Zupa z ziemniakami i klopsikami
Zupa z ziemniakami i klopsikami
Przygotowanie
- Bulion zagotowujemy
- Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kostkę
- Ziemniaki przenosimy do garnka i zalewamy wrzącym bulionem
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy pozostałe warzywa (połowę cebuli) i podsmażamy przez ok. 5-6 minut
- Zawartość patelni przenosimy do garnka z ziemniakami i gotujemy przez ok. 5 minut
- Na patelnię dokładamy tłuszcz
- Wrzucamy drugą połowę cebuli i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Do miski wkładamy mięso, dodajemy przesmażoną cebulę, jajo oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
- Z masy mięsnej formujemy małe kulki, które następnie dodajemy do garnka i gotujemy przez ok. 10-15 minut
- Zupę nalewamy na talerze i podsypujemy posiekaną zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia równie smacznych zup.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (1500 ml)
- Ziemniak (300 g)
- Wieprzowina mięso mielone (250 g)
- Cebula (210 g)
- Seler korzeń (80 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Marchew (45 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Majeranek (świeży) (3 g)
- Sól kłodawska (1 g)
- Pieprz czarny (1 g)
- Majeranek suszony (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.