Soki owocowe to jedne z najczęściej wybieranych napojów, zwłaszcza przez dzieci. Większość osób uznaje je za zdrowe zamienniki kolorowych napojów gazowanych i źródło cennych witamin oraz składników mineralnych. Czy faktycznie soki są takie zdrowe? Sprawdźmy, co się w nich kryje.
Jak w przypadku innych produktów spożywczych, podstawą przy wybieraniu soku jest czytanie etykiety na opakowaniu. Jeżeli sok zawiera niewielkie ilości dodanego cukru (określonej w stosownym rozporządzeniu), to producent nie ma obowiązku umieszczania takiej informacji na etykiecie. Soki w kartonach zazwyczaj powstają z soku zagęszczonego w wyniku zaawansowanych procesów technologicznych, co wpływa na jakość tego produktu. Czasem można spotkać się z takim, który jest wynikiem częściowego zagęszczania soku. Niejednokrotnie w produkcji soków wykorzystuje się dodatek żelatyny, bentonitu oraz zolu krzemionkowego. Zagęszczanie prowadzi również do usunięcia cennych witamin i enzymów w owocach, przez co producenci uzupełniają je w postaci syntetycznych witamin oraz składników mineralnych.
Świeżo wyciskany sok
Świeżo wyciskany, 100-procentowy sok, mimo że zachowuje aktywne witaminy i enzymy, nie jest najlepszym wyborem ze względu na wysoką zawartość fruktozy (jedna szklanka soku pomarańczowego zawiera równowartość 10 kostek cukru). W owocach ten sam sok występuje w towarzystwie błonnika, który spowalnia wchłanianie cukru w jelitach. Dzięki temu minimalizuje się wiele negatywnych skutków jego spożycia. Ponadto za świeżo wyciskany sok możemy uznać ten, który samodzielnie przygotowaliśmy w domu i który spożyliśmy maksymalnie pół godziny po wyciśnięciu (tylko tyle czasu zawarte w nim enzymy są aktywne). Poza tym przygotowywanie soków w ten sposób nie jest ekonomiczne. Na przykład do przyrządzenia szklanki soku pomarańczowego potrzebujemy około sześciu–siedmiu pomarańczy, co z czasem może stać się dość uciążliwe dla naszego portfela.
Soki owocowe jednodniowe
Soki jednodniowe, niepasteryzowane, które opisane są jako „świeżo wyciskane”, wydają się być mniejszym złem. Warto sięgać po te w szklanych opakowaniach. Ponadto dość często spotykane są również soki w kartonach z tzw. zaworem. Powstały one z pasteryzowanych owoców i nie są skutkiem odtworzenia koncentratu. Jednak zdecydowanie lepiej zjeść pojedynczy, świeży owoc, który dostarczy mniejszych ilości fruktozy. Zjedzenie go w połączeniu z produktem tłuszczowym (np. orzechami) sprawi, że wyrzut insuliny będzie przebiegał znacznie wolniej.
Obejrzyj film: Fruktoza – cukier gorszy od cukru
Nektar i napój
Warto zdawać sobie sprawę z tego, że sok nie jest tym samym co nektar i napój. Sok zawiera 100 procent wsadu owocowego, z jednym naturalnym cukrem pochodzącym z owoców. Jest wyciskany bezpośrednio z owoców lub otrzymywany z zagęszczonego soku owocowego. W nim nie znajdzie się wszelkich substancji dodatkowych w postaci barwników, aromatów i konserwantów. Inaczej jest w przypadku nektarów i napojów. Wsad owocowy w nektarach stanowi 25–99 procent. Nektar to nic innego jak rozcieńczony sok z wodą z dodatkiem cukru, ewentualnie kwasu cytrynowego. To produkt bez jakichkolwiek polepszaczy smaku. Z kolei napój zawiera 20–99 procent wsadu owocowego. W jego składzie znajduje się określona ilość soku, wody, cukru i kwasu cytrynowego, a także aromaty, barwniki i sztuczne konserwanty. Zdecydowanie najlepszą opcją jest stuprocentowy sok owocowy.
Soki owocowe nie dla wszystkich
Osoby zmagające się z insulinoopornością powinny zrezygnować ze spożycia nie tylko świeżych oraz suszonych owoców, lecz także z soków owocowych, które charakteryzują się wysoką zawartością fruktozy. Dowiedz się więcej na ten temat.
Pomimo bogactwa cennych witamin i składników mineralnych soków owocowych nie poleca się też dzieciom do pierwszego roku życia. Warto zacząć rozszerzać dietę najmłodszych od wprowadzania zwykłej, naturalnej wody pozbawionej wszelkich dodatków. Jest bezpieczna, zdrowa i skuteczna w kwestii prawidłowego nawodnienia. Smak słodki dostarczany w postaci soków owocowych łatwo przyzwyczai dzieci do sięgania po tego typu napoje.
Więcej na temat prawidłowego żywienia dzieci znajdziesz w e-booku „Dieta dziecka”.
Sprawdź nasze e-booki:
Autor
Jagoda Kłębek
Soki owocowe to jedne z najczęściej wybieranych napojów, zwłaszcza przez dzieci. Większość osób uznaje je za zdrowe zamienniki kolorowych napojów gazowanych i źródło cennych witamin oraz składników mineralnych. Czy faktycznie soki są takie zdrowe? Sprawdźmy, co się w nich kryje.
