fbpx
Szukaj
open close

Stan zapalny – i co dalej?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
stan zapalny

Stan zapalny to czynnik obronny uruchamiany w naszym organizmie w celu szybkiego wyleczenia. To naturalna i pożądana sytuacja, która mobilizuje układ odpornościowy do reakcji w danym miejscu. Stan zapalny to czynnik rozpoczynający naszą walkę z czymś, co nas atakuje. Czyli wprowadza on chaos, a jak wiemy – organizm lubi równowagę.  

Możemy wyróżnić stan zapalny ostry i przewlekły. Ten pierwszy dzieje się tu i teraz, często trzeba przy nim wspomagać organizm, aby szybciej wrócił do zdrowia. Nagły ostry stan zapalny to podwyższona temperatura, uczucie gorąca, zaczerwienienie i ból. Objawy te dość szybko mijają, a powrót do normalnego funkcjonowania nie zajmuje wiele czasu.

Niebezpieczny dla zdrowia jest przewlekły stan zapalny, który przybiera ukrytą formę i długo nie daje żadnych symptomów lub ich charakter nie jest jednoznaczny. Może dawać dyskretne objawy, np. utrata masy ciała, ból, ogólne zmęczenie, ból mięśni. Przewlekły stan zapalny może się toczyć skrycie przez wiele lat i długo nie dawać o sobie znać. To właśnie dlatego jest tak groźny. Uznaje się go za przyczynę wielu chorób, które dają charakterystyczne objawy po wielu latach, gdy są już na bardzo zaawansowanym poziomie. Możemy wymienić tutaj takie choroby, jak: parkinson, alzheimer, nowotwory, cukrzyca. Za chroniczny stan zapalny odpowiedzialne są takie czynniki, jak: stres, zanieczyszczenie środowiska, stosowanie używek, nadużywanie leków oraz dieta.

Jak rozpoznać stan zapalny?

W celu wykrycia stanu zapalnego wykonuje się badania krwi. Podstawowe badania to CRP i OB. Do bardziej specjalistycznych należą oznaczenia niektórych interleukin i innych przekaźników (IL-1, IL-12, TNF-α) oraz badanie poziomu homocysteiny.

Co jest ważne?

W pierwszej kolejności trzeba znaleźć przyczynę i ustalić skuteczną strategię, aby ją usunąć. Tutaj bardzo przydatna jest diagnostyka laboratoryjna i wizyta u lekarza specjalisty.

Podczas pracy z podopiecznymi zauważyłam u nich wspólny mianownik – większość osób borykających się ze stanem zapalnym miała mniejsze lub większe problemy z układem pokarmowym (m.in. refluks, stany zapalne błon śluzowych, zespół jelita drażliwego, dysbiozę itp.). Aby wspomóc walkę ze stanem zapalnym należy wprowadzić działania przywracające fizjologiczne funkcjonowanie całego przewodu pokarmowego. Ważna jest praca żołądka, trzustki, wątroby, a przede wszystkim jelit.

W tym kontekście duże znaczenie mają probiotyki i dieta wspomagająca mikrobiotę. Probiotyki zawierają różne szczepy bakterii jelitowych, naturalnie występujących w naszym przewodzie pokarmowym. Prawidłowy skład naszej mikroflory jelitowej ma duże znaczenie dla odporności organizmu i chroni nas przed chorobami. Szczep Lactobacillus plantarum ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy, zmniejsza stężenia interleukin zapalnych (IL-1) i zwiększa stężenia tych, które tłumią stan zapalny (jak IL-10). Natomiast Bifidobacterium oraz Lactobacillus łagodzą stan zapalny w chorobach zapalnych przewodu pokarmowego.

Co warto wprowadzić do codziennego jadłospisu?

Te produkty pomogą ci, jeśli borykasz się ze stanem zapalnym:

