fbpx
logo
Szukaj
open close

Sól – czy należy się jej bać?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
sól

Solić czy nie solić? Jaka sól powinna gościć na naszym stole? Ile jej używać? Sprawdź odpowiedzi na te pytania.

Najczęściej słyszymy o tym, aby ograniczać spożywanie soli i nie stosować jej w nadmiarze. Rzadziej mówi się o tym, że korzystanie z niej ma również pozytywne strony. Przede wszystkim sól jest źródłem sodu, który pełni w organizmie wiele ważnych funkcji, m.in. bierze udział w gospodarce wodno-eletrolitowej czy w równowadze kwasowo-zasadowej, a także np. w wytwarzaniu kwasu solnego w żołądku. Sól jest też niezbędna do utrzymania siły i napięcia mięśni, a także do regulacji ciśnienia krwi.

Jaką sól wybrać?

W sklepach dostępnych jest wiele rodzajów soli: sól kuchenna jodowana, sól morska, himalajska czy kłodawska. Jaką w takim razie wybrać?

Najlepsza będzie sól nierafinowana, czyli taka, która nie jest oczyszczona chemicznie i nie zawiera substancji przeciwzbrylających. Warto sięgnąć po sól himalajską lub kłodawską – oprócz sodu zawierają też ok. 80 minerałów, m.in. magnez, cynk, miedź, siarkę, a nawet selen czy wapń. Choć ilość tych minerałów nie jest duża (ok. 2%), to mimo wszystko będzie to jednak lepszy wybór niż sól chemicznie oczyszczona.

Ile soli używać?

Zgodnie z zaleceniami dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 g. Te wytyczne mają związek z tym, że zarówno w Polsce, jak i na świecie występuje nadmierne spożycie soli. Należy jednak pamiętać, że tego typu sytuacja często wynika ze spożywania żywności przetworzonej czy gotowych produktów, takich jak np. wędliny, pieczywo czy produkty mleczne (np. sery podpuszczkowe).

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Natomiast jeśli przygotowujemy posiłki samodzielnie w domu, to możemy kontrolować ilość soli dodawanej do posiłków i zwykle jest jej znacznie mniej. Jeżeli jednak korzystamy z gotowych produktów, warto czytać ich skład i sprawdzać, jaka jest w nich zawartość soli. Poza tym pamiętajmy, że jeśli używamy soli himalajskiej czy kłodawskiej, to dostarczamy sobie też cennych minerałów.

Kiedy należy ograniczyć spożywanie soli?

W pewnych sytuacjach należy ograniczyć spożycie soli, czy stosować ją ostrożniej. Będzie to konieczne m.in. przy nadciśnieniu tętniczym. W tym przypadku spożywanie w ciągu dnia jednej łyżeczki soli himalajskiej czy kłodawskiej jest dopuszczalne, jednak pod warunkiem, że wyeliminowane są produkty przetworzone zawierające sól. Osoby borykające się z nadciśnieniem powinny też zwracać uwagę na ilość wypijanej wody.

Z soleniem powinny też uważać osoby, które mają obrzęki, bo spożycie soli może ten problem nasilać. Może, ale nie musi, ponieważ tego typu objawy mogą się pojawiać zarówno z powodu nadmiaru sodu, jak i jego niedoboru. W pierwszej kolejności należy więc znaleźć przyczynę pojawiania się obrzęków.

Sól na upały

Warto sięgać po sól zwłaszcza w czasie upałów. Sól zatrzymuje część wody w organizmie i wpływa na poprawę nawodnienia. Można ją wsypać do wody albo można przygotować naturalny izotonik. Wystarczy dodać do wody sok z cytryny, miód i szczyptę soli.

To może cię zainteresować:

Sprawdź jeszcze nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Joanna Zawadzka

Solić czy nie solić? Jaka sól powinna gościć na naszym stole? Ile jej używać? Sprawdź odpowiedzi na te pytania.

Najczęściej słyszymy o tym, aby ograniczać spożywanie soli i nie stosować jej w nadmiarze. Rzadziej mówi się o tym, że korzystanie z niej ma również pozytywne strony. Przede wszystkim sól jest źródłem sodu, który pełni w organizmie wiele ważnych funkcji, m.in. bierze udział w gospodarce wodno-eletrolitowej czy w równowadze kwasowo-zasadowej, a także np. w wytwarzaniu kwasu solnego w żołądku. Sól jest też niezbędna do utrzymania siły i napięcia mięśni, a także do regulacji ciśnienia krwi.

Jaką sól wybrać?

