Choroba Duhringa wiąże się z koniecznością przejścia na dietę bezglutenową. Sprawdź, jak się objawia to schorzenie.
Choroba Duhringa (opryszczkowate zapalenie skóry) to rzadka choroba skóry, która wiąże się z nietolerancją glutenu, podobnie jak celiakia. Choroba ta jest spowodowana reakcją immunologiczną na gluten – białko występujące w pszenicy, jęczmieniu i życie. Często nazywa się ją skórną postacią celiakii.
Objawy
Chorobie Duhringa towarzyszą najczęściej takie objawy, jak:
- Wysypka skórna – to najbardziej charakterystyczny symptom. Wysypka manifestuje się jako czerwone plamy, grudki, pęcherze, które są bardzo swędzące. Zmiany skórne zwykle występują na łokciach, kolanach, pośladkach, plecach, a także na ramionach, twarzy czy skórze głowy.
- Swędzenie skóry – zwykle jest bardzo intensywne i uciążliwe.
- Ból i pieczenie skóry.
- Łuszczenie się skóry – w niektórych przypadkach może wystąpić łuszczenie się skóry w miejscach objętych wysypką.
Osoby borykające się z tą chorobą nierzadko mają też różne objawy ze strony układu pokarmowego. Ma to związek ze znacznym bądź całkowitym zanikiem kosmków jelitowych jelita cienkiego. Często towarzyszy temu zespół złego wchłaniania.
Diagnostyka i leczenie choroby Duhringa
Kluczowym badaniem diagnostycznym w tym przypadku jest biopsja skóry. Próbkę tkanki skórnej pobiera się i bada pod mikroskopem, aby potwierdzić obecność charakterystycznych zmian związanych z tą chorobą.
Pomocne może być również oznaczenie przeciwciał w krwi, takich jak przeciwciała przeciwko endomysium mięśni gładkich (EmA) i przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG), które są związane z nietolerancją glutenu.
Choroba Duhringa a dieta
Podstawą w przypadku tej choroby jest wprowadzenie ścisłej diety bezglutenowej. Należy całkowicie wyeliminować gluten z diety. Jeśli jest to dla ciebie trudne, sprawdź kurs dietetyczny online na ten temat.
Sprawdź: Co zawiera gluten?
W łagodzeniu swędzenia i innych objawów skórnych mogą pomóc leki histaminowe oraz unikanie w diecie produktów wysokohitaminowych. Niekiedy lekarz może przepisać kortykosteroidy lub inne leki przeciwzapalne, aby kontrolować objawy skórne. W ciężkich przypadkach choroby Duhringa pomocne mogą być leki immunosupresyjne, które zmniejszają aktywność układu odpornościowego.
Ważne jest, aby pacjenci z chorobą Duhringa byli pod opieką zarówno lekarza, jak i dietetyka, aby monitorować swoje zdrowie i wprowadzać odpowiednie zmiany w diecie.
Autor
Iwona Wierzbicka
Choroba Duhringa wiąże się z koniecznością przejścia na dietę bezglutenową. Sprawdź, jak się objawia to schorzenie.
Choroba Duhringa (opryszczkowate zapalenie skóry) to rzadka choroba skóry, która wiąże się z nietolerancją glutenu, podobnie jak celiakia. Choroba ta jest spowodowana reakcją immunologiczną na gluten – białko występujące w pszenicy, jęczmieniu i życie. Często nazywa się ją skórną postacią celiakii.
Objawy
Chorobie Duhringa towarzyszą najczęściej takie objawy, jak:
- Wysypka skórna – to najbardziej charakterystyczny symptom. Wysypka manifestuje się jako czerwone plamy, grudki, pęcherze, które są bardzo swędzące. Zmiany skórne zwykle występują na łokciach, kolanach, pośladkach, plecach, a także na ramionach, twarzy czy skórze głowy.
- Swędzenie skóry – zwykle jest bardzo intensywne i uciążliwe.
- Ból i pieczenie skóry.
- Łuszczenie się skóry – w niektórych przypadkach może wystąpić łuszczenie się skóry w miejscach objętych wysypką.
Osoby borykające się z tą chorobą nierzadko mają też różne objawy ze strony układu pokarmowego. Ma to związek ze znacznym bądź całkowitym zanikiem kosmków jelitowych jelita cienkiego. Często towarzyszy temu zespół złego wchłaniania.
Diagnostyka i leczenie choroby Duhringa
Kluczowym badaniem diagnostycznym w tym przypadku jest biopsja skóry. Próbkę tkanki skórnej pobiera się i bada pod mikroskopem, aby potwierdzić obecność charakterystycznych zmian związanych z tą chorobą.
Pomocne może być również oznaczenie przeciwciał w krwi, takich jak przeciwciała przeciwko endomysium mięśni gładkich (EmA) i przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG), które są związane z nietolerancją glutenu.
Choroba Duhringa a dieta
Podstawą w przypadku tej choroby jest wprowadzenie ścisłej diety bezglutenowej. Należy całkowicie wyeliminować gluten z diety. Jeśli jest to dla ciebie trudne, sprawdź kurs dietetyczny online na ten temat.
Sprawdź: Co zawiera gluten?
W łagodzeniu swędzenia i innych objawów skórnych mogą pomóc leki histaminowe oraz unikanie w diecie produktów wysokohitaminowych. Niekiedy lekarz może przepisać kortykosteroidy lub inne leki przeciwzapalne, aby kontrolować objawy skórne. W ciężkich przypadkach choroby Duhringa pomocne mogą być leki immunosupresyjne, które zmniejszają aktywność układu odpornościowego.
Ważne jest, aby pacjenci z chorobą Duhringa byli pod opieką zarówno lekarza, jak i dietetyka, aby monitorować swoje zdrowie i wprowadzać odpowiednie zmiany w diecie.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Gdy jelito cieknie – co jeść? Nieszczelne jelita a dieta
„Wszystkie choroby zaczynają się w jelitach” – Hipokrates wypowiedział te słowa 2000 lat temu. On już wtedy to wiedział, my potrzebowaliśmy mnóstwo czasu, aby to zrozumieć. Jelita – nasz drugi mózg Wciąż widać zdziwienie na…
WIĘCEJ >Jak przeżyć po wizycie u dietetyka klinicznego – cz. 1
Jesteś po pierwszej wizycie u dietetyka? Oto kilka przydatnych wskazówek!
WIĘCEJ >Mąki bezglutenowe – przegląd
Coraz więcej osób sięga po mąki bezglutenowe. Nie wszystkie jednak będą się nadawały, np. do wypieków. Sprawdź, jaka mąka może się przydać w kuchni, jeśli unikasz glutenu. Na rynku jest coraz więcej wszelkiego rodzaju mąk…
WIĘCEJ >Gluten – co warto o nim wiedzieć?
Gluten to jeden z najbardziej demonizowanych składników żywności. Coraz więcej osób wystrzega się sięgania po produkty z jego zawartością. Czy słusznie? Kto nie powinien spożywać glutenu i czym on w ogóle jest? Gluten to białko…
WIĘCEJ >