Zupa żeberkowa
Zupa żeberkowa
Przygotowanie
- Warzywa obieramy i kroimy w kostkę (ziemniaki obieramy później lub umieszczamy w misce z zimną wodą, aby nie ściemniały)
- Żeberka dzielimy na porcję, przenosimy do garnka i zalewamy bulionem
- Dodajemy warzywa (poza ziemniakami) oraz sól i gotujemy pod przykryciem przez ok. 1,5 godz. (na małym ogniu)
- Po tym czasie dodajemy ziemniaki oraz kaszę i gotujemy przez ok. 20-25 minut (do miękkości)
- Następnie dolewamy śmietankę, zagotowujemy i wyłączamy kuchenkę
- Dodajemy przyprawy oraz posiekaną zieleninę i mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia żeberek.
Autor
Lista składników
- Rosół z gęsi (2000 ml)
- Wieprzowina żebra (600 g)
- Ziemniak (600 g)
- Cebula (210 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Śmietanka kremówka 30% (50 ml)
- Marchew (45 g)
- Kasza jęczmienna pęczak (30 g)
- Czosnek (15 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
- Sól kłodawska (1 g)
- Pieprz czarny (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.