Zupa z kulkami mięsnymi
Zupa z kulkami mięsnymi
Przygotowanie
- Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Czosnek obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
- Zieleninę drobno siekamy i dorzucamy do blendera
- Do blendera dodajemy ryż, mięso i przyprawy (pieprz kajeński), wybijamy jajo i całość dokładnie blendujemy
- Następnie z masy mielonej formujemy kulki
- Ziemniaki z marchewką obieramy i kroimy w kostkę
- Do rondla wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia
- Dodajemy ziemniaki z marchewką, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 minut
- Do rondla wkładamy kulki mięsne i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut
- Przed podaniem posypujemy zupę przyprawami (pieprzem)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.
Zupę możesz posypać z wierzchu zieleniną np. natką pietruszki.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (2000 ml)
- Wołowina mięso mielone (600 g)
- Ziemniak (150 g)
- Ryż basmati (90 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Marchew (45 g)
- Czosnek (10 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
- Pieprz kajeński (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.