Gotowanie z amatorami to dla naszego mistrza kuchni sama przyjemność. Motto naszej Szkoły Gotowania brzmi: „Gotowanie to jedna wielka zabawa”. Zobaczcie, jak bawił się nasz praktykant Przemek podczas przygotowywania sosu vinaigrette.
Składniki (na około 1 litr sosu):
- 500 ml oliwy z oliwek
- 100 g słoika musztardy sarepskiej
- kilka ząbków obranego czosnku
- 1/2 łyżki soli
- 1/4 łyżki pieprzu ziołowego (jeśli zwykłego pieprzu, to trochę mniej)
- 1 łyżka miodu
- kieliszek octu jabłkowego (50 ml)
- 1/2 pęczku koperku
- 1/2 pęczku pietruszki
- szklanka przegotowanej wystudzonej wody
Wykonanie:
- Obieramy czosnek z łupin.
- Pietruszkę i koperek lekko siekamy/kroimy.
- Oliwę wlewamy do naczynia, w którym będziemy miksować.
- Dodajemy musztardę, miód, ocet jabłkowy i czosnek.
- Lekko solimy i pieprzymy.
- Zaczynamy miksować.
- Blendujemy około 30 sekund.
- Cały czas miksując, dolewamy wodę.
Uwagi:
- Po co pietruszkę i koperek lekko siekamy/kroimy? Żeby blender się nie męczył i aby łodygi nie owijały się wokół nożyka. Ciężko jest je później usunąć, a i skaleczyć się jest łatwo.
- Co nam daje dolanie wody? Wbrew pozorom sos zamiast robić się rzadszy, zacznie gęstnieć.
Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:
Autor
Paweł Jackowski
Gotowanie z amatorami to dla naszego mistrza kuchni sama przyjemność. Motto naszej Szkoły Gotowania brzmi: „Gotowanie to jedna wielka zabawa”. Zobaczcie, jak bawił się nasz praktykant Przemek podczas przygotowywania sosu vinaigrette.
Składniki (na około 1 litr sosu):
- 500 ml oliwy z oliwek
- 100 g słoika musztardy sarepskiej
- kilka ząbków obranego czosnku
- 1/2 łyżki soli
- 1/4 łyżki pieprzu ziołowego (jeśli zwykłego pieprzu, to trochę mniej)
- 1 łyżka miodu
- kieliszek octu jabłkowego (50 ml)
- 1/2 pęczku koperku
- 1/2 pęczku pietruszki
- szklanka przegotowanej wystudzonej wody
Wykonanie:
- Obieramy czosnek z łupin.
- Pietruszkę i koperek lekko siekamy/kroimy.
- Oliwę wlewamy do naczynia, w którym będziemy miksować.
- Dodajemy musztardę, miód, ocet jabłkowy i czosnek.
- Lekko solimy i pieprzymy.
- Zaczynamy miksować.
- Blendujemy około 30 sekund.
- Cały czas miksując, dolewamy wodę.
Uwagi:
- Po co pietruszkę i koperek lekko siekamy/kroimy? Żeby blender się nie męczył i aby łodygi nie owijały się wokół nożyka. Ciężko jest je później usunąć, a i skaleczyć się jest łatwo.
- Co nam daje dolanie wody? Wbrew pozorom sos zamiast robić się rzadszy, zacznie gęstnieć.
Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Nóż karbowany – jak go używać?
Nóż karbowany może w ciekawy sposób odmienić nasze posiłki. Będą nie tylko pyszne, lecz także miłe dla oka. Po co używać takiego noża i do czego może się przydać? Sprawdź! Nóż karbowany ma wyprofilowany kształt….
WIĘCEJ >Jak zrobić ryż z kalafiora?
Ryż z kalafiora? A co to właściwie jest? Jak to przyrządzić? Zapraszamy na materiał kręcony prosto z Kuchni Ajwen. Jak zrobić „ryż” z kalafiora? Czas wykonania: około 30 minut Potrzebny sprzęt: blender (najlepiej z dodatkową…
WIĘCEJ >Jak zrobić domowy rosół?
Paweł Jackowski opowiada o tym, jak zrobić pyszny domowy rosół. Choć jest to jedna z najpopularniejszych zup, jej przygotowanie nie jest takie proste. Warto znać kilka trików, dzięki którym rosół uzyska odpowiedni smak i kolor….
WIĘCEJ >Jak pakować mięso do mrożenia?
Jak pakować mięso do mrożenia? Szef kuchni Paweł Jackowski pokazuje, jak to zrobić. Niby wydaje się to bardzo proste, ale warto wiedzieć, jako można to sobie ułatwić. Chcesz się nauczyć gotować? Sprawdź: Potrawy z ryb…
WIĘCEJ >