Ziołowe paluszki ziemniaczane
Ziołowe paluszki ziemniaczane
Przygotowanie
- Chili drobno siekamy
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy w słupki o grubości ok. 1 cm i przenosimy do miski
- Do osobnej miski wlewamy tłuszcz, dodajemy chili oraz przyprawy i dokładnie mieszamy
- Tłuszcz wlewamy do miski z ziemniakami i mieszamy, tak aby każdy ziemniak było dokładnie pokryty
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na papier rozkładamy ziemniaki i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 20 minut
- Po tym czasie posypujemy ziemniaki serem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, obracamy na drugą stronę i również posypujemy serem i czosnkiem, a następnie wkładamy blachę z powrotem do piekarnika na ok. 10-15 minut (pieczemy do momentu, aż ziemniaki będą chrupiące)
- Ziemniaki nakładamy na talerze i posypujemy dodatkowo serem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaczków.
Autor
Lista składników
- Ziemniak młody (900 g)
- Olej rzepakowy ekologiczny (40 ml)
- Ser Parmezan (35 g)
- Chili (20 g)
- Czosnek (5 g)
- Bazylia suszona (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.