fbpx
logo
Szukaj
open close

Szaszłyk z sarny

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
szaszlyk-z-sarny-i-oszczednosc.jpg

Sprawdź, jak można zrobić szaszłyk z sarny.

Potrzeba matką wynalazków. Podczas przygotowywania kolejnego dania okazało się, że brakuje patyczków do szaszłyków. Jednak nasz szef kuchni Paweł Jackowski znalazł bardzo proste rozwiązanie. Zobacz w poniższym filmie, czym można zastąpić patyki do szaszłyków i jak można przy tym zaoszczędzić.

Szaszłyk z sarny z warzywami grillowanymi

Czas wykonania: 45 minut

Potrzebny sprzęt:

  • maszynka do mielenia mięsa,
  • patelnia,
  • patyczki do szaszłyków.

Składniki:

Szaszłyk:

  • 200 g sarniny (może być mięso gulaszowe)
  • 1 biała cebula
  • 4 małe pieczarki
  • 2 plastry boczku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka tłuszczu (smalec/masło klarowane)

Warzywa grillowane:

  • 1/2 papryki
  • 1/4 cukinii
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka tłuszczu (smalec/masło klarowane)

Sposób przygotowania:

Szaszłyk:

  • Sarnę mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku, czyli szajbie.
  • Mięso lekko solimy i pieprzymy i dokładnie mieszamy.
  • Dzielimy mięso na 3–4 równe kulki.
  • Cebulę kroimy w plastry.
  • Boczek przekrawamy na pół.
  • Na patyczek nakłuwamy pieczarkę, mięso, cebulę, boczek.
  • Gotowy szaszłyk grillujemy na patelni grillowej lub na grillu.
  • Obracamy go o 45 stopni C co 2–3 minuty.

Warzywa:

  • Cukinię i paprykę kroimy w plastry.
  • Cebulę kroimy w krążki.
  • Kładziemy warzywa na rozgrzanej patelni z tłuszczem lub na grillu.
  • Grillujemy 3–4 minuty z każdej strony.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Paweł Jackowski

Sprawdź, jak można zrobić szaszłyk z sarny.

Potrzeba matką wynalazków. Podczas przygotowywania kolejnego dania okazało się, że brakuje patyczków do szaszłyków. Jednak nasz szef kuchni Paweł Jackowski znalazł bardzo proste rozwiązanie. Zobacz w poniższym filmie, czym można zastąpić patyki do szaszłyków i jak można przy tym zaoszczędzić.

Szaszłyk z sarny z warzywami grillowanymi

Czas wykonania: 45 minut

Potrzebny sprzęt:

  • maszynka do mielenia mięsa,
  • patelnia,
  • patyczki do szaszłyków.

Składniki:

Szaszłyk:

  • 200 g sarniny (może być mięso gulaszowe)
  • 1 biała cebula
  • 4 małe pieczarki
  • 2 plastry boczku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka tłuszczu (smalec/masło klarowane)

Warzywa grillowane:

  • 1/2 papryki
  • 1/4 cukinii
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka tłuszczu (smalec/masło klarowane)

Sposób przygotowania:

Szaszłyk:

  • Sarnę mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku, czyli szajbie.
  • Mięso lekko solimy i pieprzymy i dokładnie mieszamy.
  • Dzielimy mięso na 3–4 równe kulki.
  • Cebulę kroimy w plastry.
  • Boczek przekrawamy na pół.
  • Na patyczek nakłuwamy pieczarkę, mięso, cebulę, boczek.
  • Gotowy szaszłyk grillujemy na patelni grillowej lub na grillu.
  • Obracamy go o 45 stopni C co 2–3 minuty.

Warzywa:

  • Cukinię i paprykę kroimy w plastry.
  • Cebulę kroimy w krążki.
  • Kładziemy warzywa na rozgrzanej patelni z tłuszczem lub na grillu.
  • Grillujemy 3–4 minuty z każdej strony.

Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Paweł Jackowski
15 listopada 2016

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Topinambur – właściwości i przepisy

Topinambur to korzeń rośliny zwanej słonecznikiem bulwiastym. Do Europy dostał się dzięki odkryciom geograficznym, a do naszego pięknego kraju przyjechał na początku 1700 roku. W czasach prekolumbijskich uprawiali go Indianie Ameryki Północnej z plemienia Topinamboore….

WIĘCEJ >

Niezbędnik kuchenny

Niezbędnik kuchenny, czyli czego nie może zabraknąć w naszej kuchni. Sprawdź, jaki sprzęt jest konieczny, by szybko i sprawnie przygotowywać różne dania. Kuchnia – dla jednych jest to miejsce, gdzie „dostaje się jeść”, dla innych…

WIĘCEJ >

Smoothie Ajwen Green Power

W smaku takie sę, ale bardzo pożywne, bogate w białko, chlorofil, żelazo, siarkę. Wpływa przede wszystkim regenerująco na organizm. MSM jest polecane w chorobach stawów i chorobach autoimmunologicznych.

WIĘCEJ >

Krupnik samuraja (bezglutenowy)

Zobacz, jak zrobić bezglutenowy krupnik. Czasami brakuje nam potraw z dzieciństwa, jedną z nich jest krupnik. Dlaczego krupnik samuraja? Ponieważ dieta samuraja jest wersją diety paleo rozszerzoną m.in. o zdrowe kasze. Jest to dieta dobra dla…

WIĘCEJ >