To dobre źródło witaminy K, potasu i fosforu. To popularne warzywo korzeniowe, które najczęściej ląduje w zupie, choć można z niego zrobić wiele innych pysznych dań. Sprawdź, co kryje w sobie seler.
Seler korzeniowy (Apium graveolens var. rapaceum) to odmiana selera, w której jadalna część rośliny to bulwa korzeniowa, a nie łodyga, jak w przypadku selera naciowego. Ma grube, mięsiste bulwy o białej lub lekko kremowej skórce. Miąższ jest chrupiący i ma delikatny, orzechowy smak.
Seler korzeniowy jest bogaty w błonnik, witaminę K, witaminę C, witaminy z grupy B, magnez, fosfor, potas oraz foliany. Zawiera też przeciwutleniacze, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Zalety selera:
- Seler korzeniowy jest niskokaloryczny (ma ok. 42 kcal na 100 g) i bogaty w błonnik, co może pomóc w utrzymaniu zdrowej wagi oraz regulacji poziomu cukru we krwi. Błonnik wspomaga też trawienie i mikrobiom jelitowy.
- Witamina K zawarta w selerze jest ważna dla zdrowia kości i krzepnięcia krwi.
- Potas obecny w selerze pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
- Dzięki zawartości witaminy C może wzmacniać odporność.
- Za sprawą potasu i witaminy K może wpływać na prawidłową pracę serca i chronić je przed chorobami.
Korzeń selera może przyczyniać się do wystąpienia silnych reakcji alergicznych. Powinny też na niego uważać osoby borykające się z uczuleniem na pyłki, w tym brzozy. Alergia na seler to jedna z najczęściej występujących alergii pokarmowych.
Sprawdź: Alergie i nietolerancje pokarmowe
Zastosowanie w kuchni
To warzywo znane i wykorzystywane w kuchni od dawna. Zwykle może się kojarzyć z przygotowywaniem rosołu, ale można je wykorzystać na wiele innych sposobów.
Przede wszystkim seler można spożywać na surowo, np. w plastrach, choć dla wielu osób nie będzie to zbyt smaczna przekąska. Można go też zetrzeć na tarce i dodać do sałatki albo gotować, dusić czy piec. Sprawdza się też jako składnik zup, sosów czy zapiekanek. Można też zrobić z niego purée, frytki czy kotlety warzywne. Doskonale nadaje się też do kiszenia.
Na koniec warto wspomnieć, że seler uznawany jest za afrodyzjak i przypisuje mu się pozytywne działanie na potencję i jakość nasienia.
Autor
Iwona Wierzbicka
To dobre źródło witaminy K, potasu i fosforu. To popularne warzywo korzeniowe, które najczęściej ląduje w zupie, choć można z niego zrobić wiele innych pysznych dań. Sprawdź, co kryje w sobie seler.
Seler korzeniowy (Apium graveolens var. rapaceum) to odmiana selera, w której jadalna część rośliny to bulwa korzeniowa, a nie łodyga, jak w przypadku selera naciowego. Ma grube, mięsiste bulwy o białej lub lekko kremowej skórce. Miąższ jest chrupiący i ma delikatny, orzechowy smak.
Seler korzeniowy jest bogaty w błonnik, witaminę K, witaminę C, witaminy z grupy B, magnez, fosfor, potas oraz foliany. Zawiera też przeciwutleniacze, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Zalety selera:
- Seler korzeniowy jest niskokaloryczny (ma ok. 42 kcal na 100 g) i bogaty w błonnik, co może pomóc w utrzymaniu zdrowej wagi oraz regulacji poziomu cukru we krwi. Błonnik wspomaga też trawienie i mikrobiom jelitowy.
- Witamina K zawarta w selerze jest ważna dla zdrowia kości i krzepnięcia krwi.
- Potas obecny w selerze pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
- Dzięki zawartości witaminy C może wzmacniać odporność.
- Za sprawą potasu i witaminy K może wpływać na prawidłową pracę serca i chronić je przed chorobami.
Korzeń selera może przyczyniać się do wystąpienia silnych reakcji alergicznych. Powinny też na niego uważać osoby borykające się z uczuleniem na pyłki, w tym brzozy. Alergia na seler to jedna z najczęściej występujących alergii pokarmowych.
Sprawdź: Alergie i nietolerancje pokarmowe
Zastosowanie w kuchni
To warzywo znane i wykorzystywane w kuchni od dawna. Zwykle może się kojarzyć z przygotowywaniem rosołu, ale można je wykorzystać na wiele innych sposobów.
Przede wszystkim seler można spożywać na surowo, np. w plastrach, choć dla wielu osób nie będzie to zbyt smaczna przekąska. Można go też zetrzeć na tarce i dodać do sałatki albo gotować, dusić czy piec. Sprawdza się też jako składnik zup, sosów czy zapiekanek. Można też zrobić z niego purée, frytki czy kotlety warzywne. Doskonale nadaje się też do kiszenia.
Na koniec warto wspomnieć, że seler uznawany jest za afrodyzjak i przypisuje mu się pozytywne działanie na potencję i jakość nasienia.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Tapioka – dlaczego warto po nią sięgać?
Tapioka to często nieznany, a także niedoceniany produkt spożywczy. Mimo wielu wartości odżywczych dla wielu wciąż pozostaje tajemnicą. Tymczasem okazuje się, że może stanowić doskonały element naszej codziennej diety. Tapioka to rodzaj kaszy, którą wytwarza…
WIĘCEJ >Co ma wpływ na jakość nasienia?
Na jakość nasienia ma wpływ wiele czynników. Tym razem skupmy się na aspektach niezwiązanych z żywieniem. Noszenie telefonu komórkowego w kieszeni spodni może być sporym problemem, jeśli chodzi o ruchliwość plemników. Niestety jest to dość…
WIĘCEJ >Radio Opole – Aktywność fizyczna i żywienie dzieci
Iwona Wierzbicka dla Radia Opole o żywieniu i aktywności dzieci. Jakie produkty należy wybierać, aby dieta dziecka była pełnowartościowa i wspomagała naturalny rozwój psychiczny i fizyczny dziecka.
WIĘCEJ >Sulforafan – na co pomaga i gdzie występuje?
Sulforafan jest znany głównie ze swoich właściwości wspomagających detoks organizmu. Sprawdź, na co on pomaga i w czym go można znaleźć. Sulforafan to związek chemiczny, który jest naturalnie obecny w niektórych roślinach, zwłaszcza w brokułach,…
WIĘCEJ >