fbpx
logo
Szukaj
open close

Selen – na co działa?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
selen

Jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy, wspomaga odporność i zmniejsza stan zapalny – selen pełni szereg ważnych funkcji w organizmie. Sprawdź, dlaczego warto zadbać o jego obecność w diecie i w jakich produktach go znajdziesz.

Selen (Se) to pierwiastek występujący w śladowych ilościach. Choć zapotrzebowanie na niego jest niewielkie, pełni on szereg ważnych funkcji. Jego niedobór może boleśnie odbić się na zdrowiu.

To jeden z ważniejszych składników odpowiadających za odporność i prawidłowe działanie tarczycy. Selen jest istotny szczególnie dla osób borykających się z niedoczynnością tarczycy czy Hashimoto. Jego niedobór powoduje obniżenie aktywności tarczycy oraz uszkodzenie jej tkanek.

Selen:

  • jest silnym przeciwutleniaczem – chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników;
  • wchodzi w skład aminokwasów budujących enzymy istotne dla wielu przemian metabolicznych;
  • chroni neurony i komórki mięśnia sercowego;
  • wspomaga pracę tarczycy – odgrywa ważną rolę w wytwarzaniu hormonów tarczycy;
  • chroni przed nowotworami;
  • redukuje stan zapalny;
  • wzmacnia odporność;
  • zmniejsza toksyczność metali ciężkich;
  • wzmacnia włosy i paznokcie;
  • wpływa na jakość nasienia i ruchliwość plemników;
  • wspomaga leczenie depresji.

Niedobór i nadmiar selenu

Zarówno niedobór, jak i nadmiar selenu może być niebezpieczny.

Niedobór selenu wiąże się z niedostatecznym dostarczaniem tego pierwiastka wraz z pożywieniem. Zwiększa to ryzyko osłabienia odporności, wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych, problemów z tarczycą, niepłodności, rozwoju choroby niedokrwiennej czy niektórych nowotworów.

Na niedobór selenu mogą wskazywać takie dolegliwości, jak: ciągłe zmęczenie, podatność na infekcje, problemy z potencją, osłabienie mięśni, opryszczka, stany zapalne skóry.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Niedobór selenu występuje u chorych na reumatoidalne zapalenie stawów, mukowiscydozę, AIDS, ostre zapalenie trzustki, retinopatię, niewydolność nerek czy choroby autoimmunologiczne.

Z kolei nadmiar selenu jest szkodliwy i może prowadzić do zatrucia, czyli tzw. selenozy. Objawia się ona takimi dolegliwościami, jak: wypadanie włosów, biegunka, nudności i wymioty, nieprzyjemny (czosnkowy) zapach z ust, łamliwość paznokci, bóle stawów, zmęczenie, zaburzenia psychiczne czy zmiany skórne.

Selen w pożywieniu

Selen znajdziesz w takich produktach, jak:

  • mięso (zwłaszcza wołowina);
  • podroby;
  • jaja;
  • ryby i owoce morza;
  • warzywa: czosnek, cebula, szparagi, kapusta, brokuły;
  • orzechy: brazylijskie, nerkowce,
  • drożdże,
  • mleko i przetwory mleczne,
  • ryż.

Szczególnie bogatym źródłem selenu są orzechy brazylijskie (dzienne maksimum to 30 g, czyli około 6–7 sztuk). Zawartość tego pierwiastka w poszczególnych produktach różni się od jego zawartości w glebie.

Suplementacja

Selen łatwo można przedawkować. Dlatego też przed rozpoczęciem suplementacji należy zbadać poziom tego pierwiastka. Można ocenić go na podstawie badania krwi, moczu czy włosów. Tuż po otrzymaniu wyniku należy skonsultować się ze specjalistą, co pozwoli dobrać odpowiednią suplementację. Może w tym pomóc dietetyk kliniczny.

To może cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy, wspomaga odporność i zmniejsza stan zapalny – selen pełni szereg ważnych funkcji w organizmie. Sprawdź, dlaczego warto zadbać o jego obecność w diecie i w jakich produktach go znajdziesz.

Selen (Se) to pierwiastek występujący w śladowych ilościach. Choć zapotrzebowanie na niego jest niewielkie, pełni on szereg ważnych funkcji. Jego niedobór może boleśnie odbić się na zdrowiu.

To jeden z ważniejszych składników odpowiadających za odporność i prawidłowe działanie tarczycy. Selen jest istotny szczególnie dla osób borykających się z niedoczynnością tarczycy czy Hashimoto. Jego niedobór powoduje obniżenie aktywności tarczycy oraz uszkodzenie jej tkanek.

