Siemię lniane to małe, oleiste ziarenka lnu pospolitego, które mają brązową lub lekko złotawą barwę. Zaliczane są do tzw. superfoods, czyli do zdrowej żywności o cennych właściwościach prozdrowotnych. Po co i jak spożywać siemię lniane, by móc czerpać z niego korzyści dla zdrowia?
Na rynku dostępne jest siemię lniane brązowe i złociste, a także w postaci całych ziaren oraz zmielone.
Siemię lniane to bogactwo:
- błonnika pokarmowego,
- nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które działają przeciwzapalnie,
- steroli roślinnych będących silnymi antyoksydantami,
- aminokwasów, m.in.: lizyny, leucyny, tryptofanu, fenyloalaniny,
- składników mineralnych, takich jak: magnez, potas, wapń, mangan, miedź, cynk i selen,
- witamin – znajdziemy w nim kwas foliowy, witaminę C, witaminę E, witaminę K, niacynę (witamina B3) oraz inne witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6).
Siemię lniane świetnie sprawdza się jako kisiel lniany, a także jako posypka do kanapek, dodatek do sałatek, zup i innych potraw. To również często stosowany zamiennik jaj (jeżeli borykamy się z nietolerancją), np. do formowania kotletów i pulpetów.
Jak jeść?
Aby czerpać jak najwięcej korzyści z siemienia, należy je spożywać w postaci rozdrobnionej. Zmielone ziarna lnu wykazują największą przyswajalność. Obróbka termiczna i mielenie siemienia lnianego przyśpieszają proces utleniania się witamin. Z tego względu zaleca się mielenie ziaren tuż przed spożyciem (dlatego też lepiej nie kupować ich już w gotowej, zmielonej formie). Takie siemię można zalać ciepłą (nie wrzącą!) wodą i wypić.
Ziarna powinno się spożywać w postaci surowej, ponieważ obróbka termiczna przyczynia się do utraty walorów odżywczych. Ponadto zawarte w siemieniu lnianym kwasy tłuszczowe omega-3 mają wysoką reaktywność (łatwo się utleniają, jełczeją, psują oraz tworzą niebezpieczne wolne rodniki), dlatego nie powinno się go poddawać obróbce termicznej.
Smażenie na oleju lnianym czy pieczenie albo prażenie ziaren nie będzie dobrym pomysłem. Co więcej – można sobie w ten sposób zaszkodzić (np. prowadzi to do powstawania stanów zapalnych). Tego typu produkty spożywcze nie nadają się do obróbki termicznej i należy korzystać z nich na surowo.
Przeczytaj: Nasiona i pestki – sprawdź, jak powinno się je spożywać
Siemię lniane na problemy z jelitami
Siemię lniane korzystnie wpływa na jelita, m.in. pobudza je do lepszej pracy. Może się okazać receptą na problemy z wypróżnianiem. Substancje śluzowe obecne w siemieniu lnianym działają osłonowo na wewnętrzne ściany przewodu pokarmowego, a ponadto pochłaniają dużo wody i stymulują pasaż treści pokarmowej w jelitach. Z tego powodu, a także z uwagi na wysoką zawartość błonnika pokarmowego, siemię lniane jest doskonałym pomocnikiem w regulacji zaparć.
Systematyczne spożywanie siemienia lnianego działa przeciwzapalnie, więc będzie wspomagać proces leczenia chorób jelit, przy których taki stan bardzo często występuje.
Przy kłopotach z wypróżnianiem warto też przetestować kisiel z siemienia lnianego. Wystarczy zalać siemię lniane (w ziarnach lub zmielone) ciepłą wodą i odstawić na minimum 1 godzinę. Następnie trzeba wypić miksturę. Ziarna lnu w kontakcie z wodą pęcznieją i pokrywają się żelem, co pozwala im na przesuwanie treści pokarmowej aż do jelita grubego. Systematyczne picie siemienia lnianego ułatwia wypróżnianie i wpływa na jego regularność.
Osoby zmagające się z zespołem jelita drażliwego (IBS) powinny zachować szczególną ostrożność przy spożywaniu siemienia lnianego ze względu na nadwrażliwość jelit.
