Powszechnie stres oksydacyjny uznawany jest za jedną z chorób cywilizacyjnych XXI wieku. Pojawia się on w momencie, gdy równowaga między antyoksydantami a utleniaczami zostaje zachwiana.
Stres oksydacyjny to sytuacja, w której w naszym organizmie brakuje równowagi pomiędzy wolnymi rodnikami tlenowymi a substancjami, które naturalnie je zwalczają. Naturalne elementy tego stresu występują w organizmie i są niezbędne do zachowania niektórych procesów biochemicznych, np. takich jak niszczenie uszkodzonych lub starych komórek. Wolne rodniki są nam niezbędne do życia – zwłaszcza w walce z patogenami, które każdego dnia dostarczamy do naszego ustroju. Jednak nadmiar utlenionych substancji jest szkodliwy i może być przyczyną wielu niebezpiecznych schorzeń.
Czym są wolne rodniki?
Wolne rodniki to cząsteczki zawierające niesparowany elektron, które dążą do pozyskania brakującego elektronu poprzez przyłączenie się do sąsiadującej cząsteczki. Odbywa się to dzięki utlenieniu tej cząsteczki, co prowadzi do uszkodzenia komórek.
Źródła wolnych rodników:
- zanieczyszczenia środowiska,
- palenie tytoniu,
- spożywanie nadmiernej ilości alkoholu,
- promieniowanie rentgenowskie i gamma,
- nieprawidłowa dieta obfitująca w cukier prosty, kwasy tłuszczowe typu trans, peklowane mięsa oraz wszelkiego rodzaju wysokoprzetworzone produkty,
- nadmierna aktywność fizyczna,
- życie w stresie,
- krótki sen i wypoczynek.
Skutki działania wolnych rodników to m.in.: choroby nowotworowe, zaburzenia układu hormonalnego, starzenie się organizmu, choroby neurodegeneracyjne (choroba Parkinsona, choroba Alzheimera), choroby układu oddechowego, choroby sercowo-naczyniowe (które mogą prowadzić do zawału mięśnia sercowego, a także do miażdżycy poprzez uszkodzenie naczyń krwionośnych i utlenianie lipidów).
Obejrzyj webinar: Regeneracja kluczem do sukcesu
Antyoksydanty
Antyoksydanty to substancje o pochodzeniu naturalnym, wykazujące działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Naturalnie występują w organizmie człowieka oraz w żywności dostarczanej wraz z codzienną dietą.
Naturalne mechanizmy (endogenne) wspomagania działań antyoksydacyjnych to:
- enzymy: katalaza, dysmutaza, peroksydaza glutationowa, reduktaza glutationowa,
- glutation.
Egzogenne mechanizmy wspomagania działań antyoksydacyjnych znajdujące się w składnikach żywności:
- witamina E (oleje roślinne, orzechy i nasiona),
- beta-karoteny (marchew, pomidor, papryka czerwona, masło),
- witamina A (żółtko jaja kurzego, wątróbka, masło, marchew, papryka czerwona),
- polifenole (zielone, czerwone, pomarańczowe owoce i warzywa),
- witamina C (owoce cytrusowe, dzika róża, aronia, natka pietruszki),
- składniki mineralne, takie jak: selen, cynk (orzechy brazylijskie, drożdże, brokuły, warzywa kapustne),
- kurkumina (kurkuma),
- resweratrol (czerwone wino wytrawne),
- koenzym Q10 (łosoś, kurczak, brokuły, oleje roślinne, orzechy).
Bez wątpienia każda osoba jest codziennie narażona na szkodliwe działanie związków utleniających, dlatego substancje antyoksydacyjne powinny być elementem diety. Sięgaj po nie, a stres oksydacyjny nie będzie twoim zmartwieniem.
JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
Autor
Jagoda Kłębek
Powszechnie stres oksydacyjny uznawany jest za jedną z chorób cywilizacyjnych XXI wieku. Pojawia się on w momencie, gdy równowaga między antyoksydantami a utleniaczami zostaje zachwiana.
Stres oksydacyjny to sytuacja, w której w naszym organizmie brakuje równowagi pomiędzy wolnymi rodnikami tlenowymi a substancjami, które naturalnie je zwalczają. Naturalne elementy tego stresu występują w organizmie i są niezbędne do zachowania niektórych procesów biochemicznych, np. takich jak niszczenie uszkodzonych lub starych komórek. Wolne rodniki są nam niezbędne do życia – zwłaszcza w walce z patogenami, które każdego dnia dostarczamy do naszego ustroju. Jednak nadmiar utlenionych substancji jest szkodliwy i może być przyczyną wielu niebezpiecznych schorzeń.
