Zupa warzywna z ciecierzycą
Zupa warzywna z ciecierzycą
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
- Ciecierzycę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
- Szpinak kroimy na drobne kawałki
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy ziemniaki oraz przyprawy (paprykę) i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia
- Dodajemy ciecierzycę i szpinak, mieszamy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 minut
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Do zupy dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
- Zupę nalewamy na talerze i posypujemy serem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.
Autor
Lista składników
- Bulion jarski (1500 ml)
- Ciecierzyca z puszki (400 g)
- Ziemniak (150 g)
- Szpinak (150 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Ser Parmezan (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (10 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.