![śmietana śmietana, nabiał](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2014/10/śmietana-1024x682.jpg)
![śmietana śmietana, nabiał](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2014/10/śmietana-1024x682.jpg)
Zachciało mi się kiedyś jagód z cukrem i śmietaną. Z moją manią zerkania na etykiety miałam problem znaleźć choć jedną śmietanę z „normalnym” składem. Co ona w sobie skrywa?
Oto jedna z nich. Zawiera skrobię modyfikowaną kukurydzianą i substancję zagęszczającą – mączkę chleba świętojańskiego. Gdzie te śmietany z dawnych lat?
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2019/06/1.jpg)
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2019/06/1.jpg)
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2019/06/1.jpg)
Spośród kilkunastu przejrzanych śmietan znalazłam tylko jedną, która przypominała tę z dzieciństwa. Zdziwiona jej normalnym składem napisałam nawet do producenta z pytaniem, co dodaje do swojego produktu, ponieważ na etykiecie poza słowem śmietana nie ma umieszczonego składu. Dostałam odpowiedź: „Nic nie dodajemy”. Ktoś wie co to za firma? A może macie swoje ulubione, fantastyczne „składy”?
Śmietany – co skrywają, co oznaczają zwroty: termizowany, pasteryzowany, UHT, homogenizowany? Czego nie znajdziesz na etykiecie? Czy wiesz, że cząstki tłuszczu po homogenizacji stają się tak małe, że w postaci niezmienionej (niestrawionej) mogą samoistnie przenikać przez nabłonek jelitowy do krwi? To sytuacja nienaturalna, bo pominięty jest proces trawienia, a niestrawiony tłuszcz przenika do limfy. Mamy do czynienia z sytuacją adekwatną do przypadku „cieknącego jelita”, gdzie niestrawione do końca białka przenikają do krwi, stając się przyczyną ataku naszego układu immunologicznego na samego siebie (autoagresja).
Sprawdź jeszcze:
Autor
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2018/11/Iwona-Wierzbicka-avatar-ajwendieta-pl-150x150.jpg)
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2018/11/Iwona-Wierzbicka-avatar-ajwendieta-pl-150x150.jpg)
Iwona Wierzbicka
Zachciało mi się kiedyś jagód z cukrem i śmietaną. Z moją manią zerkania na etykiety miałam problem znaleźć choć jedną śmietanę z „normalnym” składem. Co ona w sobie skrywa?
Oto jedna z nich. Zawiera skrobię modyfikowaną kukurydzianą i substancję zagęszczającą – mączkę chleba świętojańskiego. Gdzie te śmietany z dawnych lat?
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2019/06/1.jpg)
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2019/06/1.jpg)
![](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2019/06/1.jpg)
Spośród kilkunastu przejrzanych śmietan znalazłam tylko jedną, która przypominała tę z dzieciństwa. Zdziwiona jej normalnym składem napisałam nawet do producenta z pytaniem, co dodaje do swojego produktu, ponieważ na etykiecie poza słowem śmietana nie ma umieszczonego składu. Dostałam odpowiedź: „Nic nie dodajemy”. Ktoś wie co to za firma? A może macie swoje ulubione, fantastyczne „składy”?
Śmietany – co skrywają, co oznaczają zwroty: termizowany, pasteryzowany, UHT, homogenizowany? Czego nie znajdziesz na etykiecie? Czy wiesz, że cząstki tłuszczu po homogenizacji stają się tak małe, że w postaci niezmienionej (niestrawionej) mogą samoistnie przenikać przez nabłonek jelitowy do krwi? To sytuacja nienaturalna, bo pominięty jest proces trawienia, a niestrawiony tłuszcz przenika do limfy. Mamy do czynienia z sytuacją adekwatną do przypadku „cieknącego jelita”, gdzie niestrawione do końca białka przenikają do krwi, stając się przyczyną ataku naszego układu immunologicznego na samego siebie (autoagresja).
Sprawdź jeszcze:
Autor
Tagi
Komentarzy: 3
Pozostaw komentarz
Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Węglowodany – czym są i gdzie ich szukać?
Węglowodany – każdy kiedyś słyszał to słowo. Gdy zapytamy pierwszą osobę z brzegu, co to jest, to odpowie, że to „coś z cukrem”. Związki te składają się z węgla, wodoru i tlenu, stąd mają taką…
WIĘCEJ >Jak kupić dobry olej?
Czym się kierować podczas zakupów, aby kupić dobry olej? Sprawdź, na co warto zwrócić uwagę. Jak wybrać dobry olej? To zależy do tego, do czego chcesz go użyć. Jeśli do smażenia, to wiele produktów nie…
WIĘCEJ >Bądź na TAK! Myśli przyciągają, jak być zdrowym
„Każdy z nas wibruje z pewną częstotliwością, która zależy od naszych myśli. Myśli radosne zwiększają częstotliwość wibracji, a strach ją obniża. Niskie częstotliwości przyciągają sytuacje, które wibrują podobnie. Energia tych sytuacji wchodzi w nasze pole…
WIĘCEJ >Dlaczego liczenie kalorii się nie sprawdza?
Na świecie jest kilka, kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt tysięcy diet. Większość jest nieskuteczna, a może inaczej – skuteczna, ale po prostu trudno na nich wytrwać. Często badania nad dietami wzajemnie się wykluczają, a autorzy kolejnych…
WIĘCEJ >
Jestem bardzo ciekawa co to za śmietana 🙂
i jaka w końcu jest ta śmietana naturalna?
Na pewno jest tego sporo 🙂 Z tych znanych marek Zott, ma czysty skład i producent zapewniał mnie pisemnie, ale zdecydowanie preferuję Klimeko, która nie jest homogenizowana ani zagęszczana http://www.klimeko.pl/pr1.html na FB, była dyskusja o śmietanach i podano wiele fajnych producentów: to jest przy poście 20.10.2014 na tablicy: https://www.facebook.com/Ajwen.Dietetyk.Trener.Personalny