fbpx
Szukaj
open close

Pudding chia – czy ma właściwości zdrowotne?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
pudding-chia-ajwendieta-1024x683.jpg

Chia to inaczej szałwia hiszpańska. Internet jest pełen informacji na temat cudownych właściwości tych nasion. Niektórzy piszą, że jest to najzdrowsza żywność na świecie, inni wymieniają w punktach wszystkie jej zalety… Niestety! Dlaczego? Czy popularny pudding chia ma jakieś właściwości zdrowotne?

Niestety ludzki układ pokarmowy nie strawi okrywy nasienia – przeleci ona przez nasz układ pokarmowy. Człowiek nie trawi celulozy. Nasionka są również za małe, aby można było je skutecznie pogryźć.

Na nic te wszystkie cudowne właściwości, skoro zjesz i wydalisz w tej samej postaci. Moczenie również nic nie da. Należałoby po prostu zmielić nasiona, żeby zwiększyć ich przyswajalność. Pojawia się tylko pytanie, czy aby nasiona są pokarmem dla ludzi? Skoro fizjologicznie nie trawimy celulozy, to czy powinniśmy być mądrzejsi od matki natury i mielić nasiona przed zjedzeniem?

Chia – jeść czy nie jeść?

Jeśli lubisz, to delektuj się smakiem puddingów z chia, pamiętaj tylko, że będzie to posiłek, który „oczyszcza” jelita, natomiast nie będzie on miał zbyt wielu właściwości odżywczych. Ale przecież czasami jedzenie powinno być też po prostu przyjemnością. W naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne znajdziesz sporo przepisów na pudding chia.

Dowiedz się więcej:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

Chia to inaczej szałwia hiszpańska. Internet jest pełen informacji na temat cudownych właściwości tych nasion. Niektórzy piszą, że jest to najzdrowsza żywność na świecie, inni wymieniają w punktach wszystkie jej zalety… Niestety! Dlaczego? Czy popularny pudding chia ma jakieś właściwości zdrowotne?

Niestety ludzki układ pokarmowy nie strawi okrywy nasienia – przeleci ona przez nasz układ pokarmowy. Człowiek nie trawi celulozy. Nasionka są również za małe, aby można było je skutecznie pogryźć.

Na nic te wszystkie cudowne właściwości, skoro zjesz i wydalisz w tej samej postaci. Moczenie również nic nie da. Należałoby po prostu zmielić nasiona, żeby zwiększyć ich przyswajalność. Pojawia się tylko pytanie, czy aby nasiona są pokarmem dla ludzi? Skoro fizjologicznie nie trawimy celulozy, to czy powinniśmy być mądrzejsi od matki natury i mielić nasiona przed zjedzeniem?

Chia – jeść czy nie jeść?

Jeśli lubisz, to delektuj się smakiem puddingów z chia, pamiętaj tylko, że będzie to posiłek, który „oczyszcza” jelita, natomiast nie będzie on miał zbyt wielu właściwości odżywczych. Ale przecież czasami jedzenie powinno być też po prostu przyjemnością. W naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne znajdziesz sporo przepisów na pudding chia.

Dowiedz się więcej:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
8 listopada 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Przestań liczyć kalorie! Zmień jedzenie na pożywienie

Od dawna promuję model żywienia oparty na jakości, a nie ilości, lecz świat dietetyki EBM pozostaje głuchy na argumenty. Efektem tego jest to, że wiele osób w radości, że nic nie musi zmieniać i może…

WIĘCEJ >

Rusza wyzwanie #nowaskóra i #nowafigura

Przed nami 3 miesiące wyzwania, w którym główną rolę będzie odgrywał bulion. Zachęcamy, aby zacząć czerpać z jego prozdrowotnych właściwości i samemu się przekonać, że regularne picie bulionu może zbawiennie zadziałać na skórę, jelita, odporność…

WIĘCEJ >

Dynia – czy warto ją jeść?

Sezon na dynię trwa. Szczególnie jesienią chętnie sięgamy po to warzywo (a tak właściwie owoc – ze względu na zawartość nasion). Dlaczego warto po nią sięgać? Smak dyni jest neutralny – można ją jeść zarówno…

WIĘCEJ >
jak być zdrowszym

Jak być zdrowszym? 22 proste wskazówki!

Co robić, aby być zdrowszym? Jakie proste zmiany można wprowadzić na co dzień, aby cieszyć się lepszym zdrowiem? Sprawdź! Jak być zdrowszym? 1. Pij wodę! Woda to najważniejszy płyn, który odpowiednio nawodni komórki i pomoże…

WIĘCEJ >