Zimne nóżki
Zimne nóżki
Przygotowanie
- Golonkę i nóżki wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą, płuczemy z krwi, płynu
- Wylewamy wodę i powtarzamy kilka razy aż woda przestanie się zabarwiać
- Lekko solimy i pieprzymy wodę i zaczynamy gotować
- Co jakiś czas usuwamy łyżką cedzakową szumowiny z powierzchni wody
- Po 90 min dodajemy obrane warzywa, karkówkę, liście i ziele
- Gotujemy 60 min
- Wyjmujemy mięso i warzywa
- Cedzimy wywar na sitku
- Mięso (jak lekko wystygnie) obieramy z kości i drobno kroimy
- Pokrojone mięso układamy w miskach
- Zalewamy przecedzonym wywarem
- Gdy będzie zimne, wkładamy do lodówki
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego i ziela angielskiego. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Przed zjedzeniem możemy skropić galaretę sokiem z cytryny lub octem.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina goleń (650 g)
- Wieprzowina noga (300 g)
- Wieprzowina karkówka (250 g)
- Marchew (45 g)
- Pietruszka korzeń (40 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Liść laurowy (2 g)
- Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.