Zrazy wieprzowe po staropolsku faszerowane sarną z ziemniakami i sałatą
Zrazy wieprzowe po staropolsku faszerowane sarną z ziemniakami i sałatą
Przygotowanie
Zrazy z sosem
- Łopatkę z sarny zmielić na standardowym sitku / oczkach
- Lekko posolić, popieprzyć
- Dodać rozmaryn
- Wymieszać i podzielić na 4 porcje
- Z każdej porcji uformować mały wałek (tak z 4 – 5 cm długości)
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
- Karkówkę rozbić tłuczkiem do mięsa
- Na każdy rozbity płat karkówki nakładamy zmielone mięso z sarny
- Zawijamy najpierw boki, potem zawijamy w rulon, tak jak się zwija dywan
- Następnie każdą roladkę owijamy dwoma plastrami boczku
- Gdy zrobimy tak 4 roladki, kładziemy je w naczyniu żaroodpornym, tak żeby końce boczku były na spodzie a roladka przyduszała je swym ciężarem
- Wkładamy do piekarnika na 30 minut
- W tym czasie na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem
- Podsmażamy 3 minuty
- Dodajemy odcedzone grzyby (wodę zostawiamy!)
- Podsmażamy 3 minuty
- Podlewamy wodą z grzybów i dodatkowo dolewamy szklankę wody
- Lekko solimy i pieprzymy
- Zagotowujemy
- Otwieramy piekarnik i zalewamy roladki sosem grzybowym
- Wkładamy z powrotem do piekarnika na 40 minut
- W tym czasie obieramy ziemniaki, płuczemy, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości, czyli około 30 minut, po czym odcedzamy ziemniaki na sicie
- Po tym czasie wyjmujemy naczynie z piekarnika
- Roladki przekładamy na talerz
- Sos przelewamy do garnka
- Zagotowujemy
- Jednego ugotowanego ziemniaka wkładamy do naczynia, w którym będziemy miksować
- Wlewamy kilka łyżek sosu (ale bardziej płyn niż grzyby)
- Miksujemy na gładko
- Zmiksowanego ziemniaka mieszamy z resztą sosu
- Zagotowujemy (jeśli jest za rzadkie, to dodajemy jeszcze ziemniaka, jak za gęste, to trochę wody – zależy jak bardzo nam odparował sos
Sałatka
- Sałatę drzemy w palcach na małe kawałki
- Rzodkiewki kroimy w plastry
- Pomidorki przekrawamy na 4 części
- Polewamy sosem
- Nakładamy na talerz mięso, ziemniaki i sos
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy.
Autor
Lista składników
Zrazy z sosem
- Ziemniak (400 g)
- Wieprzowina karkówka (300 g)
- Sarnina łopatka (200 g)
- Woda (200 ml)
- Cebula (100 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (40 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Podgrzybek suszony (10 g)
- Czosnek (5 g)
- Rozmaryn (świeży) (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Sałatka
- Sałata rzymska (420 g)
- Pomidor koktajlowy (160 g)
- Sos vinaigrette kolendrowy (80 ml)
- Rzodkiewka (60 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.