Czym są wolne rodniki?
Wolne rodniki to cząsteczki zawierające niesparowany elektron, które dążą do pozyskania brakującego elektronu poprzez przyłączenie się do sąsiadującej cząsteczki. Odbywa się to dzięki utlenieniu tej cząsteczki, co prowadzi do uszkodzenia komórek.
Źródła wolnych rodników:
- zanieczyszczenia środowiska,
- palenie tytoniu,
- spożywanie nadmiernej ilości alkoholu,
- promieniowanie rentgenowskie i gamma,
- nieprawidłowa dieta obfitująca w cukier prosty, kwasy tłuszczowe typu trans, peklowane mięsa oraz wszelkiego rodzaju wysokoprzetworzone produkty,
- nadmierna aktywność fizyczna,
- życie w stresie,
- krótki sen i wypoczynek.
Skutki działania wolnych rodników to m.in.: choroby nowotworowe, zaburzenia układu hormonalnego, starzenie się organizmu, choroby neurodegeneracyjne (choroba Parkinsona, choroba Alzheimera), choroby układu oddechowego, choroby sercowo-naczyniowe (które mogą prowadzić do zawału mięśnia sercowego, a także do miażdżycy poprzez uszkodzenie naczyń krwionośnych i utlenianie lipidów).
Obejrzyj webinar: Regeneracja kluczem do sukcesu
Antyoksydanty
Antyoksydanty to substancje o pochodzeniu naturalnym, wykazujące działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Naturalnie występują w organizmie człowieka oraz w żywności dostarczanej wraz z codzienną dietą.
Naturalne mechanizmy (endogenne) wspomagania działań antyoksydacyjnych to:
- enzymy: katalaza, dysmutaza, peroksydaza glutationowa, reduktaza glutationowa,
- glutation.
Egzogenne mechanizmy wspomagania działań antyoksydacyjnych znajdujące się w składnikach żywności:
- witamina E (oleje roślinne, orzechy i nasiona),
- beta-karoteny (marchew, pomidor, papryka czerwona, masło),
- witamina A (żółtko jaja kurzego, wątróbka, masło, marchew, papryka czerwona),
- polifenole (zielone, czerwone, pomarańczowe owoce i warzywa),
- witamina C (owoce cytrusowe, dzika róża, aronia, natka pietruszki),
- składniki mineralne, takie jak: selen, cynk (orzechy brazylijskie, drożdże, brokuły, warzywa kapustne),
- kurkumina (kurkuma),
- resweratrol (czerwone wino wytrawne),
- koenzym Q10 (łosoś, kurczak, brokuły, oleje roślinne, orzechy).
Bez wątpienia każda osoba jest codziennie narażona na szkodliwe działanie związków utleniających, dlatego substancje antyoksydacyjne powinny być elementem diety. Sięgaj po nie, a stres oksydacyjny nie będzie twoim zmartwieniem.
JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Kawa rozpuszczalna – pić czy nie pić?
Kawa rozpuszczalna przez większość z nas nie jest uznawana za wysokiej jakości produkt spożywczy. Jej smak, sposób pozyskania, a także szybki proces parzenia nie wiąże się w żaden sposób z tradycyjnym rytuałem przygotowywania porannej kawy ziarnistej….
WIĘCEJ >Tapioka – dlaczego warto po nią sięgać?
Tapioka to często nieznany, a także niedoceniany produkt spożywczy. Mimo wielu wartości odżywczych dla wielu wciąż pozostaje tajemnicą. Tymczasem okazuje się, że może stanowić doskonały element naszej codziennej diety. Tapioka to rodzaj kaszy, którą wytwarza…
WIĘCEJ >Antyoksydanty – gdzie ich szukać?
Antyoksydanty naturalnie występują w licznych produktach i odgrywają ważną rolę w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia wielu chorób. Sprawdź, dlaczego twoja dieta powinna je zawierać. Antyoksydanty, inaczej antyutleniacze lub przeciwutleniacze, są to związki usuwające z organizmu nadmiar…
WIĘCEJ >Jak kupować mięso i jego wyroby? Sprawdź, na co zwracać uwagę
Mięso powinno pochodzić z dobrych źródeł. Najlepsze jest to ze zwierząt dziko żyjących, ekologiczne, organiczne, od zwierząt pasących się na łąkach, które nie były karmione paszami GMO i antybiotykami. Jeśli jednak nie mamy dostępu do…
WIĘCEJ >