Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym
Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym
Przygotowanie
- Kalafior dzielimy na „różyczki”, polewamy 3 łyżkami oleju, posypujemy solą i dokładnie mieszamy
- Przenosimy do dużego naczynia żaroodpornego i wstawiamy do rozgrzanego do 200 st C. piekarnika na około 25 minut (kalafior po upieczeniu powinien być miękki i delikatnie przyrumieniony)
- W garnku rozgrzewamy 2 łyżki smalcu gęsiego i szklimy posiekaną cebulę
- Gdy cebula jest już miękka i przezroczysta dodajemy upieczonego kalafiora i bulion (Uwaga: Na początek warto dodać 3 szklanki bulionu, a resztę zachować na koniec, gdyby okazało się, że zupa jest zbyt gęsta)
- Zagotowujemy, zmniejszamy ogień do małego i gotujemy przez około 20 minut
- Do ugotowanej zupy dodajemy mleko kokosowe i całość dokładnie miksujemy
- Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodajemy więcej bulionu i ponownie podgrzewamy do wrzenia
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (1000 ml)
- Kalafior (800 g)
- Cebula (210 g)
- Mleko kokosowe (200 ml)
- Olej kokosowy nierafinowany (75 g)
- Smalec z gęsi (24 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.