zielone soki są ostatnio bardzo modne i niemal każdy je dzisiaj spożywa lub się do tego przymierza. Nawet jeśli sceptycznie do nich podchodził. Wystarczy, że przeczytał choćby na portalu społecznościowym o ich dobroczynnym wpływie, by stwierdzić, że mogą mu pomóc na wszelkie dolegliwości.

Sokoperapia – czy dla każdego?

Pamiętam, jakie poruszenie wywołał mój wpis, gdzie przytoczyłam słowa pacjentki: „Pani Iwono, mogę pić to zielone bagno choćby do końca życia, jeśli ma mi to pomóc”. Pacjentka cierpi na leukocytozę, nadmiar białych krwinek. Po terapii smoothie z chlorelli, spiruliny i aceroli parametry krwi wróciły niemal do prawidłowego poziomu. Oczywiście w skład „terapii” wchodził nie tylko sok. Główną rolę odgrywała w niej przede wszystkim zmiana stylu życia i codziennej diety. Niestety tego już nikt nie chciał zauważyć. Liczył się tylko sok (smoothie), jego proporcje i składniki.

Niestety taki napój nie jest odpowiedni dla każdego. Chlorella i spirulina, pomimo że są to algi słodkowodne, zawierają sporo jodu, co może wpłynąć negatywnie na tarczycę lub nasilić chorobę autoagresywną. Niektóre osoby mają nietolerancję trzeciego stopnia na algi i w ogóle nie powinny ich spożywać, nawet w kapsułkach.

Chlorella i spirulina

Spirulina i chlorella słyną z właściwości oczyszczających organizm, mają zdolność do usuwania metali ciężkich oraz toksyn. Zawierają chlorofil, który poprawia skład krwi i detoksyfikowuje. Wiele osób może odczuć poprawę po zastosowaniu takiej mikstury w połączeniu z acerolą – naturalną witaminą C.

Terapia sokami powinna być indywidualnie dopasowana do konkretnej osoby, jej chorób, niedoborów, potrzeb czy wreszcie nietolerancji pokarmowych. Jeżeli zalecamy terapię sokami, to należy przede wszystkim zdawać sobie sprawę z właściwości poszczególnych składników. 

Remedium na wszystkie choroby

Zielone soki mają być remedium na wszystkie choroby. Niestety nie każdy może spożywać takie napoje. Wiele osób wie, że coś dzwoni, ale nie wie, w którym kościele. Ważna jest przede wszystkim świadomość, czyli co spożywamy, co łączymy i jaki to może dać efekt. Kuracja sokami to wysoce skoncentrowane źródło składników witaminowych, mineralnych. Sokoterapia może działać jak multiwitamina, którą można po prostu przedawkować, jak również jako źródło składników antyodżywczych i toksyn. Wiele roślin wytwarza toksyczne substancje, aby odstraszyć intruzów. Niestety, również z powodu skażenia środowiska, to właśnie liście są największym rezerwuarem toksyn.

Tradycyjne składniki soków to: szpinak, jarmuż, sałata, pietruszka, ogórek, a do tego owoce. Zielone warzywa, w szczególności krzyżowe (brokuły, brukselka, kalafior, kapusta, jarmuż), zawierają ogromną ilość składników odżywczych i działają antynowotworowo. 

Brokuł i jarmuż

Brokuł i jarmuż to bogactwo siarki, kwasu foliowego i wapnia. Ponadto fosforu, magnezu, cynku. Brokuł ma więcej potasu niż pomidor i tyle samo co banan. Jest jednym z najlepszych źródeł manganu i jodu spośród warzyw.

Przeczytaj również: Zielone smoothie z wyciskarki

Według mnie brokuł i jarmuż to dwa najbardziej wartościowe warzywa. Są niezwykle bogate w składniki, które wzmacniają kości, stawy, wpływają korzystnie na gospodarkę wapniową czy kwasowo-zasadową. Dzięki siarce regenerują organizm, wpływają na włosy, skórę, paznokcie, oddychanie komórkowe i odbudowę komórek. Warzywa te mogą „walczyć” z chorobami autoimmunologicznymi oraz nowotworowymi.

