fbpx
Szukaj
open close

Święta na diecie – jak to przetrwać?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
święta na diecie

Wiele osób twierdzi, że „raz się żyje”, „nie ma co przesadzać”, „kawałek nie zaszkodzi”, ale to nie zawsze jest takie proste, choć z zewnątrz może się takie wydawać. Są osoby, u których lekkie odstępstwo od diety nie zrobi dużej różnicy (w myśl zasady 80/20), a są też takie, u których święta na diecie będą konieczne. Jak sobie ułatwić ten czas?

Czy w święta trzymać dietę?

Jeśli przez cały rok dbasz o to, co jesz, cieszysz się dobrym zdrowiem i generalnie twoje prawidłowe nawyki żywieniowe są utrwalone, to zjedzenie ukochanych pierogów od mamy nie uczyni cię nagle ignorantem i dietetycznym grzesznikiem. Wszystko powinno się odbywać z umiarem, w ramach zdrowego rozsądku, bez przesady i niepotrzebnego stresu.

Zdarzają się jednak sytuacje, gdy już jedno odstępstwo od diety wiąże się z bólem brzucha, wzdęciami, ogólnym złym samopoczuciem. Czy warto w takim razie ryzykować? Zastanów się, jak to wpłynie na resztę wieczoru. Może się okazać, że dolegliwości mogą skutecznie utrudnić miłe spędzanie czasu z bliskimi. Wsłuchaj się w swój organizm i nie bagatelizuj jego sygnałów.

Jeżeli jesteś w trakcie dietoterapii i w twoim codziennym jadłospisie unikasz różnych składników, to warto wytrwać i trzymać się zaleceń dietetycznych. Możesz przygotować dla siebie dopasowaną dietetycznie kolację wigilijną. Wiele inspiracji znajdziesz w naszym świątecznym e-booku oraz w aplikacji Pogotowie Dietetyczne.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Bezwzględnie nie powinno się robić odstępstw w diecie w przypadku choroby trzewnej czy innej, w której dieta ma kluczowe znaczenie. W takich sytuacjach rygorystyczne przestrzeganie diety jest całkiem zrozumiałe i warto wyjaśnić rodzinie lub zwyczajnie zakomunikować jej bez wdawania się w dyskusje, że jemy w określony sposób, bo tego wymaga nasze zdrowie.

Święta na diecie – kilka rad

Co możesz zrobić, aby przygotować się do świąt i równocześnie nie zrujnować tego, co udało ci się wypracować dzięki odpowiedniej diecie? Tu znajdziesz kilka podpowiedzi:

  • Przygotowanie potraw w wersji „czystej” nie jest wcale skomplikowane i w wielu przypadkach niczym się nie różni od „normalnego” gotowania. Często sposób przyrządzania jest identyczny, wymienione zostają tylko niektóre składniki.
  • Dostrzegalna natomiast będzie różnica w smaku i wcale nie można powiedzieć, że na niekorzyść. Wiadomo, że pierogi z mąki gryczanej nigdy będą smakowały tak samo jak te z mąki pszennej. W wielu przypadkach ten nowy smak bywa jednak bardzo mile zaskakujący.
  • Wspólnym mianownikiem i warunkiem bezwzględnym kuchni zarówno bezglutenowej, jak i tradycyjnej jest przygotowywanie wszystkich potraw ze świeżych produktów. Staraj się nie korzystać z żadnych gotowców i koniecznie barszcz ugotuj z buraków, a uszka czy pierogi ulep samodzielnie.
  • Rybę możesz upiec zamiast usmażyć – to zawsze będzie lepszy wybór.
  • Możesz obtoczyć rybę w mące kokosowej zamiast pszennej.
  • Śledzie możesz zamarynować w occie jabłkowym zamiast spirytusowym.
  • Do przyrządzenia kutii możesz użyć kaszy jaglanej zamiast pszenicy.

Pamiętaj również, że święta nie kręcą się tylko wokół jedzenia. Znajdź czas na dobre rozmowy, spacer oraz miłe spędzanie czasu z bliskimi.

To może cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Wiele osób twierdzi, że „raz się żyje”, „nie ma co przesadzać”, „kawałek nie zaszkodzi”, ale to nie zawsze jest takie proste, choć z zewnątrz może się takie wydawać. Są osoby, u których lekkie odstępstwo od diety nie zrobi dużej różnicy (w myśl zasady 80/20), a są też takie, u których święta na diecie będą konieczne. Jak sobie ułatwić ten czas?

Czy w święta trzymać dietę?

Jeśli przez cały rok dbasz o to, co jesz, cieszysz się dobrym zdrowiem i generalnie twoje prawidłowe nawyki żywieniowe są utrwalone, to zjedzenie ukochanych pierogów od mamy nie uczyni cię nagle ignorantem i dietetycznym grzesznikiem. Wszystko powinno się odbywać z umiarem, w ramach zdrowego rozsądku, bez przesady i niepotrzebnego stresu.

