Zrazy zawijane z ogórkiem i boczkiem
Zrazy zawijane z ogórkiem i boczkiem
Przygotowanie
- Grzyby płuczemy, zalewamy niewielką ilością ciepłej wody i odstawiamy na ok. 30 minut
- Następnie grzyby odcedzamy i kroimy w paski
- Ogórki i boczek kroimy w słupki
- Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w 4 cienkie plastry (ilość plastrów w zależności od ilości porcji), a następnie lekko rozbijamy
- Plastry mięsa smarujemy musztardą i oprószamy przyprawami (pieprzem)
- Następnie na każdy płat mięsa kładziemy po kawałku boczku, ogórka i grzybów, po czym mięso rolujemy i związujemy nicią
- W brytfannie rozgrzewamy tłuszcz (2/3 ilości oliwy i 2/3 ilości masła)
- Kładziemy przygotowane zrazy, obsmażamy i podlewamy winem
- Dodajemy pozostałe grzyby i dusimy mięso przez ok. 80 minut (do miękkości), co jakiś czas podlewając małą ilością wody
- Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz, wsypujemy mąkę i przygotowujemy zasmażkę
- Dolewamy szklankę wywaru z mięsa, dokładnie mieszamy i zagotowujemy
- Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
- Zrazy podajemy polane sosem
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zrazów.
Autor
Lista składników
- Wołowina udziec (600 g)
- Wino białe wytrawne (250 ml)
- Ogórek kiszony (175 g)
- Masło (45 g)
- Musztarda (40 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (30 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Mąka orkiszowa (12 g)
- Podgrzybek suszony (10 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.