Azotany

Zielone warzywa, zarówno krzyżowe jak i liściaste typu sałata, zawierają toksyczne azotany. Jest ich więcej w warzywach zamkniętych w folii oraz w wewnętrznych (tych jaśniejszych) liściach. Jeżeli chodzi o brokuł czy kalafior, to należy zjadać tylko ich różyczki. Na 30 minut przed zjedzeniem (zmiksowaniem) warzyw wystaw je na działanie promieni słonecznych (włączy się wtedy reduktaza azotanowa). Pamiętaj również o dokładnym umyciu wszystkich roślin, często bowiem są powleczone substancjami grzybobójczymi.

Szpinak i burak to bomba szczawianowa!

Lepiej ich za często nie dodawać do soków (o ile wcale!). Szczawiany łączą się z wapniem (mogą odwapniać kości), przez co pozbawiają nas tego cennego składnika. Mogą też przyczynić się do tworzenia kamieni nerkowych, niektórzy mogą odczuwać bóle w stawach i kościach. Przy nieszczelnych jelitach szczawiany mogą przedostawać się do organizmu i wpływać na obniżenie poziomu glutationu – naszego najsilniejszego antyoksydanta.

Burak jest często polecany, zapewne z powodu koloru, jako „polepszacz” składu naszej krwi. Tymczasem zdecydowanie lepiej podziałałby koktajl z zielonych warzyw z odrobiną surowej wątroby – źródła żelaza hemowego, witamin z grupy B i wielu cennych enzymów. Enzymy są czynne tylko wtedy, gdy są spożywane na surowo.

Rośliny psiankowate

Rośliny psiankowate to m.in. pomidor, papryka, bakłażan czy jagody goji. Zawierają wiele cennych składników typu potas, witamina C czy likopen lub aminokwasy w przypadku goji. Psiankowate zawierają również glikoalkoloidy, które mogą podrażniać śluzówkę przewodu pokarmowego i wpływać na acetylocholinę znajdującą się w mózgu, co może nasilać „cieknięcie” jelita. Ponadto glikoalkoloidy mogą stymulować układ immunologiczny, co może nasilić choroby autoimmunologiczne.

Askorbinaza – zielony ogórek w koktajlu

Zielony ogórek dodany do koktajlu powoduje całkowite unieczynnienie znajdującej się tam witaminy C. Dlaczego? Każdy słyszał o niewłaściwym połączeniu ogórka i pomidora. Niewiele osób jednak wie, o co chodzi. Ogórek zawiera askorbinazę – enzym, który unieczynnia witaminę C. Dopóki ogórek jest tylko pokrojony, nie jest to problem, ale jeśli go zmielimy i połączymy z pozostałymi zmielonymi warzywami – cała witamina C zostanie zniszczona. Więcej na temat smoothie z ogórkiem znadziesz tutaj.

Rośliny korzeniowe

Rośliny korzeniowe mogą zawierać sporo toksycznych substancji. Korzeń jest magazynem i akumuluje toksyny z gleby, dlatego jeśli używamy roślin typu marchew, pietruszka, seler – powinny to być warzywa ekologiczne.

Terapie

Pomimo kontrowersji wokół soków istnieją w Polsce i na świecie terapie, które się na nich opierają. Terapie te działają antynowotworowo, oczyszczająco i rewitalizująco.

Terapia dr Gersona

W terapii Gersona chorzy otrzymują tylko wegetariańskie posiłki oraz dziennie 13 świeżo przygotowanych soków warzywno-owocowych. Soki przygotowywane są z organicznych produktów w specjalnych wolnoobrotowych wyciskarkach. W ten sposób uzyskuje się maksimum składników odżywczych. Soki wypijane są chwilę po wyciśnięciu. Dr Gerson w szczególności poleca soki: marchwiowy, marchwiowo-jabłkowy, pomarańczowy oraz zielony z warzyw.