Zdarzają się jednak sytuacje, gdy już jedno odstępstwo od diety wiąże się z bólem brzucha, wzdęciami, ogólnym złym samopoczuciem. Czy warto w takim razie ryzykować? Zastanów się, jak to wpłynie na resztę wieczoru. Może się okazać, że dolegliwości mogą skutecznie utrudnić miłe spędzanie czasu z bliskimi. Wsłuchaj się w swój organizm i nie bagatelizuj jego sygnałów.

Jeżeli jesteś w trakcie dietoterapii i w twoim codziennym jadłospisie unikasz różnych składników, to warto wytrwać i trzymać się zaleceń dietetycznych. Możesz przygotować dla siebie dopasowaną dietetycznie kolację wigilijną. Wiele inspiracji znajdziesz w naszym świątecznym e-booku oraz w aplikacji Pogotowie Dietetyczne.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Bezwzględnie nie powinno się robić odstępstw w diecie w przypadku choroby trzewnej czy innej, w której dieta ma kluczowe znaczenie. W takich sytuacjach rygorystyczne przestrzeganie diety jest całkiem zrozumiałe i warto wyjaśnić rodzinie lub zwyczajnie zakomunikować jej bez wdawania się w dyskusje, że jemy w określony sposób, bo tego wymaga nasze zdrowie.

Święta na diecie – kilka rad

Co możesz zrobić, aby przygotować się do świąt i równocześnie nie zrujnować tego, co udało ci się wypracować dzięki odpowiedniej diecie? Tu znajdziesz kilka podpowiedzi:

  • Przygotowanie potraw w wersji „czystej” nie jest wcale skomplikowane i w wielu przypadkach niczym się nie różni od „normalnego” gotowania. Często sposób przyrządzania jest identyczny, wymienione zostają tylko niektóre składniki.
  • Dostrzegalna natomiast będzie różnica w smaku i wcale nie można powiedzieć, że na niekorzyść. Wiadomo, że pierogi z mąki gryczanej nigdy będą smakowały tak samo jak te z mąki pszennej. W wielu przypadkach ten nowy smak bywa jednak bardzo mile zaskakujący.
  • Wspólnym mianownikiem i warunkiem bezwzględnym kuchni zarówno bezglutenowej, jak i tradycyjnej jest przygotowywanie wszystkich potraw ze świeżych produktów. Staraj się nie korzystać z żadnych gotowców i koniecznie barszcz ugotuj z buraków, a uszka czy pierogi ulep samodzielnie.
  • Rybę możesz upiec zamiast usmażyć – to zawsze będzie lepszy wybór.
  • Możesz obtoczyć rybę w mące kokosowej zamiast pszennej.
  • Śledzie możesz zamarynować w occie jabłkowym zamiast spirytusowym.
  • Do przyrządzenia kutii możesz użyć kaszy jaglanej zamiast pszenicy.

Pamiętaj również, że święta nie kręcą się tylko wokół jedzenia. Znajdź czas na dobre rozmowy, spacer oraz miłe spędzanie czasu z bliskimi.

To może cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
21 grudnia 2023

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Glukagon – historia, fizjologia i znaczenie kliniczne

Glukagon to peptydowy hormon produkowany głównie przez komórki alfa w wysepkach Langerhansa w trzustce. Ma kluczowe znaczenie dla regulacji poziomu glukozy we krwi, działając przeciwnie do insuliny. Jego odkrycie i badania na przestrzeni lat miały…

WIĘCEJ >

Radio Opole – Żywienie w sporcie

Iwona Wierzbicka dla Radio Opole o żywieniu i suplementach w aktywności fizycznej. Sport to nie zdrowie, to już wiemy od dawna, ale jaki wpływ mają suplementy diety na nasz organizm oraz jakie produkty są najlepsze

WIĘCEJ >
anemia

Anemia – jak sobie z nią radzić?

Anemia (niedokrwistość) to stan chorobowy, w którym dochodzi do zmniejszenia poziomu hemoglobiny, hematokrytu i liczby czerwonych krwinek. Sprawdź, jak sobie radzić w takiej sytuacji. Najczęściej występujące rodzaje anemii to: anemia mikrocytarna – z niedoboru żelaza…

WIĘCEJ >
mandarynki

Co kryją w sobie mandarynki?

Warto sięgać po te owoce nie tylko w okresie świątecznym, choć to z nim się zazwyczaj kojarzą. Sprawdź, co kryją w sobie mandarynki. Mandarynki to owoce pochodzące z drzewa mandarynkowego (Citrus reticulata). Są popularne na…

WIĘCEJ >