Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym i pestkami słonecznika
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym i pestkami słonecznika
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Dynię kroimy na pół i wydrążamy miąższ
- Następnie dynię obieramy, kroimy w kostkę i przenosimy do naczynia żaroodpornego
- Dodajemy tłuszcz (oliwę), sól oraz 1/3 ilości bulionu i wkładamy do piekarnika na ok. 90 minut
- Po tym czasie przenosimy zawartość naczynia żaroodpornego do garnka, wlewamy pozostały bulion i dusimy przez ok. 20 minut (na małym ogniu)
- Zieleninę siekamy
- Zawartość garnka blendujemy na gładką konsystencję
- Dodajemy przyprawy, zieleninę oraz tłuszcz (masło) i całość dokładnie mieszamy
- Zupę nalewamy na talerze, dolewamy mleko koksowe i posypujemy pestkami słonecznika
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zup.
Autor
Lista składników
- Dynia Hokkaido (świeża) (800 g)
- Bulion jarski (625 ml)
- Mleko kokosowe (100 ml)
- Pestki słonecznika obrane (40 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.