fbpx
Szukaj
open close

Sulforafan – na co pomaga i gdzie występuje?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
sulforafan

Sulforafan jest znany głównie ze swoich właściwości wspomagających detoks organizmu. Sprawdź, na co on pomaga i w czym go można znaleźć.

Sulforafan to związek chemiczny, który jest naturalnie obecny w niektórych roślinach, zwłaszcza w brokułach, kalafiorze, kapuście, jarmużu i innych warzywach krzyżowych. Należy do grupy związków znanej jako glukozynolany. Zawierają one siarkę i mają właściwości przeciwnowotworowe.

Na co pomaga sulforafan?

Sulforafan jest szczególnie znany ze swojego potencjału antyoksydacyjnego. Działa poprzez indukowanie ekspresji genów zaangażowanych w obronę organizmu przed uszkodzeniem spowodowanym stresem oksydacyjnym oraz stresorami środowiskowymi.

Sulforafan:

  • działa antyoksydacyjne – jest silnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że pomaga neutralizować wolne rodniki i chroni komórki przed uszkodzeniem spowodowanym stresem oksydacyjnym;
  • wspomaga procesy detoksyfikacyjne organizmu – pomaga usuwać toksyny i substancje rakotwórcze;
  • działa przeciwnowotworowo – badania laboratoryjne i kliniczne sugerują, że związek ten może hamować wzrost komórek nowotworowych i zmniejszać ryzyko rozwoju niektórych rodzajów nowotworów;
  • pomaga zmniejszać stany zapalne – co może być korzystne szczególnie dla osób z różnymi chorobami przewlekłymi.

Źródła sulforafanu

Głównym źródłem sulforafanu w żywności są warzywa krzyżowe, takie jak: brokuły, kalafior, kapusta (biała, czerwona, pak choi, pekińska), jarmuż, rukola, brukselka, kalarepa, rzepa, chrzan, rzodkiew. Najwięcej sulforafanu znajdziemy w brokułach i kiełkach brokułu.

Aby zachować go jak najwięcej podczas przygotowywania potraw, zaleca się krótkie gotowanie na parze, duszenie lub pieczenie warzyw. Długie gotowanie może zniszczyć ten cenny związek.

Sulforafan jest również dostępny w postaci suplementów diety. Przed rozpoczęciem suplementacji zawsze jednak należy konsultować się z lekarzem lub dietetykiem klinicznym.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Sulforafan jest znany głównie ze swoich właściwości wspomagających detoks organizmu. Sprawdź, na co on pomaga i w czym go można znaleźć.

Sulforafan to związek chemiczny, który jest naturalnie obecny w niektórych roślinach, zwłaszcza w brokułach, kalafiorze, kapuście, jarmużu i innych warzywach krzyżowych. Należy do grupy związków znanej jako glukozynolany. Zawierają one siarkę i mają właściwości przeciwnowotworowe.

Na co pomaga sulforafan?

Sulforafan jest szczególnie znany ze swojego potencjału antyoksydacyjnego. Działa poprzez indukowanie ekspresji genów zaangażowanych w obronę organizmu przed uszkodzeniem spowodowanym stresem oksydacyjnym oraz stresorami środowiskowymi.

Sulforafan:

  • działa antyoksydacyjne – jest silnym przeciwutleniaczem, co oznacza, że pomaga neutralizować wolne rodniki i chroni komórki przed uszkodzeniem spowodowanym stresem oksydacyjnym;
  • wspomaga procesy detoksyfikacyjne organizmu – pomaga usuwać toksyny i substancje rakotwórcze;
  • działa przeciwnowotworowo – badania laboratoryjne i kliniczne sugerują, że związek ten może hamować wzrost komórek nowotworowych i zmniejszać ryzyko rozwoju niektórych rodzajów nowotworów;
  • pomaga zmniejszać stany zapalne – co może być korzystne szczególnie dla osób z różnymi chorobami przewlekłymi.

Źródła sulforafanu

Głównym źródłem sulforafanu w żywności są warzywa krzyżowe, takie jak: brokuły, kalafior, kapusta (biała, czerwona, pak choi, pekińska), jarmuż, rukola, brukselka, kalarepa, rzepa, chrzan, rzodkiew. Najwięcej sulforafanu znajdziemy w brokułach i kiełkach brokułu.

Aby zachować go jak najwięcej podczas przygotowywania potraw, zaleca się krótkie gotowanie na parze, duszenie lub pieczenie warzyw. Długie gotowanie może zniszczyć ten cenny związek.

Sulforafan jest również dostępny w postaci suplementów diety. Przed rozpoczęciem suplementacji zawsze jednak należy konsultować się z lekarzem lub dietetykiem klinicznym.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
6 grudnia 2023

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Bulion

Sprawdź jak wygląda odżywczy Bulion zrobiony przez Ajwen, zdrowy, smaczny i tłusty.

WIĘCEJ >

Moje śniadanie – co i o której godzinie jem?

Głównymi składnikami moich śniadań są: jaja, mięso, frankfurterki oraz parówki. Tak, czasami mam dość takich posiłków, ale… moje poranki są dość intensywne, a poza tym wolę sobie pobiegać, poleżeć albo nic nie robić zamiast gotować,…

WIĘCEJ >
brukselka

Brukselka – 10 powodów, by ją jeść

Wzmacnia odporność, dostarcza wielu cennych składników odżywczych, świetnie smakuje i można ją przyrządzić na wiele sposobów – sprawdź, dlaczego warto, by w twojej diecie pojawiła się brukselka. Brukselka jest warzywem krzyżowym, które jest znane ze…

WIĘCEJ >
organizacja

Wymówki a dieta. Grunt to organizacja!

Grunt to organizacja! Zobacz jak robimy to w Ajwen! Poczytaj jakie są wymówki w diecie! Zobacz jak ważne jest wsparcie innych osób!

WIĘCEJ >