Zupa z kaczki po kantońsku
Zupa z kaczki po kantońsku
Przygotowanie
- Z udek ściągamy skórkę (skórkę płytko nacinamy tak, aby nie naruszyć włókien mięsa i ściągamy skórkę palcami)
- Następnie przecinamy udka na pół
- Imbir obieramy i kroimy w plasterki
- Szczypiorek drobno siekamy
- Do garnka wlewamy bulion, dolewamy sos sojowy i wino, dodajemy imbir i przyprawy, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia na wolnym ogniu
- Następnie wkładamy do garnka mięso (powinno być całkowicie zanurzone) i doprowadzamy do wrzenia
- Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy przez ok. 45 minut
- Po tym czasie ściągamy garnek z ognia, wyciągamy przyprawy (cynamon i anyż), dodajemy szczypiorek, mieszamy i odkładamy
- Zupę nalewamy na talerze, dekorujemy zieleniną i podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (1000 ml)
- Kaczka udko (560 g)
- Sos sojowy (200 g)
- Wino czerwone wytrawne (100 ml)
- Imbir korzeń (10 g)
- Szczypiorek (10 g)
- Anyż – nasiona (4 g)
- Kminek mielony (3 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Kolendra (świeża) (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Cynamon – laska (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.