![szaszlyk-z-sarny-i-oszczednosc.jpg szaszlyk-z-sarny-i-oszczednosc.jpg](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2016/11/szaszlyk-z-sarny-i-oszczednosc.jpg)
![szaszlyk-z-sarny-i-oszczednosc.jpg szaszlyk-z-sarny-i-oszczednosc.jpg](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2016/11/szaszlyk-z-sarny-i-oszczednosc.jpg)
Sprawdź, jak można zrobić szaszłyk z sarny.
Potrzeba matką wynalazków. Podczas przygotowywania kolejnego dania okazało się, że brakuje patyczków do szaszłyków. Jednak nasz szef kuchni Paweł Jackowski znalazł bardzo proste rozwiązanie. Zobacz w poniższym filmie, czym można zastąpić patyki do szaszłyków i jak można przy tym zaoszczędzić.
Szaszłyk z sarny z warzywami grillowanymi
Czas wykonania: 45 minut
Potrzebny sprzęt:
- maszynka do mielenia mięsa,
- patelnia,
- patyczki do szaszłyków.
Składniki:
Szaszłyk:
- 200 g sarniny (może być mięso gulaszowe)
- 1 biała cebula
- 4 małe pieczarki
- 2 plastry boczku
- sól, pieprz
- 1 łyżka tłuszczu (smalec/masło klarowane)
Warzywa grillowane:
- 1/2 papryki
- 1/4 cukinii
- 1/2 czerwonej cebuli
- sól, pieprz
- 1 łyżka tłuszczu (smalec/masło klarowane)
Sposób przygotowania:
Szaszłyk:
- Sarnę mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku, czyli szajbie.
- Mięso lekko solimy i pieprzymy i dokładnie mieszamy.
- Dzielimy mięso na 3–4 równe kulki.
- Cebulę kroimy w plastry.
- Boczek przekrawamy na pół.
- Na patyczek nakłuwamy pieczarkę, mięso, cebulę, boczek.
- Gotowy szaszłyk grillujemy na patelni grillowej lub na grillu.
- Obracamy go o 45 stopni C co 2–3 minuty.
Warzywa:
- Cukinię i paprykę kroimy w plastry.
- Cebulę kroimy w krążki.
- Kładziemy warzywa na rozgrzanej patelni z tłuszczem lub na grillu.
- Grillujemy 3–4 minuty z każdej strony.
Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:
Autor
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2018/05/pawel-jackowski-150x150.jpg)
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2018/05/pawel-jackowski-150x150.jpg)
Paweł Jackowski
Sprawdź, jak można zrobić szaszłyk z sarny.
Potrzeba matką wynalazków. Podczas przygotowywania kolejnego dania okazało się, że brakuje patyczków do szaszłyków. Jednak nasz szef kuchni Paweł Jackowski znalazł bardzo proste rozwiązanie. Zobacz w poniższym filmie, czym można zastąpić patyki do szaszłyków i jak można przy tym zaoszczędzić.
Szaszłyk z sarny z warzywami grillowanymi
Czas wykonania: 45 minut
Potrzebny sprzęt:
- maszynka do mielenia mięsa,
- patelnia,
- patyczki do szaszłyków.
Składniki:
Szaszłyk:
- 200 g sarniny (może być mięso gulaszowe)
- 1 biała cebula
- 4 małe pieczarki
- 2 plastry boczku
- sól, pieprz
- 1 łyżka tłuszczu (smalec/masło klarowane)
Warzywa grillowane:
- 1/2 papryki
- 1/4 cukinii
- 1/2 czerwonej cebuli
- sól, pieprz
- 1 łyżka tłuszczu (smalec/masło klarowane)
Sposób przygotowania:
Szaszłyk:
- Sarnę mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku, czyli szajbie.
- Mięso lekko solimy i pieprzymy i dokładnie mieszamy.
- Dzielimy mięso na 3–4 równe kulki.
- Cebulę kroimy w plastry.
- Boczek przekrawamy na pół.
- Na patyczek nakłuwamy pieczarkę, mięso, cebulę, boczek.
- Gotowy szaszłyk grillujemy na patelni grillowej lub na grillu.
- Obracamy go o 45 stopni C co 2–3 minuty.
Warzywa:
- Cukinię i paprykę kroimy w plastry.
- Cebulę kroimy w krążki.
- Kładziemy warzywa na rozgrzanej patelni z tłuszczem lub na grillu.
- Grillujemy 3–4 minuty z każdej strony.
Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Topinambur – właściwości i przepisy
Topinambur to korzeń rośliny zwanej słonecznikiem bulwiastym. Do Europy dostał się dzięki odkryciom geograficznym, a do naszego pięknego kraju przyjechał na początku 1700 roku. W czasach prekolumbijskich uprawiali go Indianie Ameryki Północnej z plemienia Topinamboore….
WIĘCEJ >Niezbędnik kuchenny
Niezbędnik kuchenny, czyli czego nie może zabraknąć w naszej kuchni. Sprawdź, jaki sprzęt jest konieczny, by szybko i sprawnie przygotowywać różne dania. Kuchnia – dla jednych jest to miejsce, gdzie „dostaje się jeść”, dla innych…
WIĘCEJ >Smoothie Ajwen Green Power
W smaku takie sę, ale bardzo pożywne, bogate w białko, chlorofil, żelazo, siarkę. Wpływa przede wszystkim regenerująco na organizm. MSM jest polecane w chorobach stawów i chorobach autoimmunologicznych.
WIĘCEJ >Krupnik samuraja (bezglutenowy)
Zobacz, jak zrobić bezglutenowy krupnik. Czasami brakuje nam potraw z dzieciństwa, jedną z nich jest krupnik. Dlaczego krupnik samuraja? Ponieważ dieta samuraja jest wersją diety paleo rozszerzoną m.in. o zdrowe kasze. Jest to dieta dobra dla…
WIĘCEJ >