Olej lniany
Z nasion lnu zwyczajnego powstaje olej lniany. Ten dobrej jakości powinien w większości zawierać kwas alfa-linolenowy, który przekształca się w organizmie do DHA i EPA (kwasy omega-3), i ma udowodnione naukowo działanie prozdrowotne.
Olej lniany dobrej jakości ma działanie przeciwzapalne, wzmacnia odporność i układ krwionośny, ma pozytywny wpływ na układ hormonalny i skórę. Zawiera witaminy E i F.
Olej lniany (tłoczony na zimno) musi być przechowywany w ciemnej butelce w lodówce (to zapobiega utlenianiu się kwasów tłuszczowych omega-3). Zwróć na to uwagę podczas zakupów – olej ten nie powinien stać na półce, lecz w lodówce.
Najlepiej zużyć olej lniany w ciągu miesiąca, bo później zacznie tracić swoje właściwości. Ma on żółty kolor oraz lekko cierpki, orzechowy posmak. Powinien być spożywany tylko na zimno, może być dodatkiem do surówek, sałatek. Jak już zostało wspomniane, nie należy na nim smażyć.
Obejrzyj film na temat siemienia lnianego
Sprawdź nasze e-booki:
Autor
Kamila Berdys
Siemię lniane to małe, oleiste ziarenka lnu pospolitego, które mają brązową lub lekko złotawą barwę. Zaliczane są do tzw. superfoods, czyli do zdrowej żywności o cennych właściwościach prozdrowotnych. Po co i jak spożywać siemię lniane, by móc czerpać z niego korzyści dla zdrowia?
Na rynku dostępne jest siemię lniane brązowe i złociste, a także w postaci całych ziaren oraz zmielone.
Siemię lniane to bogactwo:
- błonnika pokarmowego,
- nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które działają przeciwzapalnie,
- steroli roślinnych będących silnymi antyoksydantami,
- aminokwasów, m.in.: lizyny, leucyny, tryptofanu, fenyloalaniny,
- składników mineralnych, takich jak: magnez, potas, wapń, mangan, miedź, cynk i selen,
- witamin – znajdziemy w nim kwas foliowy, witaminę C, witaminę E, witaminę K, niacynę (witamina B3) oraz inne witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6).
Siemię lniane świetnie sprawdza się jako kisiel lniany, a także jako posypka do kanapek, dodatek do sałatek, zup i innych potraw. To również często stosowany zamiennik jaj (jeżeli borykamy się z nietolerancją), np. do formowania kotletów i pulpetów.
Jak jeść?
Aby czerpać jak najwięcej korzyści z siemienia, należy je spożywać w postaci rozdrobnionej. Zmielone ziarna lnu wykazują największą przyswajalność. Obróbka termiczna i mielenie siemienia lnianego przyśpieszają proces utleniania się witamin. Z tego względu zaleca się mielenie ziaren tuż przed spożyciem (dlatego też lepiej nie kupować ich już w gotowej, zmielonej formie). Takie siemię można zalać ciepłą (nie wrzącą!) wodą i wypić.
Ziarna powinno się spożywać w postaci surowej, ponieważ obróbka termiczna przyczynia się do utraty walorów odżywczych. Ponadto zawarte w siemieniu lnianym kwasy tłuszczowe omega-3 mają wysoką reaktywność (łatwo się utleniają, jełczeją, psują oraz tworzą niebezpieczne wolne rodniki), dlatego nie powinno się go poddawać obróbce termicznej.
Smażenie na oleju lnianym czy pieczenie albo prażenie ziaren nie będzie dobrym pomysłem. Co więcej – można sobie w ten sposób zaszkodzić (np. prowadzi to do powstawania stanów zapalnych). Tego typu produkty spożywcze nie nadają się do obróbki termicznej i należy korzystać z nich na surowo.
