To dobre źródło witaminy K, potasu i fosforu. To popularne warzywo korzeniowe, które najczęściej ląduje w zupie, choć można z niego zrobić wiele innych pysznych dań. Sprawdź, co kryje w sobie seler.
Seler korzeniowy (Apium graveolens var. rapaceum) to odmiana selera, w której jadalna część rośliny to bulwa korzeniowa, a nie łodyga, jak w przypadku selera naciowego. Ma grube, mięsiste bulwy o białej lub lekko kremowej skórce. Miąższ jest chrupiący i ma delikatny, orzechowy smak.
Seler korzeniowy jest bogaty w błonnik, witaminę K, witaminę C, witaminy z grupy B, magnez, fosfor, potas oraz foliany. Zawiera też przeciwutleniacze, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Zalety selera:
- Seler korzeniowy jest niskokaloryczny (ma ok. 42 kcal na 100 g) i bogaty w błonnik, co może pomóc w utrzymaniu zdrowej wagi oraz regulacji poziomu cukru we krwi. Błonnik wspomaga też trawienie i mikrobiom jelitowy.
- Witamina K zawarta w selerze jest ważna dla zdrowia kości i krzepnięcia krwi.
- Potas obecny w selerze pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
- Dzięki zawartości witaminy C może wzmacniać odporność.
- Za sprawą potasu i witaminy K może wpływać na prawidłową pracę serca i chronić je przed chorobami.
Korzeń selera może przyczyniać się do wystąpienia silnych reakcji alergicznych. Powinny też na niego uważać osoby borykające się z uczuleniem na pyłki, w tym brzozy. Alergia na seler to jedna z najczęściej występujących alergii pokarmowych.
Sprawdź: Alergie i nietolerancje pokarmowe
Zastosowanie w kuchni
To warzywo znane i wykorzystywane w kuchni od dawna. Zwykle może się kojarzyć z przygotowywaniem rosołu, ale można je wykorzystać na wiele innych sposobów.
Przede wszystkim seler można spożywać na surowo, np. w plastrach, choć dla wielu osób nie będzie to zbyt smaczna przekąska. Można go też zetrzeć na tarce i dodać do sałatki albo gotować, dusić czy piec. Sprawdza się też jako składnik zup, sosów czy zapiekanek. Można też zrobić z niego purée, frytki czy kotlety warzywne. Doskonale nadaje się też do kiszenia.
Na koniec warto wspomnieć, że seler uznawany jest za afrodyzjak i przypisuje mu się pozytywne działanie na potencję i jakość nasienia.
Autor
Iwona Wierzbicka
To dobre źródło witaminy K, potasu i fosforu. To popularne warzywo korzeniowe, które najczęściej ląduje w zupie, choć można z niego zrobić wiele innych pysznych dań. Sprawdź, co kryje w sobie seler.
Seler korzeniowy (Apium graveolens var. rapaceum) to odmiana selera, w której jadalna część rośliny to bulwa korzeniowa, a nie łodyga, jak w przypadku selera naciowego. Ma grube, mięsiste bulwy o białej lub lekko kremowej skórce. Miąższ jest chrupiący i ma delikatny, orzechowy smak.
Seler korzeniowy jest bogaty w błonnik, witaminę K, witaminę C, witaminy z grupy B, magnez, fosfor, potas oraz foliany. Zawiera też przeciwutleniacze, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Zalety selera:
- Seler korzeniowy jest niskokaloryczny (ma ok. 42 kcal na 100 g) i bogaty w błonnik, co może pomóc w utrzymaniu zdrowej wagi oraz regulacji poziomu cukru we krwi. Błonnik wspomaga też trawienie i mikrobiom jelitowy.
- Witamina K zawarta w selerze jest ważna dla zdrowia kości i krzepnięcia krwi.
- Potas obecny w selerze pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
- Dzięki zawartości witaminy C może wzmacniać odporność.
- Za sprawą potasu i witaminy K może wpływać na prawidłową pracę serca i chronić je przed chorobami.
Korzeń selera może przyczyniać się do wystąpienia silnych reakcji alergicznych. Powinny też na niego uważać osoby borykające się z uczuleniem na pyłki, w tym brzozy. Alergia na seler to jedna z najczęściej występujących alergii pokarmowych.
Sprawdź: Alergie i nietolerancje pokarmowe
Zastosowanie w kuchni
To warzywo znane i wykorzystywane w kuchni od dawna. Zwykle może się kojarzyć z przygotowywaniem rosołu, ale można je wykorzystać na wiele innych sposobów.
Przede wszystkim seler można spożywać na surowo, np. w plastrach, choć dla wielu osób nie będzie to zbyt smaczna przekąska. Można go też zetrzeć na tarce i dodać do sałatki albo gotować, dusić czy piec. Sprawdza się też jako składnik zup, sosów czy zapiekanek. Można też zrobić z niego purée, frytki czy kotlety warzywne. Doskonale nadaje się też do kiszenia.
Na koniec warto wspomnieć, że seler uznawany jest za afrodyzjak i przypisuje mu się pozytywne działanie na potencję i jakość nasienia.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Muffinki lub chleb z mąki kasztanowej
Składniki: Mąka kasztanowa, jaja, banany, figi, gorzka czekolada. Przygotuj dużą formę do ciasta. Zmiksuj razem 10 jaj i 400 g mąki kasztanowej. Można wlewać ciasto do formy po trochę, przekładając pokruszoną czekoladą, pokrojonymi figami i…
WIĘCEJ >Biotyna – na co pomaga i gdzie występuje?
Biotyna nazywana jest też witaminą B7 lub witaminą H. Jest znana głównie ze swojego pozytywnego działania na stan włosów, skóry i paznokci. Sprawdź, jakie są jej inne zalety i w jakich produktach można ją znaleźć….
WIĘCEJ >Jak zrobić zupę dyniowo-marchewkową?
Kolejny ciekawy przepis na szybką i zdrową zupę – tym razem dyniowo-marchewkową. Paweł Jackowski pokazuje, jak smaczne i oszczędne jest gotowanie paleo. Składniki: ¼ dyni Hokkaido (210 g) ½ marchewki (30 g) 2 szklanki bulionu…
WIĘCEJ >Jak przygotowywać warzywa, aby nie traciły cennych wartości?
Dużo warzyw w diecie = zdrowie! To chyba wie już każdy. Ale czy wiesz, jak przygotowywać warzywa, aby dostarczały maksymalnej ilości składników odżywczych? Sprawdź, o czym warto pamiętać. Podczas obróbki termicznej tracimy z warzyw część…
WIĘCEJ >