fbpx
Szukaj
open close

Zupa brukselkowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd3b309cb-c14e-47a9-8d36-bcf285cb754c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zupa brukselkowa

Przygotowanie

  • Cebulę z marchewką obieramy i kroimy w kostkę
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz (masło i oliwę)
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy marchewkę, mieszamy i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dolewamy bulion i zagotowujemy
  • Następnie przykrywamy garnek pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
  • Do garnka dodajemy ziemniaki i brukselkę, mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut, po czym ściągamy garnek z kuchenki
  • Dodajemy posiekaną zieleninę, zaprawioną śmietanę (najpierw wymieszaną z wodą, później z kilkoma łyżkami zupy) i przyprawy, dokładnie mieszamy i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z brukselką.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 5
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Bulion mięsny (1250 ml)
  • Brukselka (300 g)
  • Ziemniak (210 g)
  • Śmietana 18% (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Marchew (45 g)
  • Woda (20 ml)
  • Masło (15 g)
  • Szczypiorek (15 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Brukselka w aromatycznym sosie

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Brukselkę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (do (…)

WIĘCEJ >

Duszona brukselka

Brukselkę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty, a następnie odcedzamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy brukselkę, dolewamy (…)

WIĘCEJ >

Brukselka duszona z wędzonką

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Pora przekroić wzdłuż, wypłukać i pokroić w półksiężyce Boczek i szynkę pokroić w (…)

WIĘCEJ >

Sałatka z roszponki, brukselki i jajek w koszulkach

Brukselkę ugotować we wrzącej osolonej wodzie (około 10 minut) Przełożyć do miski z zimną wodą na 10 minut Przygotować jajka (…)

WIĘCEJ >

Sałatka brukselkowo – brokułowa z salcesonem

Pomidora kroimy w cząstki Rzodkiewkę kroimy w plastry Salceson kroimy w kostkę Układamy na talerzu brokuły, brukselkę, roszponkę i pokrojone (…)

WIĘCEJ >