W sklepach dostępnych jest wiele rodzajów soli: sól kuchenna jodowana, sól morska, himalajska czy kłodawska. Jaką w takim razie wybrać?

Najlepsza będzie sól nierafinowana, czyli taka, która nie jest oczyszczona chemicznie i nie zawiera substancji przeciwzbrylających. Warto sięgnąć po sól himalajską lub kłodawską – oprócz sodu zawierają też ok. 80 minerałów, m.in. magnez, cynk, miedź, siarkę, a nawet selen czy wapń. Choć ilość tych minerałów nie jest duża (ok. 2%), to mimo wszystko będzie to jednak lepszy wybór niż sól chemicznie oczyszczona.

Ile soli używać?

Zgodnie z zaleceniami dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 g. Te wytyczne mają związek z tym, że zarówno w Polsce, jak i na świecie występuje nadmierne spożycie soli. Należy jednak pamiętać, że tego typu sytuacja często wynika ze spożywania żywności przetworzonej czy gotowych produktów, takich jak np. wędliny, pieczywo czy produkty mleczne (np. sery podpuszczkowe).

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Natomiast jeśli przygotowujemy posiłki samodzielnie w domu, to możemy kontrolować ilość soli dodawanej do posiłków i zwykle jest jej znacznie mniej. Jeżeli jednak korzystamy z gotowych produktów, warto czytać ich skład i sprawdzać, jaka jest w nich zawartość soli. Poza tym pamiętajmy, że jeśli używamy soli himalajskiej czy kłodawskiej, to dostarczamy sobie też cennych minerałów.

Kiedy należy ograniczyć spożywanie soli?

W pewnych sytuacjach należy ograniczyć spożycie soli, czy stosować ją ostrożniej. Będzie to konieczne m.in. przy nadciśnieniu tętniczym. W tym przypadku spożywanie w ciągu dnia jednej łyżeczki soli himalajskiej czy kłodawskiej jest dopuszczalne, jednak pod warunkiem, że wyeliminowane są produkty przetworzone zawierające sól. Osoby borykające się z nadciśnieniem powinny też zwracać uwagę na ilość wypijanej wody.

Z soleniem powinny też uważać osoby, które mają obrzęki, bo spożycie soli może ten problem nasilać. Może, ale nie musi, ponieważ tego typu objawy mogą się pojawiać zarówno z powodu nadmiaru sodu, jak i jego niedoboru. W pierwszej kolejności należy więc znaleźć przyczynę pojawiania się obrzęków.

Sól na upały

Warto sięgać po sól zwłaszcza w czasie upałów. Sól zatrzymuje część wody w organizmie i wpływa na poprawę nawodnienia. Można ją wsypać do wody albo można przygotować naturalny izotonik. Wystarczy dodać do wody sok z cytryny, miód i szczyptę soli.

To może cię zainteresować:

Sprawdź jeszcze nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Joanna Zawadzka
18 lipca 2019

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Problemy z koncentracją – 6 możliwych przyczyn

Częste problemy z koncentracją potrafią skutecznie utrudniać codzienne funkcjonowanie. Z czego mogą one wynikać? Sprawdź! Problemy z koncentracją – przyczyny 1. Przemęczenie Kłopoty z koncentracją mogą wynikać z przemęczenia. Jeśli niedosypiamy, za dużo pracujemy, nie…

WIĘCEJ >
śniadanie białkowo-tłuszczowe

Śniadanie białkowo-tłuszczowe – co warto wiedzieć?

Sprawdź, jak powinno wyglądać śniadanie białkowo-tłuszczowe i dlaczego warto zaczynać dzień właśnie w ten sposób. Śniadanie białkowo-tłuszczowe powinno składać się z białka, tłuszczu i warzyw. Taki posiłek może zawierać np. jajka, mięso lub rybę z…

WIĘCEJ >
wzmacnianie odporności czosnek

Wzmacnianie odporności: Dieta

Wzmacnianie odporności to temat złożony. Będziemy o nim mówić w kilku artykułach. W pierwszym z nich omówimy, jakie znaczenie dla naszego układu odpornościowego ma odpowiednia dieta. Dieta wzmacniająca odporność powinna być jak najbardziej naturalna, a…

WIĘCEJ >

Czy warto jeść buraki? (przepis na zakwas)

Sezon na buraki trwa cały rok, bo odpowiednio przechowywane mogą spokojnie przetrwać całą jesień i zimę. Ponadto są to warzywa lokalne – z naszej strefy klimatycznej i bez problemu można je dostać w sklepie. A…

WIĘCEJ >