Zupa dyniowa z soczewicą
Zupa dyniowa z soczewicą
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- W moździerzu ucieramy na pył przyprawy (kardamon)
- Marchew z dynią obieramy i kroimy w kostkę (z dyni usuwamy pestki)
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i przyprawy (kardamon, kolendrę, kmin i imbir), mieszamy i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając
- Dodajemy marchew i dynię, dolewamy wrzącą wodę (tak, aby woda sięgała ok. 1 cm ponad warzywa), dodajemy przyprawy (ziele angielskie) i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15-20 minut (do momentu, aż warzywa zmiękną)
- Soczewicę przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
- Do garnka dodajemy soczewicę i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 minut (do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie)
- Pod koniec gotowania dodajemy przecier, mieszamy i zagotowujemy
- Dodajemy przyprawy (sól), mieszamy i podajemy
- Zupę dekorujemy sezamem (wcześniej możemy go uprażyć na suchej patelni przez ok. 1-2 minuty)
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.
Autor
Lista składników
- Woda (750 ml)
- Dynia (500 g)
- Przecier pomidorowy (480 g)
- Soczewica czerwona – ziarno (180 g)
- Cebula (105 g)
- Marchew (45 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
- Sezam biały (10 g)
- Czosnek (5 g)
- Kardamon – ziarno (3 g)
- Kolendra (ziele) suszona (3 g)
- Kmin rzymski (3 g)
- Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
- Imbir w proszku (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.