  • Zdrowe tłuszcze – np. oliwa z oliwek, olej z wiesiołka, ogórecznika, czarnuszki, a przede wszystkim olej lniany, który jest również źródłem kwasów omega-3. Zdrowe tłuszcze znajdziemy również w rybach, a najbezpieczniejszą formą przyjmowania jest suplementacja tranu z certyfikatem czystości.
  • Błonnik pokarmowy – wspomaga oczyszczanie jelit i karmi mikrobiom.
  • Pyłek pszczeli – to skarbnica witamin, takich jak A, B, E i P. Ze względu na to często jest stosowany jako odżywka, która wyrównuje poziom witamin i minerałów.
  • Aloes – jest zabójczy dla patogenów. Zawarte w liściach substancje czynne ograniczają rozwój chorobotwórczych bakterii. Mogą również dezaktywować wirusy. Aloes korzystnie wpływa na skład mikroflory przewodu pokarmowego, eliminuje chorobotwórcze mikroorganizmy i pobudza rozwój pożądanych szczepów bakterii probiotycznych.
  • Kakao – dzięki naturalnym polifenolom zmniejsza stan zapalny w naczyniach i sercu, co chroni przed zawałem.
  • Warzywa – kapusta, kalafior, brukselka, brokuł, cebula.
  • Owoce – granat, ananas, grejpfrut, owoce leśne (szczególnie jagody).
  • Kurkumina – to składnik żółtej kurkumy; jest silnym antyoksydantem, działa przeciwzapalnie, chroni przed rozwojem licznych chorób, a nawet ma właściwości zabójcze dla komórek raka.
  • Papryka chili – przyspiesza metabolizm, a ponadto jej dodatek zmniejsza też stan zapalny.
  • Bazylia, pietruszka, szałwia, kardamon, czosnek, goździki, cynamon cejloński, imbir, szafran, gałka muszkatołowa, rozmaryn, lukrecja – to obowiązkowe składniki twojej diety.
  • Zielona herbata – jest źródłem antyoksydantów. Polecam sproszkowaną zieloną herbatę matcha.

Profilaktyczne działanie przeciwzapalne nie musi oznaczać zakupu suplementów. Jeżeli zadbasz o podaż powyższych produktów w swojej diecie, w naturalny sposób wspomożesz organizm.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Berdys

Stan zapalny to czynnik obronny uruchamiany w naszym organizmie w celu szybkiego wyleczenia. To naturalna i pożądana sytuacja, która mobilizuje układ odpornościowy do reakcji w danym miejscu. Stan zapalny to czynnik rozpoczynający naszą walkę z czymś, co nas atakuje. Czyli wprowadza on chaos, a jak wiemy – organizm lubi równowagę.  

Możemy wyróżnić stan zapalny ostry i przewlekły. Ten pierwszy dzieje się tu i teraz, często trzeba przy nim wspomagać organizm, aby szybciej wrócił do zdrowia. Nagły ostry stan zapalny to podwyższona temperatura, uczucie gorąca, zaczerwienienie i ból. Objawy te dość szybko mijają, a powrót do normalnego funkcjonowania nie zajmuje wiele czasu.

Niebezpieczny dla zdrowia jest przewlekły stan zapalny, który przybiera ukrytą formę i długo nie daje żadnych symptomów lub ich charakter nie jest jednoznaczny. Może dawać dyskretne objawy, np. utrata masy ciała, ból, ogólne zmęczenie, ból mięśni. Przewlekły stan zapalny może się toczyć skrycie przez wiele lat i długo nie dawać o sobie znać. To właśnie dlatego jest tak groźny. Uznaje się go za przyczynę wielu chorób, które dają charakterystyczne objawy po wielu latach, gdy są już na bardzo zaawansowanym poziomie. Możemy wymienić tutaj takie choroby, jak: parkinson, alzheimer, nowotwory, cukrzyca. Za chroniczny stan zapalny odpowiedzialne są takie czynniki, jak: stres, zanieczyszczenie środowiska, stosowanie używek, nadużywanie leków oraz dieta.

Jak rozpoznać stan zapalny?

W celu wykrycia stanu zapalnego wykonuje się badania krwi. Podstawowe badania to CRP i OB. Do bardziej specjalistycznych należą oznaczenia niektórych interleukin i innych przekaźników (IL-1, IL-12, TNF-α) oraz badanie poziomu homocysteiny.

Co jest ważne?

W pierwszej kolejności trzeba znaleźć przyczynę i ustalić skuteczną strategię, aby ją usunąć. Tutaj bardzo przydatna jest diagnostyka laboratoryjna i wizyta u lekarza specjalisty.

Podczas pracy z podopiecznymi zauważyłam u nich wspólny mianownik – większość osób borykających się ze stanem zapalnym miała mniejsze lub większe problemy z układem pokarmowym (m.in. refluks, stany zapalne błon śluzowych, zespół jelita drażliwego, dysbiozę itp.). Aby wspomóc walkę ze stanem zapalnym należy wprowadzić działania przywracające fizjologiczne funkcjonowanie całego przewodu pokarmowego. Ważna jest praca żołądka, trzustki, wątroby, a przede wszystkim jelit.

