Zupa jarzynowa (wegańska/wegetariańska)
Zupa jarzynowa (wegańska/wegetariańska)
Przygotowanie
- Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub zapałkę
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę
- Por przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półksiężyce
- Selera naciowego kroimy w półksiężyce
- Pietruszkę zieloną pokroić jak najdrobniej
- Bierzemy garnek i rozgrzewamy w nim tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z porem i podsmażamy 2-3 min
- Dodajemy marchew, seler i pietruszkę korzeniową
- Podsmażamy 3-4 min
- Zalewamy rosołem
- Gotujemy 15 min na małym ogniu
- Doprawiamy solą i pieprzem
- Nalewamy zupę w talerze i posypujemy zieloną pietruszką
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przygotowania zupy jarzynowej.
Autor
Lista składników
- Bulion jarski (500 ml)
- Cebula (50 g)
- Pietruszka korzeń (40 g)
- Por (35 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Seler naciowy (25 g)
- Marchew (20 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.