Przeczytaj: Nasiona i pestki – sprawdź, jak powinno się je spożywać
Siemię lniane na problemy z jelitami
Siemię lniane korzystnie wpływa na jelita, m.in. pobudza je do lepszej pracy. Może się okazać receptą na problemy z wypróżnianiem. Substancje śluzowe obecne w siemieniu lnianym działają osłonowo na wewnętrzne ściany przewodu pokarmowego, a ponadto pochłaniają dużo wody i stymulują pasaż treści pokarmowej w jelitach. Z tego powodu, a także z uwagi na wysoką zawartość błonnika pokarmowego, siemię lniane jest doskonałym pomocnikiem w regulacji zaparć.
Systematyczne spożywanie siemienia lnianego działa przeciwzapalnie, więc będzie wspomagać proces leczenia chorób jelit, przy których taki stan bardzo często występuje.
Przy kłopotach z wypróżnianiem warto też przetestować kisiel z siemienia lnianego. Wystarczy zalać siemię lniane (w ziarnach lub zmielone) ciepłą wodą i odstawić na minimum 1 godzinę. Następnie trzeba wypić miksturę. Ziarna lnu w kontakcie z wodą pęcznieją i pokrywają się żelem, co pozwala im na przesuwanie treści pokarmowej aż do jelita grubego. Systematyczne picie siemienia lnianego ułatwia wypróżnianie i wpływa na jego regularność.
Osoby zmagające się z zespołem jelita drażliwego (IBS) powinny zachować szczególną ostrożność przy spożywaniu siemienia lnianego ze względu na nadwrażliwość jelit.
Olej lniany
Z nasion lnu zwyczajnego powstaje olej lniany. Ten dobrej jakości powinien w większości zawierać kwas alfa-linolenowy, który przekształca się w organizmie do DHA i EPA (kwasy omega-3), i ma udowodnione naukowo działanie prozdrowotne.
Olej lniany dobrej jakości ma działanie przeciwzapalne, wzmacnia odporność i układ krwionośny, ma pozytywny wpływ na układ hormonalny i skórę. Zawiera witaminy E i F.
Olej lniany (tłoczony na zimno) musi być przechowywany w ciemnej butelce w lodówce (to zapobiega utlenianiu się kwasów tłuszczowych omega-3). Zwróć na to uwagę podczas zakupów – olej ten nie powinien stać na półce, lecz w lodówce.
Najlepiej zużyć olej lniany w ciągu miesiąca, bo później zacznie tracić swoje właściwości. Ma on żółty kolor oraz lekko cierpki, orzechowy posmak. Powinien być spożywany tylko na zimno, może być dodatkiem do surówek, sałatek. Jak już zostało wspomniane, nie należy na nim smażyć.
Obejrzyj film na temat siemienia lnianego
Sprawdź nasze e-booki:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Dieta przeciwgrzybicza – sposób na Candidę
Candida albicans to drożdżaki obecne w organizmie każdego człowieka. Z reguły są niegroźne, pod warunkiem że jest zachowana prawidłowa flora bakteryjna układu pokarmowego. Problem się pojawia, gdy mamy do czynienia z przerostem Candidy. Dowiedz się, jak…
WIĘCEJ >Nasiona i pestki – sprawdź, jak powinno się je spożywać
Jakie nasiona i pestki warto jeść? Jak długo i po co trzeba je moczyć? Czy można prażyć słonecznik na patelni albo dodawać pestki dyni do pieczenia? Sprawdź, co trzeba o tym wszystkim wiedzieć. Nasiona i…
WIĘCEJ >Niezawodne sposoby na ból gardła
Niezawodne sposoby na ból gardła są na wyciągnięcie ręki. Wystarczy zajrzeć do kuchni albo domowej apteczki. Sprawdź, jak można złagodzić ból i zwalczać infekcje przy użyciu domowych metod. W pierwszej kolejności warto sięgnąć po domowe…
WIĘCEJ >Mikrobiom – jakie pełni funkcje?
Czym jest mikrobiom i jakie ma znaczenie dla naszego zdrowia? Sprawdź, co warto wiedzieć na jego temat. Mikrobiom to ogół mikroorganizmów występujących w danym siedlisku. Obejmuje bakterie, grzyby, archeony, wirusy. Nie są one zawsze „przyjazne”. W…
WIĘCEJ >