W tym kontekście duże znaczenie mają probiotyki i dieta wspomagająca mikrobiotę. Probiotyki zawierają różne szczepy bakterii jelitowych, naturalnie występujących w naszym przewodzie pokarmowym. Prawidłowy skład naszej mikroflory jelitowej ma duże znaczenie dla odporności organizmu i chroni nas przed chorobami. Szczep Lactobacillus plantarum ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy, zmniejsza stężenia interleukin zapalnych (IL-1) i zwiększa stężenia tych, które tłumią stan zapalny (jak IL-10). Natomiast Bifidobacterium oraz Lactobacillus łagodzą stan zapalny w chorobach zapalnych przewodu pokarmowego.

Co warto wprowadzić do codziennego jadłospisu?

Te produkty pomogą ci, jeśli borykasz się ze stanem zapalnym:

  • Zdrowe tłuszcze – np. oliwa z oliwek, olej z wiesiołka, ogórecznika, czarnuszki, a przede wszystkim olej lniany, który jest również źródłem kwasów omega-3. Zdrowe tłuszcze znajdziemy również w rybach, a najbezpieczniejszą formą przyjmowania jest suplementacja tranu z certyfikatem czystości.
  • Błonnik pokarmowy – wspomaga oczyszczanie jelit i karmi mikrobiom.
  • Pyłek pszczeli – to skarbnica witamin, takich jak A, B, E i P. Ze względu na to często jest stosowany jako odżywka, która wyrównuje poziom witamin i minerałów.
  • Aloes – jest zabójczy dla patogenów. Zawarte w liściach substancje czynne ograniczają rozwój chorobotwórczych bakterii. Mogą również dezaktywować wirusy. Aloes korzystnie wpływa na skład mikroflory przewodu pokarmowego, eliminuje chorobotwórcze mikroorganizmy i pobudza rozwój pożądanych szczepów bakterii probiotycznych.
  • Kakao – dzięki naturalnym polifenolom zmniejsza stan zapalny w naczyniach i sercu, co chroni przed zawałem.
  • Warzywa – kapusta, kalafior, brukselka, brokuł, cebula.
  • Owoce – granat, ananas, grejpfrut, owoce leśne (szczególnie jagody).
  • Kurkumina – to składnik żółtej kurkumy; jest silnym antyoksydantem, działa przeciwzapalnie, chroni przed rozwojem licznych chorób, a nawet ma właściwości zabójcze dla komórek raka.
  • Papryka chili – przyspiesza metabolizm, a ponadto jej dodatek zmniejsza też stan zapalny.
  • Bazylia, pietruszka, szałwia, kardamon, czosnek, goździki, cynamon cejloński, imbir, szafran, gałka muszkatołowa, rozmaryn, lukrecja – to obowiązkowe składniki twojej diety.
  • Zielona herbata – jest źródłem antyoksydantów. Polecam sproszkowaną zieloną herbatę matcha.

Profilaktyczne działanie przeciwzapalne nie musi oznaczać zakupu suplementów. Jeżeli zadbasz o podaż powyższych produktów w swojej diecie, w naturalny sposób wspomożesz organizm.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Kamila Berdys
28 stycznia 2021

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (colitis ulcerosa, WZJG) to choroba, w której proces zapalny obejmuje błonę śluzową i podśluzową jelita grubego. Proces ten zajmuje około 50% odbytnicy i 20% całego jelita grubego. WZJG najczęściej przebiega w…

WIĘCEJ >

Bez tego droga do zdrowia będzie trudniejsza!

Droga do zdrowia bywa kręta, ale już na jej początku duże znaczenie mają trzy elementy – zrozumienie, cierpliwość i wytrwałość. Sprawdź, dlatego jest to tak istotne. Zrozumienie Miałam pacjentkę, które przyszła do mnie na jednorazową…

WIĘCEJ >
niestrawność

10 sposobów na niestrawność

Niestrawność, czyli dyspepsja, objawia się różnymi nieprzyjemnymi dolegliwościami ze strony układu trawienia. Skutecznie potrafi popsuć jakość codziennego życia. Sprawdź, skąd się bierze niestrawność i jak się z nią uporać. Objawy Osoby borykające się z niestrawnością…

WIĘCEJ >
zgaga, refluks

Zgaga – jak sobie pomóc? 5 rad dla zdrowia

Męczy cię zgaga? Sprawdź, co może być jej przyczyną i jak sobie z nią poradzić. Zgaga to uczucie palenia w klatce piersiowej świadczące o zaburzeniach układu pokarmowego. Jej przyczyną może być przepuklina rozworu przełyku, niestrawność…

WIĘCEJ >