Sprawdź, jak można zrobić szaszłyk z sarny.
Potrzeba matką wynalazków. Podczas przygotowywania kolejnego dania okazało się, że brakuje patyczków do szaszłyków. Jednak nasz szef kuchni Paweł Jackowski znalazł bardzo proste rozwiązanie. Zobacz w poniższym filmie, czym można zastąpić patyki do szaszłyków i jak można przy tym zaoszczędzić.
Szaszłyk z sarny z warzywami grillowanymi
Czas wykonania: 45 minut
Potrzebny sprzęt:
- maszynka do mielenia mięsa,
- patelnia,
- patyczki do szaszłyków.
Składniki:
Szaszłyk:
- 200 g sarniny (może być mięso gulaszowe)
- 1 biała cebula
- 4 małe pieczarki
- 2 plastry boczku
- sól, pieprz
- 1 łyżka tłuszczu (smalec/masło klarowane)
Warzywa grillowane:
- 1/2 papryki
- 1/4 cukinii
- 1/2 czerwonej cebuli
- sól, pieprz
- 1 łyżka tłuszczu (smalec/masło klarowane)
Sposób przygotowania:
Szaszłyk:
- Sarnę mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku, czyli szajbie.
- Mięso lekko solimy i pieprzymy i dokładnie mieszamy.
- Dzielimy mięso na 3–4 równe kulki.
- Cebulę kroimy w plastry.
- Boczek przekrawamy na pół.
- Na patyczek nakłuwamy pieczarkę, mięso, cebulę, boczek.
- Gotowy szaszłyk grillujemy na patelni grillowej lub na grillu.
- Obracamy go o 45 stopni C co 2–3 minuty.
Warzywa:
- Cukinię i paprykę kroimy w plastry.
- Cebulę kroimy w krążki.
- Kładziemy warzywa na rozgrzanej patelni z tłuszczem lub na grillu.
- Grillujemy 3–4 minuty z każdej strony.
Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:
Autor
Paweł Jackowski
Sprawdź, jak można zrobić szaszłyk z sarny.
Potrzeba matką wynalazków. Podczas przygotowywania kolejnego dania okazało się, że brakuje patyczków do szaszłyków. Jednak nasz szef kuchni Paweł Jackowski znalazł bardzo proste rozwiązanie. Zobacz w poniższym filmie, czym można zastąpić patyki do szaszłyków i jak można przy tym zaoszczędzić.
Szaszłyk z sarny z warzywami grillowanymi
Czas wykonania: 45 minut
Potrzebny sprzęt:
- maszynka do mielenia mięsa,
- patelnia,
- patyczki do szaszłyków.
Składniki:
Szaszłyk:
- 200 g sarniny (może być mięso gulaszowe)
- 1 biała cebula
- 4 małe pieczarki
- 2 plastry boczku
- sól, pieprz
- 1 łyżka tłuszczu (smalec/masło klarowane)
Warzywa grillowane:
- 1/2 papryki
- 1/4 cukinii
- 1/2 czerwonej cebuli
- sól, pieprz
- 1 łyżka tłuszczu (smalec/masło klarowane)
Sposób przygotowania:
Szaszłyk:
- Sarnę mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku, czyli szajbie.
- Mięso lekko solimy i pieprzymy i dokładnie mieszamy.
- Dzielimy mięso na 3–4 równe kulki.
- Cebulę kroimy w plastry.
- Boczek przekrawamy na pół.
- Na patyczek nakłuwamy pieczarkę, mięso, cebulę, boczek.
- Gotowy szaszłyk grillujemy na patelni grillowej lub na grillu.
- Obracamy go o 45 stopni C co 2–3 minuty.
Warzywa:
- Cukinię i paprykę kroimy w plastry.
- Cebulę kroimy w krążki.
- Kładziemy warzywa na rozgrzanej patelni z tłuszczem lub na grillu.
- Grillujemy 3–4 minuty z każdej strony.
Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Jak obierać szparagi?
W Polsce najwięcej szparagów uprawia się w Wielkopolsce i są tam najsmaczniejsze. Ma to związek z tym, że w tamtym regionie jest piaszczysta ziemia, a taką właśnie uwielbiają te warzywa. Niestety, jednak to nie Poznaniacy…
WIĘCEJ >Grasica – co z nią zrobić?
Grasica zalicza się do podrobów. Jest to organ dokrewny młodych ssaków, który zanika wraz z wiekiem. U ludzi grasica zaczyna się zmniejszać i zanikać po 3. roku życia. Jest ona odpowiedzialna za wzrost, zdolności rozrodcze…
WIĘCEJ >Koktajl borówkowo-bananowy
Przepyszny koktajl według receptury Krzysia, świetnie się sprawdzi po aktywności fizycznej, potreningowe uzupełnienie energii.
WIĘCEJ >Jak oczyszczać mięso?
Szef kuchni Paweł Jackowski opowiada o tym, jak oczyszczać mięso ze zgrubień, tłuszczu czy ścięgien. Niby proste, a jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, jakie to ważne podczas przygotowania posiłku i jak to…
WIĘCEJ >