Selen:

  • jest silnym przeciwutleniaczem – chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników;
  • wchodzi w skład aminokwasów budujących enzymy istotne dla wielu przemian metabolicznych;
  • chroni neurony i komórki mięśnia sercowego;
  • wspomaga pracę tarczycy – odgrywa ważną rolę w wytwarzaniu hormonów tarczycy;
  • chroni przed nowotworami;
  • redukuje stan zapalny;
  • wzmacnia odporność;
  • zmniejsza toksyczność metali ciężkich;
  • wzmacnia włosy i paznokcie;
  • wpływa na jakość nasienia i ruchliwość plemników;
  • wspomaga leczenie depresji.

Niedobór i nadmiar selenu

Zarówno niedobór, jak i nadmiar selenu może być niebezpieczny.

Niedobór selenu wiąże się z niedostatecznym dostarczaniem tego pierwiastka wraz z pożywieniem. Zwiększa to ryzyko osłabienia odporności, wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych, problemów z tarczycą, niepłodności, rozwoju choroby niedokrwiennej czy niektórych nowotworów.

Na niedobór selenu mogą wskazywać takie dolegliwości, jak: ciągłe zmęczenie, podatność na infekcje, problemy z potencją, osłabienie mięśni, opryszczka, stany zapalne skóry.

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Niedobór selenu występuje u chorych na reumatoidalne zapalenie stawów, mukowiscydozę, AIDS, ostre zapalenie trzustki, retinopatię, niewydolność nerek czy choroby autoimmunologiczne.

Z kolei nadmiar selenu jest szkodliwy i może prowadzić do zatrucia, czyli tzw. selenozy. Objawia się ona takimi dolegliwościami, jak: wypadanie włosów, biegunka, nudności i wymioty, nieprzyjemny (czosnkowy) zapach z ust, łamliwość paznokci, bóle stawów, zmęczenie, zaburzenia psychiczne czy zmiany skórne.

Selen w pożywieniu

Selen znajdziesz w takich produktach, jak:

  • mięso (zwłaszcza wołowina);
  • podroby;
  • jaja;
  • ryby i owoce morza;
  • warzywa: czosnek, cebula, szparagi, kapusta, brokuły;
  • orzechy: brazylijskie, nerkowce,
  • drożdże,
  • mleko i przetwory mleczne,
  • ryż.

Szczególnie bogatym źródłem selenu są orzechy brazylijskie (dzienne maksimum to 30 g, czyli około 6–7 sztuk). Zawartość tego pierwiastka w poszczególnych produktach różni się od jego zawartości w glebie.

Suplementacja

Selen łatwo można przedawkować. Dlatego też przed rozpoczęciem suplementacji należy zbadać poziom tego pierwiastka. Można ocenić go na podstawie badania krwi, moczu czy włosów. Tuż po otrzymaniu wyniku należy skonsultować się ze specjalistą, co pozwoli dobrać odpowiednią suplementację. Może w tym pomóc dietetyk kliniczny.

To może cię zainteresować:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
22 sierpnia 2023

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

wzmacnianie odporności czosnek

Wzmacnianie odporności: Dieta

Wzmacnianie odporności to temat złożony. Będziemy o nim mówić w kilku artykułach. W pierwszym z nich omówimy, jakie znaczenie dla naszego układu odpornościowego ma odpowiednia dieta. Dieta wzmacniająca odporność powinna być jak najbardziej naturalna, a…

WIĘCEJ >
czego nie jeść przy Hashimoto

Czego nie jeść przy Hashimoto?

Diagnoza: Hashimoto. Ta informacja zwykle oznacza konieczność wprowadzenia zmian w diecie. Sprawdź, czego nie jeść przy Hashimoto. Wprowadzenie zmian w diecie, w tym usunięcie z niej niektórych produktów, ma uspokoić układ immunologiczny, który atakuje organizm…

WIĘCEJ >

Jak zrobić domowy rosół?

Paweł Jackowski opowiada o tym, jak zrobić pyszny domowy rosół. Choć jest to jedna z najpopularniejszych zup, jej przygotowanie nie jest takie proste. Warto znać kilka trików, dzięki którym rosół uzyska odpowiedni smak i kolor….

WIĘCEJ >

Selen i cynk – to połączenie budzi grozę. Stosować razem czy osobno?

Czy można łączyć w suplementacji selen i cynk? Dobre pytanie. Sprawdź, co mówią na ten temat badania. Niestety nie ma na to jasnej odpowiedzi. Wiele produktów w przyrodzie, które są bogatym źródłem cynku, są jednocześnie…

WIĘCEJ >