Złote ziemniaki z patelni z winem
Złote ziemniaki z patelni z winem
Przygotowanie
- Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
- Następnie ziemniaki odcedzamy, przenosimy z powrotem do garnka, przykrywamy pokrywką i delikatnie potrząsamy, tak aby ziemniaki nieco popękały
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
- Kładziemy ziemniaki i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas obracając
- Dodajemy nasiona kopru, liść laurowy i skórkę z cytryny, dolewamy wino, mieszamy i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 6-7 minut (do momentu, aż cały płyn wyparuję, a ziemniaki zaczną skwierczeć)
- Ziemniaki nakładamy na talerze i podajemy z tłuszczem (masłem)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaków.
Autor
Lista składników
- Ziemniak młody (800 g)
- Wino białe półwytrawne (250 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Masło (30 g)
- Cytryna – skórka (3 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Liść laurowy (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.