Kawa i jej właściwości

W terapii tej zalecana jest również lewatywa z kawy, gdyż organizm podczas terapii sokami intensywnie oczyszcza się i usuwa toksyny. Kawa przenika przez jelito do wątroby, rozszerzając tam drogi żółciowe, co wpływa korzystnie na oczyszczenie wątroby i usunięcie z niej złogów i toksyn. Ponadto kafestol i kafeol – substancje znajdujące się w kawie
– zwiększają aktywność S-transferazy glutationowej, odpowiedzialnej za działanie odtruwające i antyoksydacyjne. Ponadto substancje te wpływają korzystnie na enzymy wątrobowe.

Kafesto i kafeol mają działanie antynowotworowe. Mogą zmniejszać oddziaływanie wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA), które powstają podczas m.in. palenia kawy, oraz aflatoksyn, np. z pleśni w kawie czy orzechach. Wykazano nawet ujemną korelację między piciem kawy a występowania nowotworów jelita grubego. Wydaje się zatem, że picie kawy i lewatywy z kawy mogą mieć korzystne działanie na organizm, ale nie próbujcie tego sami w domu. Terapia Gersona jest wciąż uznaną na świecie terapią walki z nowotworami.

Terapia dr Dąbrowskiej

Podobne podejście do zalet warzyw i sokoterapii ma dr Dąbrowska. Jej terapia oczyszcza organizm i przywraca zdrowie wielu ciężko chorym ludziom. Doktor Dąbrowska opracowała dietę, która ma charakter głodówki leczniczej. Stosuje się ją przez okres od kilku dni do kilku tygodni maksymalnie dwa razy w roku. Terapię najlepiej wykonać w specjalnym ośrodku, pod nadzorem specjalistów.

Głodówki lecznicze wg dr Dąbrowskiej dostarczają witamin, minerałów, fitozwiązków i enzymów, a z powodu małej podaży kalorii aktywizują organizm do samoleczenia. Organizm z powodu niedoboru makroskładników „zjada” uszkodzone struktury własnego organizmu i tym samym leczy się sam.

Obie terapie podkreślają magiczną moc warzyw, owoców i kiszonek jako źródła witaminy C, witamin z grupy B oraz żywych kultur bakterii. Zwracają też uwagę na moc zielonych warzyw.

Pamiętajmy, że terapia powinna być zindywidualizowana, wykonana pod okiem profesjonalisty, który wie, jak istotny jest rodzaj użytych składników, ich oddziaływanie na organizm, zawartość witamin, minerałów, związków aktywnych, substancji antyodżywczych i toksyn. Tylko wtedy terapia będzie skuteczna.

ABY DOBRAĆ ODPOWIEDNIĄ TERAPIĘ, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
30 października 2015

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Dieta niskowęglowodanowa a trenowanie – mój przypadek

Śniadanie bez węglowodanów i bieganie na czczo – obalam mity! Oczywiście, że każdy jest inny i każdy ma inaczej, ale chcę pokazać, że można jeść 3 posiłki dziennie, nie trzeba się opychać ryżem i makaronem,…

WIĘCEJ >
kwas fitynowy

Kwas fitynowy – wszystko, co musisz wiedzieć

Kwas fitynowy ma zarówno zalety, jak i wady. Sprawdź, co warto wiedzieć na jego temat. Kwas fitynowy, czyli heksafosforan inozytolu (heksofosforan mio-inozytolu, IP6), służy roślinie jako magazyn fosforu. W ten sposób nawet 80% fosforu w…

WIĘCEJ >

13 powodów, dlaczego nie możesz schudnąć

Od dawna walczysz z nadmiarem kilogramów i nic nie działa? Jako dietetyk kliniczny często spotykam się z takim problemem w moim gabinecie. Kiedy chodzi o zbędne kilogramy, zwykle myślimy, że wystarczy mniej jeść i więcej…

WIĘCEJ >

Miód – podrobiony?

Miód ma wiele cennych właściwości, ale podrobiony może być samym cukrem. Jak można podrobić miód? Polecane materiały: Ciekawe materiały dotyczące walorów zdrowotnych miodu. Wątki na temat miodu na FB – Raw Food – polecam. Dlaczego…

WIĘCEJ >