Zupa brukselkowa
Zupa brukselkowa
Przygotowanie
- Cebulę z marchewką obieramy i kroimy w kostkę
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz (masło i oliwę)
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy marchewkę, mieszamy i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dolewamy bulion i zagotowujemy
- Następnie przykrywamy garnek pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
- Do garnka dodajemy ziemniaki i brukselkę, mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut, po czym ściągamy garnek z kuchenki
- Dodajemy posiekaną zieleninę, zaprawioną śmietanę (najpierw wymieszaną z wodą, później z kilkoma łyżkami zupy) i przyprawy, dokładnie mieszamy i podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z brukselką.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (1250 ml)
- Brukselka (300 g)
- Ziemniak (210 g)
- Śmietana 18% (150 g)
- Cebula (105 g)
- Marchew (45 g)
- Woda (20 ml)
- Masło (15 g)
- Szczypiorek (15 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.