Zupa pieczarkowa z estragonem
Zupa pieczarkowa z estragonem
Przygotowanie
- W garnku zagotowujemy bulion
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
- Marchew obieramy i kroimy w słupki
- Do wrzącego bulionu dodajemy ziemniaki, marchew oraz estragon i gotujemy przez ok. 10 minut
- W tym czasie grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy grzyby i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
- Następnie podsmażone grzyby przenosimy do garnka i gotujemy przez ok. 10 minut
- Do szklanki przelewamy śmietankę, dodajemy sól oraz mąkę i dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek
- Do śmietanki dolewamy odrobinę bulionu i ponownie dokładnie mieszamy, a następnie przelewamy śmietankę do zupy
- Zupę doprawiamy pieprzem i podajemy ze świeżym estragonem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zup.
Autor
Lista składników
- Bulion jarski (1000 ml)
- Pieczarka (świeża) (500 g)
- Ziemniak (225 g)
- Śmietanka kremówka 30% (120 ml)
- Marchew (45 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Mąka orkiszowa (12 g)
- Estragon (świeży) (3 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.