Rozgrzewające napoje doskonale potrafią poprawić samopoczucie w chłodne dni. Wielu z nas nie wyobraża sobie bez nich jesieni czy zimy. Sprawdź, po jakie napoje warto sięgać.
3 rozgrzewające napoje
Mamy dla was przepisy na rozgrzewające napoje, które są proste w przygotowaniu i doskonale smakują.
Bulletproof coffee
Bulletproof coffee (tzw. kawa kuloodporna) to moja ulubiona kawa. Najlepiej pić ją w pierwszej części dnia, ponieważ jest to mieszanka, która postawi cię na nogi i doda energii na najbliższe godziny. Można ją czasami traktować jako zamiennik śniadania, gdy się spieszymy i nie mamy czasu zjeść solidnego posiłku. Należy jednak pamiętać, że taka kawa nie może być traktowana jako zamiennik śniadania i nie powinna pojawiać się codziennie zamiast niego. Jednorazowa duża podaż tłuszczu każe nam dostosować jego ilość w pozostałych posiłkach tak, aby końcowy bilans wszystkich składników odżywczych się zgadzał.
Składniki:
- około 200 ml ulubionej kawy
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka masła (powyżej 82%)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do pojemnika i blendujemy na jednolite kremowe latte.
Sprawdź: Dlaczego ciągle jest mi zimno?
Co nam daje taka kawa poza walorami smakowymi i pobudzeniem? Bulletproof coffee, dzięki dobrej jakości składnikom, wpływa na nasze zdrowie. Olej kokosowy zawiera kwasy MCT, czyli średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są całkowicie metabolizowane przez wątrobę bez tendencji do odkładania się w postaci tkanki tłuszczowej. Zaletą kawy kuloodpornej jest to, że nigdy się nie nudzi, bo można często zmieniać dodatki. Moim ulubionym jest cynamon i kardamon, ale tak naprawdę każdy może stworzyć swoją ulubioną mieszankę przypraw. Dzięki dodaniu goździków czy gałki muszkatołowej uzyskamy delikatny, piernikowy aromat. Innym ciekawym połączeniem jest imbir i miód, chociaż moim zdaniem to jest ono najmniej smaczne.
Power milk
Składniki:
- około 200 ml mleka kokosowego
- ½ łyżki miodu
- plaster imbiru
- ½ łyżeczki cynamonu
- kilka goździków
- ½ łyżeczki kurkumy
Przygotowanie:
Mleko kokosowe wlewamy do garnka, chwilę podgrzewamy i dodajemy pozostałe składniki. Uważamy, żeby nie doprowadzić do wrzenia.
Jeśli myślisz, że to dziwne połączenie – spróbuj, a gwarantuję, że zakochasz się w tym smaku. Power milk, czyli ciepłe mleko kokosowe z dodatkami, doskonale rozgrzewa nasz organizm od środka podczas chłodnych wieczorów. I co najważniejsze, nie powoduje sensacji żołądkowych. Polecam jako zdrowy, ciepły napój.
Sprawdź: 7 sposobów na jesienną chandrę
Pamiętajcie jednak, aby zachować umiar i obserwować reakcje organizmu. Każdy z nas jest inny i może różnie reagować. Wszystko, co spożyjemy w zbyt dużej ilości, może okazać się szkodliwe dla naszego zdrowia, nawet jeżeli z założenia będzie zdrowe.
Napój pomarańczowy z cynamonem i imbirem
Taki napój ma właściwości rozgrzewające i wspomagające trawienie, a przy tym jest bardzo aromatyczny i smaczny.
Składniki:
- około 200 ml wody
- ½ łyżki miodu
- plaster imbiru
- ½ łyżeczki cynamonu
- kilka goździków (3–4 sztuki)
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 pomarańcza
Przygotowanie:
Do rondelka wlewamy zimną wodę i dodajemy po kolei składniki (bez miodu). Wrzątkiem oparzamy skórkę z pomarańczy, z połówki pomarańczy wyciskamy sok, resztę kroimy w plastry. Wszystko podgrzewamy na wolnym ogniu, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do ostygnięcia. Napój cedzimy przez sito i do smaku dodajemy miód. Jeśli lubisz ostry smak, możesz również dodać szczyptę chili – ale ostrzegam, tylko szczyptę.
Mnóstwo przepisów na pyszne dania i rozgrzewające napoje znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne.
Sprawdź nasze e-booki:
Autor
Kamila Berdys
Rozgrzewające napoje doskonale potrafią poprawić samopoczucie w chłodne dni. Wielu z nas nie wyobraża sobie bez nich jesieni czy zimy. Sprawdź, po jakie napoje warto sięgać.
3 rozgrzewające napoje
Mamy dla was przepisy na rozgrzewające napoje, które są proste w przygotowaniu i doskonale smakują.
