fbpx
Szukaj
open close

Zupa wiśniowa z czerwonym winem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca0f57549-48f8-45f1-bc3f-ef96c8b4a20e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zupa wiśniowa z czerwonym winem

Przygotowanie

  • Wiśnie drylujemy (usuwamy pestki) i odrywamy ogonki
  • Mąkę mieszamy z wodą
  • Do garnka wsypujemy słodzik i przyprawy, dolewamy wino i cały czas mieszając, podgrzewamy na wolnym ogniu, do momentu, aż słodzik się rozpuści
  • Następnie zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia, dodajemy wiśnie i podgrzewamy przez ok. 5 minut
  • Gdy wiśnie wypłyną – wyciągamy je łyżką cedzakową, odsączamy i wkładamy do miski
  • Wino gotujemy na dużym ogniu, do momentu, aż połowa odparuję
  • Następnie garnek z winem lekko przechylamy, do wina zbliżamy zapaloną zapałkę i zapalamy
  • Gdy ogień zgaśnie – dodajemy mąkę i mieszamy zupę przy pomocy rózgi kuchennej
  • Cały czas mieszając, gotujemy zupę przez ok. 2 minuty, na małym ogniu
  • Wiśnie rozkładamy do misek i zalewamy winem, po czym odkładamy do ostygnięcia
  • Ostygniętą zupę wiśniową wkładamy do lodówki na min. 30 minut
  • Zupę podajemy dobrze schłodzoną

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z wiśniami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 6
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Wiśnia (świeża) (1200 g)
  • Wino czerwone wytrawne (750 ml)
  • Cukier trzcinowy (50 g)
  • Mąka ziemniaczana (12 g)
  • Woda (10 ml)
  • Cynamon mielony (1 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Lodówka, Łyżka cedzakowa, Miska, Rózga kuchenna

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Wiśnie z kruszonką

Wiśnie Wiśnie drylujemy (usuwamy pestki) Na patelni rozgrzewamy miód Dodajemy wiśnie, mieszamy i smażymy przez ok. 3-4 minuty Następnie ściągamy (…)

WIĘCEJ >

Placek wiśniowy

Placek wiśniowy Wiśnie drylujemy Cukier mieszamy z mąką i wodą w garnku, a następnie stawiamy garnek na kuchenkę i gotujemy (…)

WIĘCEJ >

Kobler wiśniowy

Nadzienie wiśniowe Wiśnie drylujemy W rondlu mieszamy mąkę z cukrem i wodą, doprowadzamy do wrzenia i mieszamy do momentu, aż (…)

WIĘCEJ >

Wiśnie w cieście

Jajo wybijamy na talerz i roztrzepujemy z odrobiną cukru pudru Wiśnie kroimy na pół, usuwamy pestki i przenosimy owoce do (…)

WIĘCEJ >

Budyń waniliowy z wiśniami

Wszystkie składniki (poza mlekiem) umieszczamy w rondlu, podgrzewamy i mieszamy Cały czas mieszając dolewamy mleko i podgrzewamy do momentu, aż (…)

WIĘCEJ >