Zimowa zupa jarzynowa
Zimowa zupa jarzynowa
Przygotowanie
- Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część)
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Pieczarki kroimy w plasterki
- Soczewicę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
- Ziemniaki oraz dynię obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy por i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy czosnek oraz pieczarki i podsmażaj przez ok. 4-5 minut
- Dodajemy dynię i ziemniaki, dolewamy pomidory oraz bulion i zagotowujemy
- Dodajemy soczewicę, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 30 minut
- Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (1000 ml)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Dynia (300 g)
- Pieczarka (świeża) (200 g)
- Soczewica konserowa z puszki (200 g)
- Ziemniak (150 g)
- Por (140 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (10 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.