Zupa rybna, jarzynowa
Zupa rybna, jarzynowa
Przygotowanie
- Marchew obieramy i kroimy w plasterki
- Jarmuż myjemy i pozbawiamy zdrewniałych części
- Cebulę dymkę i szczypiorek kroimy w krążki
- Cebulę z marchewką podduszamy na maśle do momentu zeszklenia, zalewamy bulionem i zagotowujemy
- Doprawiamy solą i pieprzem
- Dusimy pod przykryciem przez około 10 minut
- Selera i pora oczyszczamy oraz kroimy w plasterki i w krążki
- Zielone liście selera i jarmużu drobno siekamy
- Wszystko dodajemy do zupy i gotujemy na małym ogniu przez 20-25 minut do momentu gdy warzywa staną się miękkie
- Dorsza kroimy w kostkę
- Przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny oraz dodajemy do zupy
- Gotujemy pod przykryciem przez 5-7 minut na małym ogniu
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (250 ml)
- Dorsz atlantycki (świeży) (100 g)
- Seler naciowy (90 g)
- Jarmuż (80 g)
- Por (50 g)
- Marchew (45 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Cebula dymka (20 g)
- Sok z cytryny (bio) (3 ml)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.