fbpx
Szukaj
open close

Ziołowo-cytrynowe sznycle cielęce ze szpinakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c54661ea3-d9a4-4979-8c69-ee2527718f47
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ziołowo-cytrynowe sznycle cielęce ze szpinakiem

Przygotowanie

  • Mięso kroimy na kawałki i każdy kawałek wkładamy między dwa kawałki papieru do pieczenia, a następnie rozbijamy tłuczkiem na grubość ok. 5 mm
  • Do miski (niemetalowej) wlewamy tłuszcz i sok z cytryny, dodajemy posiekaną zieleninę i dokładnie mieszamy
  • Dodajemy mięso i mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty marynatą
  • Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz.
  • Co ok. 30 minut obracamy mięso na drugą stronę
  • Po tym czasie rozgrzewamy patelnię
  • Kładziemy mięso wraz z marynatą i smażymy przez ok. 5-7 minut z każdej strony (do momentu, aż mięso będzie miało lekko złotawy kolor)
  • Usmażone mięso przenosimy na talerz
  • Na patelnię wrzucamy szpinak i smażymy przez ok. 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając (smażymy do momentu, aż zacznie więdnąć)
  • Na talerze nakładamy mięso, a obok kładziemy szpinak

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Bulion mięsny (200 ml)
  • Śmietana 18% (200 g)
  • Szpinak (125 g)
  • Pomidor suszony (100 g)
  • Mąka orkiszowa (55 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Oregano suszone (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Praska do czosnku, Talerz, Tarka do jarzyn, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Chrupiący kurczak z szałwią

Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na pół i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Następnie ziemniaki odcedzamy (…)

WIĘCEJ >

Cassoulet z kurczakiem i fasolą

Zieleninę drobno siekamy Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod (…)

WIĘCEJ >

Taco z kurczakiem i awokado

Zieleninę (kolendrę) drobno siekamy Sałatę rozdrabniamy Pomidory kroimy w plasterki Mięso gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 20-30 minut, a (…)

WIĘCEJ >

Kurczak na parze z grzybami

Pieczarki oczyszczamy i kroimy na pół Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki Cebulę i zieleninę drobno siekamy W (…)

WIĘCEJ >

Sajgonki z kurczakiem i warzywami

Mięso kroimy w paski i przenosimy do miski Dodajemy sos sojowy, mieszamy i wkładamy do lodówki na ok. 30-40 minut (…)

WIĘCEJ >