Bulletproof coffee
Bulletproof coffee (tzw. kawa kuloodporna) to moja ulubiona kawa. Najlepiej pić ją w pierwszej części dnia, ponieważ jest to mieszanka, która postawi cię na nogi i doda energii na najbliższe godziny. Można ją czasami traktować jako zamiennik śniadania, gdy się spieszymy i nie mamy czasu zjeść solidnego posiłku. Należy jednak pamiętać, że taka kawa nie może być traktowana jako zamiennik śniadania i nie powinna pojawiać się codziennie zamiast niego. Jednorazowa duża podaż tłuszczu każe nam dostosować jego ilość w pozostałych posiłkach tak, aby końcowy bilans wszystkich składników odżywczych się zgadzał.
Składniki:
- około 200 ml ulubionej kawy
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka masła (powyżej 82%)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do pojemnika i blendujemy na jednolite kremowe latte.
Sprawdź: Dlaczego ciągle jest mi zimno?
Co nam daje taka kawa poza walorami smakowymi i pobudzeniem? Bulletproof coffee, dzięki dobrej jakości składnikom, wpływa na nasze zdrowie. Olej kokosowy zawiera kwasy MCT, czyli średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są całkowicie metabolizowane przez wątrobę bez tendencji do odkładania się w postaci tkanki tłuszczowej. Zaletą kawy kuloodpornej jest to, że nigdy się nie nudzi, bo można często zmieniać dodatki. Moim ulubionym jest cynamon i kardamon, ale tak naprawdę każdy może stworzyć swoją ulubioną mieszankę przypraw. Dzięki dodaniu goździków czy gałki muszkatołowej uzyskamy delikatny, piernikowy aromat. Innym ciekawym połączeniem jest imbir i miód, chociaż moim zdaniem to jest ono najmniej smaczne.
Power milk
Składniki:
- około 200 ml mleka kokosowego
- ½ łyżki miodu
- plaster imbiru
- ½ łyżeczki cynamonu
- kilka goździków
- ½ łyżeczki kurkumy
Przygotowanie:
Mleko kokosowe wlewamy do garnka, chwilę podgrzewamy i dodajemy pozostałe składniki. Uważamy, żeby nie doprowadzić do wrzenia.
Jeśli myślisz, że to dziwne połączenie – spróbuj, a gwarantuję, że zakochasz się w tym smaku. Power milk, czyli ciepłe mleko kokosowe z dodatkami, doskonale rozgrzewa nasz organizm od środka podczas chłodnych wieczorów. I co najważniejsze, nie powoduje sensacji żołądkowych. Polecam jako zdrowy, ciepły napój.
Sprawdź: 7 sposobów na jesienną chandrę
Pamiętajcie jednak, aby zachować umiar i obserwować reakcje organizmu. Każdy z nas jest inny i może różnie reagować. Wszystko, co spożyjemy w zbyt dużej ilości, może okazać się szkodliwe dla naszego zdrowia, nawet jeżeli z założenia będzie zdrowe.
Napój pomarańczowy z cynamonem i imbirem
Taki napój ma właściwości rozgrzewające i wspomagające trawienie, a przy tym jest bardzo aromatyczny i smaczny.
Składniki:
- około 200 ml wody
- ½ łyżki miodu
- plaster imbiru
- ½ łyżeczki cynamonu
- kilka goździków (3–4 sztuki)
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 pomarańcza
Przygotowanie:
Do rondelka wlewamy zimną wodę i dodajemy po kolei składniki (bez miodu). Wrzątkiem oparzamy skórkę z pomarańczy, z połówki pomarańczy wyciskamy sok, resztę kroimy w plastry. Wszystko podgrzewamy na wolnym ogniu, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do ostygnięcia. Napój cedzimy przez sito i do smaku dodajemy miód. Jeśli lubisz ostry smak, możesz również dodać szczyptę chili – ale ostrzegam, tylko szczyptę.
Mnóstwo przepisów na pyszne dania i rozgrzewające napoje znajdziesz w naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne.
Sprawdź nasze e-booki:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Radio Opole: Impreza, grill a dieta
Jak przetrwać imprezę, grilla, wakacje, urlop nie wyłamując się z diety, a jak już się wyłamywać - to jak nie zaprzepaścić wszystkiego. Iwona Wierzbicka i dr Janus Stasiak w audycji Żyj Zdrowo i Kolorowo -
WIĘCEJ >Dlaczego paleo? Kalendarium ludzkości
Dlaczego paleo? Prześledźmy 2,5 miliona lat ewolucji i zestawmy 10 tys. lat temu kontra ostatnie 100 lat. Ludzie pradawni: Nie jedli nabiału – nie było prostą sprawą złapać dzikie zwierzę i je wydoić. Nie spożywali…
WIĘCEJ >Czy olej kokosowy jest super?
W dietetyce, podobnie jak w życiu, wiele metod i produktów przeżywa swoje wzloty i upadki. Raz są uwielbiane, innym razem – oskarżane przez społeczeństwo i naukowców. Sytuacja wygląda podobnie, jeżeli chodzi o popularny od jakiegoś…
WIĘCEJ >Wątróbka – naturalna multiwitamina
Wątróbka to obecnie najtańszy kawałek mięsa, ale mało kto za nią przepada, dlatego czasami trudno ją kupić w sklepie mięsnym. Tymczasem warto się do niej przekonać i wprowadzić ją do swojej diety. Sprawdź, dlaczego. W…
WIĘCEJ >