Jak w przypadku innych produktów spożywczych, podstawą przy wybieraniu soku jest czytanie etykiety na opakowaniu. Jeżeli sok zawiera niewielkie ilości dodanego cukru (określonej w stosownym rozporządzeniu), to producent nie ma obowiązku umieszczania takiej informacji na etykiecie. Soki w kartonach zazwyczaj powstają z soku zagęszczonego w wyniku zaawansowanych procesów technologicznych, co wpływa na jakość tego produktu. Czasem można spotkać się z takim, który jest wynikiem częściowego zagęszczania soku. Niejednokrotnie w produkcji soków wykorzystuje się dodatek żelatyny, bentonitu oraz zolu krzemionkowego. Zagęszczanie prowadzi również do usunięcia cennych witamin i enzymów w owocach, przez co producenci uzupełniają je w postaci syntetycznych witamin oraz składników mineralnych.
Świeżo wyciskany sok
Świeżo wyciskany, 100-procentowy sok, mimo że zachowuje aktywne witaminy i enzymy, nie jest najlepszym wyborem ze względu na wysoką zawartość fruktozy (jedna szklanka soku pomarańczowego zawiera równowartość 10 kostek cukru). W owocach ten sam sok występuje w towarzystwie błonnika, który spowalnia wchłanianie cukru w jelitach. Dzięki temu minimalizuje się wiele negatywnych skutków jego spożycia. Ponadto za świeżo wyciskany sok możemy uznać ten, który samodzielnie przygotowaliśmy w domu i który spożyliśmy maksymalnie pół godziny po wyciśnięciu (tylko tyle czasu zawarte w nim enzymy są aktywne). Poza tym przygotowywanie soków w ten sposób nie jest ekonomiczne. Na przykład do przyrządzenia szklanki soku pomarańczowego potrzebujemy około sześciu–siedmiu pomarańczy, co z czasem może stać się dość uciążliwe dla naszego portfela.
Soki owocowe jednodniowe
Soki jednodniowe, niepasteryzowane, które opisane są jako „świeżo wyciskane”, wydają się być mniejszym złem. Warto sięgać po te w szklanych opakowaniach. Ponadto dość często spotykane są również soki w kartonach z tzw. zaworem. Powstały one z pasteryzowanych owoców i nie są skutkiem odtworzenia koncentratu. Jednak zdecydowanie lepiej zjeść pojedynczy, świeży owoc, który dostarczy mniejszych ilości fruktozy. Zjedzenie go w połączeniu z produktem tłuszczowym (np. orzechami) sprawi, że wyrzut insuliny będzie przebiegał znacznie wolniej.
Obejrzyj film: Fruktoza – cukier gorszy od cukru
Nektar i napój
Warto zdawać sobie sprawę z tego, że sok nie jest tym samym co nektar i napój. Sok zawiera 100 procent wsadu owocowego, z jednym naturalnym cukrem pochodzącym z owoców. Jest wyciskany bezpośrednio z owoców lub otrzymywany z zagęszczonego soku owocowego. W nim nie znajdzie się wszelkich substancji dodatkowych w postaci barwników, aromatów i konserwantów. Inaczej jest w przypadku nektarów i napojów. Wsad owocowy w nektarach stanowi 25–99 procent. Nektar to nic innego jak rozcieńczony sok z wodą z dodatkiem cukru, ewentualnie kwasu cytrynowego. To produkt bez jakichkolwiek polepszaczy smaku. Z kolei napój zawiera 20–99 procent wsadu owocowego. W jego składzie znajduje się określona ilość soku, wody, cukru i kwasu cytrynowego, a także aromaty, barwniki i sztuczne konserwanty. Zdecydowanie najlepszą opcją jest stuprocentowy sok owocowy.
Soki owocowe nie dla wszystkich
Osoby zmagające się z insulinoopornością powinny zrezygnować ze spożycia nie tylko świeżych oraz suszonych owoców, lecz także z soków owocowych, które charakteryzują się wysoką zawartością fruktozy. Dowiedz się więcej na ten temat.
Pomimo bogactwa cennych witamin i składników mineralnych soków owocowych nie poleca się też dzieciom do pierwszego roku życia. Warto zacząć rozszerzać dietę najmłodszych od wprowadzania zwykłej, naturalnej wody pozbawionej wszelkich dodatków. Jest bezpieczna, zdrowa i skuteczna w kwestii prawidłowego nawodnienia. Smak słodki dostarczany w postaci soków owocowych łatwo przyzwyczai dzieci do sięgania po tego typu napoje.
Więcej na temat prawidłowego żywienia dzieci znajdziesz w e-booku „Dieta dziecka”.
Sprawdź nasze e-booki:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Kawa rozpuszczalna – pić czy nie pić?
Kawa rozpuszczalna przez większość z nas nie jest uznawana za wysokiej jakości produkt spożywczy. Jej smak, sposób pozyskania, a także szybki proces parzenia nie wiąże się w żaden sposób z tradycyjnym rytuałem przygotowywania porannej kawy ziarnistej….
WIĘCEJ >Gluten – co warto o nim wiedzieć?
Gluten to jeden z najbardziej demonizowanych składników żywności. Coraz więcej osób wystrzega się sięgania po produkty z jego zawartością. Czy słusznie? Kto nie powinien spożywać glutenu i czym on w ogóle jest? Gluten to białko…
WIĘCEJ >Zatrzymywanie wody w organizmie
Zatrzymywanie wody w organizmie to często efekt wielu dolegliwości zdrowotnych. W niektórych przypadkach może pojawiać się wyłącznie przed miesiączką, a w innych może występować każdego dnia. Ważne, by znaleźć przyczynę tego problemu i zapobiegać jego…
WIĘCEJ >Orzechy – wszystko, co musisz wiedzieć
Jakie orzechy warto jeść? Jak je jeść? Po co i jak długo je moczyć? Czy można je prażyć i używać do pieczenia? To jedne z najczęstszych pytań, jakie pojawiają się w kontekście orzechów. Sprawdź, co…
WIĘCEJ >